Tietyt sipulilajikkeet maistuvat hyvin raakana, mutta toiset on maun vuoksi parempi kypsentää. Sipulilajikkeita on lukuisia: on "tavallista" sipulia eli kepasipulia, punasipulia, valkosipulia, ruohosipulia, jättisipulia, salottisipulia, nippusipulia, kevätsipulia ja purjosipulia. Kullekin löytyy lukuisia käyttötarkoituksia, jotka vievät kielen mennessään!
Kymmenen maukkainta sipulireseptiä
- Klassinen tarte tatin -piirakka sipulista.
- Mätiä ja smetanaa sipulin sylissä.
- Marinoitu punasipuli
- Valkosipulikeitto
- Perinteinen, herkullinen sipulikeitto
- Ranskalainen sipulikeitto
- Vuohenjuusto-sipulikeitto
- Ranskalaista tomaatti-sipulikeittoa tarvitsee keittää vain 15 minuuttia.
- Broileripasta ja karamellisoidut sipulit
Sipuli sopii erinomaisesti lihan ja kalan lisäkkeeksi. Kesäinen sipulikastike istuu hienosti paistetun lohen kaveriksi ja saa upean makunsa nippusipulista. Pekoni-sipulikastike on helppo, maustetulla ruokakermalla viimeistelty kastike joka sopii yrttisten lihapullien kyytipojaksi.
Monissa liha-, kala- ja vihannesruoissa sipuli on tärkeä raaka-aine. Mädin ja smetanan kaverina hienoksi silputtu sipuli on ehdoton lisäke. Monien keitto-, laatikko- ja pataruokien valmistuksessa erilaiset sipulit ovat oleellisia raaka-aineita tai mausteita, ja jauheliharuokiin sipuli kuuluu lähes poikkeuksetta. Sipulia kannattaa kokeilla myös sellaisenaan keitettynä, uunissa tai pannulla haudutettuna tai grillattuna. Se tuo makua myös salaatteihin sekä piirakoihin ja paistoksiin!
Kuivatut sipulit säilyvät hyvässä varastossa seuraavaan satokauteen. Kotimaista sipulia onkin saatavana yleensä lähes läpi vuoden. Kotisäilytyksessä on hyvä muistaa, että sipuli homehtuu helposti kosteassa. Kotona sipuli on paras säilyttää viileässä ja ilmavassa komerossa.