Voimakkaan tuoksuinen keltasipuli on tuttu ruoan maustaja

Voimakkaan tuoksuinen keltasipuli on tuttu ruoan maustaja

Päivitetty 13.12.2023

Sipulia käytetään vaikka mihin ruokiin, sillä se on monipuolinen arkiruoan maustaja. Mitä eri sipuleita on olemassa ja miksi sipuli itkettää? Opi uutta tietoa kaikille tutusta keltasipulista ja aloita kokkaus!

Mitä sipuleita on olemassa?

Sipuli on oikeastaan turpoavista lehtikannoista muodostunut maanalainen kauniin pyöreä muodostuma. Sipulia kutsutaan usein juurekseksi, vaikka kasvitieteellisesti se ei kuulukaan todellisiin juureksiin.

Sipulilajikkeita on lukuisia: on "tavallista" sipulia eli keltasipulia, punasipulia, valkosipulia, ruohosipulia, jättisipulia, salottisipulia, nippusipulia, kevätsipulia ja purjosipulia. Pelkällä sipulilla tarkoitetaan yleensä kelta- eli kepasipulia, jota kutsutaan myös ruokasipuliksi. Kullekin löytyy lukuisia käyttötarkoituksia, jotka vievät kielen mennessään!

Etkö pidä sipulin mausta tai onko sinulla ruokavalio, mikä estää sipulin käytön? Mikäli et voi käyttää sipulia ruoanlaitossa, nappaa tästä vinkit sipulin korvaamiseen.

Miten sipuli pilkotaan?

Kun opit näppärän tavan sipulin pilkkomiseen, se käy kuin käden käänteessä! Katso kuvalliset vinkkimme sipulin paloitteluun tästä.

Miksi sipuli itkettää?

Kun sipuli pilkotaan, sen sisältämä neste vapauttaa ilmaan kemiallista yhdistettä, joka stimuloi kyynelrauhasia silmissä saaden kyyneleet valumaan. Voit vähentää entsyymien vapautumista leikkaamalla sipulin mahdollisimman terävällä veitsellä. Sipulin voi laittaa myös 10 minuutiksi jääkaappiin ennen pilkkomista.

Voiko raakaa sipulia syödä?

Tietyt sipulilajikkeet maistuvat hyvin raakana, mutta toiset on maun vuoksi parempi kypsentää. Raaka keltasipuli voi maistua kirpeältä ja terävältä, mutta punasipuli maistuu hyvin esimerkiksi erilaisissa salaateissa. Kokeile vaikka kreikkalaista horiatiki-salaattia.

Voiko sipulia syödä, jos se on itänyt?

Joskus sipuli tai valkosipuli alkaa kasvattamaan vihreää vartta ihan ilman multaakin. Voit käyttää vartta myös ruoanlaitossa, jos sipuli on vielä kiinteä ja hyvinvoivan oloinen.

Mikä on paras tapa säilyttää sipuli?

Kuivatut sipulit säilyvät hyvässä varastossa seuraavaan satokauteen. Kotimaista sipulia onkin saatavana yleensä lähes läpi vuoden. Kotisäilytyksessä on hyvä muistaa, että sipuli homehtuu helposti kosteassa. Kotona sipuli on paras säilyttää viileässä ja ilmavassa komerossa. Sipuli on silloin vielä käytettävissä, jos se on kova joka puolelta ja varsinkin kaulaosan kohdalta.

Sipulia ei voi säilyttää jääkaapissa, sillä se vain vettyy ja homehtuu siellä. Sipulin haju tarttuu helposti myös muihin tuotteisiin jääkaapissa, varsinkin jos sipuli on jo pilkottu. Pilkotun sipulin voit säilyttää suljetussa pussissa jääkaapin vihanneshyllyssä.

Sipulia voi myös pakastaa, mikä nopeuttaa ja helpottaa arjen kokkaushetkiä. Löydät valmiiksi pilkotut sipulit verkkokaupasta!

Mitä tehdä sipulista?

Sipulia kannattaa kokeilla monissa eri liharuoissa tai vaikka sellaisenaan keitettynä, uunissa tai pannulla haudutettuna tai grillattuna. Sipuli tuo makua myös salaatteihin sekä piirakoihin ja paistoksiin. Katso 10 parasta sipuliruokaa tästä.

Sipulikeitto 2023 (680 x 298) Kuvassa: Sipulikeitto

Tilaa sipulit kätevästi verkkokaupasta

Pirkka sipuli 1kg Suomi 2lk - kuva

Pirkka sipuli 1kg Suomi 2lk

Katso lisää ›

Pirkka hopeasipuli 350 g 2 lk - kuva

Pirkka hopeasipuli 350 g 2 lk

Katso lisää ›

Pirkka banaanisalottisipuli 350g 2 lk - kuva

Pirkka banaanisalottisipuli 350g 2 lk

Katso lisää ›

Pirkka punasipuli 350g Suomi 2lk - kuva

Pirkka punasipuli 350g Suomi 2lk

Katso lisää ›

Pirkka suomalainen salottisipuli 350g 2 lk - kuva

Pirkka suomalainen salottisipuli 350g 2 lk

Katso lisää ›

Pirkka sipuli 350g Suomi 2lk - kuva

Pirkka sipuli 350g Suomi 2lk

Katso lisää ›

Pirkka makea sipuli 350 g 2 lk - kuva

Pirkka makea sipuli 350 g 2 lk

Katso lisää ›

Pirkka valkosipuli 100 g 2lk - kuva

Pirkka valkosipuli 100 g 2lk

Katso lisää ›