Raaka-aineet
Sienestäjien suosikit: rouskut

Sienestäjien suosikit: rouskut

Puiden juurisieninä viihtyvät rouskut valtaavat metsät syksyllä. Mitä nämä sienet ovat ja mitä niistä voi valmistaa?

Rouskut valtaavat metsät elo-syyskuussa. Sukulaissieniä haperoita kovasti muistuttavat rouskut erottaa maidonvalkoisesta maitiaisnesteestä, jota vuotaa sienen murtumakohdasta. Rouskulajeja tunnetaan yli 300, joista Suomessa tapaa noin seitsemääkymmentä. Monen kokoisina ja värisinä esiintyvät rouskut ovat sienestäjien suosiossa ja niitä pidetäänkin hyvinä, osaa lajeista jopa herkullisina ruokasieninä.

Rouskut ovat useimmiten maultaan kirpeitä tai jopa lievästi myrkyllisiä. Raakana ne aiheuttavat vatsakipua, joten ne tulee aina ryöpätä ennen ruoaksi valmistamista. Haaparouskulle riittää viiden minuutin keittoaika, mutta kangas- ja karvarouskua tulee keittää 10 minuuttia. Haapa-, leppä-, kangas- ja karvarousku ovat rouskuista tunnetuimmat ja suosituimmat. Ne kuuluvat myös Eviran suositeltavien ruokasienien listalle.

Rouskut sisältävät B- ja D-vitamiineja sekä seleeniä ja kohtuullisesti kuituja.

Rouskuista lakritsirouskua ei suositella ruokasieneksi. Sen erottaa muista rouskuista kirkas maitiaisneste ja mieto lakritsintuoksu.

kuva

Säilö ja kokkaa rouskuista

Rouskut sopivat ryöppäämisen jälkeen mainiosti pakastettaviksi, suolalla säilöttäviksi sekä etikkasieniksi. Kangasrousku, joka on ruotsiksi pepparriska, pippurirousku, on parhaimmillaan kermaisessa pippurilla maustetussa sienisalaatissa. Rouskuista syntyy myös herkullisia piiraita, kuten currykastikkeella aateloitua syyspiirasta. Rouskujen hieman kirpakkaan makuun ihastuneet voivat hyvin korvata resepteissä esiintyvät herkkusienet ja suppilovahverot rouskuilla – kokeile ainakin sienipastaa, sieni-munakasrullaa ja sienicalzonea.

kuva

Suolattujen sienien käyttö on helppoa, mutta vaatii hieman aikaa. Liota suolasieniä kylmässä vedessä parin tunnin ajan pari kertaa vettä vaihtaen. Siivilöinnin jälkeen sienet ovat käyttökelpoisia. Suolatuista rouskuista voi valmistaa esimerkiksi juhlavia omenaisia metsäsienileipiä tai sienikaviaaria.

Jos et ehdi sienimetsälle niin ei hätää – Pirkka-sarjasta löytyy haaparouskukuutioita, joista valmistuu esimerkiksi klassinen sienisalaatti, rukiiset sienipasteijat ja maukas sieni-poronkäristys. Metsäsienikastike maistuu Lindströmin murekkeen kanssa.

Nappaa alta lisää maistuvia sienireseptejä!