Sipuli yllättää monipuolisuudellaan

Sipuli yllättää monipuolisuudellaan

Kirpeän makuinen ja voimakkaan tuoksuinen sipuli on kaikille tuttu ruokien höysteenä ja mausteena, ja siitä valmistuu myös herkullinen pääateria. Kokeile eri sipulilajikkeita ruoanlaitossa sekä leivonnassa rohkeasti!

Monissa liha-, kala- ja vihannesruoissa sipuli on tärkeä raaka-aine. Mädin ja smetanan kaverina hienoksi silputtu sipuli on ehdoton lisäke. Monien keitto-, laatikko- ja pataruokien valmistuksessa erilaiset sipulit ovat oleellisia raaka-aineita tai mausteita, ja jauheliharuokiin sipuli kuuluu lähes poikkeuksetta. Sipulia kannattaa kokeilla myös sellaisenaan keitettynä, uunissa tai pannulla haudutettuna tai grillattuna. Se tuo makua myös salaatteihin sekä piirakoihin ja paistoksiin!

Kuivatut sipulit säilyvät hyvässä varastossa seuraavaan satokauteen. Kotimaista sipulia onkin saatavana yleensä lähes läpi vuoden. Kotisäilytyksessä on hyvä muistaa, että sipuli homehtuu helposti kosteassa. Kotona sipuli on paras säilyttää viileässä ja ilmavassa komerossa, jääkaappi ei välttämättä ole paras paikka. Jos säilytyslämpötila on liian korkea, sipuli alkaa kasvaa.

Sipulilajikkeita on lukuisia: on "tavallista" sipulia eli kepasipulia, punasipulia, valkosipulia, ruohosipulia, jättisipulia, salottisipulia, nippusipulia, kevätsipulia ja purjosipulia. Kullekin löytyy lukuisia käyttötarkoituksia, jotka vievät kielen mennessään!

Maistuvat sipulikeitot

Sipulikeitto on ihanan lämmittävä ja maistuva ruoka kylmänä talvipäivänä. Perinteinen, herkullinen sipulikeitto on helppo valmistaa, sillä siihen tarvitaan vain muutama raaka-aine. Ranskalainen sipulikeitto on täydellistä talviruokaa - paahdettu leipä ja juusto kruunaavat klassikon. Vuohenjuusto-sipulikeitto taas tuo vaihtelua perinteiseen sipulikeittoon. Ranskalaista tomaatti-sipulikeittoa tarvitsee keittää vain 15 minuuttia. Keitto viimeistellään persiljalla. 

Sipulipiirakka vie suolaisen nälän

Mausteinen ja värikäs sipulipiirakka on upea makuelämys, jonka pinta koristetaan auringonkukansiemenillä. Punaviinimarinoidun sipulipiirakan komean violetissa, ruokaisassa täytteessä maistuvat pekoni, timjami, punaviini, sitruuna ja juusto. Olut-sipuligalette mehevöityy oluella, Port Salut -juustolla ja kinkulla.

Sipulikastike sopii moneen

Sipuli sopii erinomaisesti lihan ja kalan lisäkkeeksi. Kesäinen sipulikastike istuu hienosti paistetun lohen kaveriksi ja saa upean makunsa nippusipulista. Pekoni-sipulikastike on helppo, maustetulla ruokakermalla viimeistelty kastike joka sopii yrttisten lihapullien kyytipojaksi.

 Tutustu myös lukuisiin muihin, maistuviin sipuliresepteihimme!

Sipulireseptit

Monenlaiset Pirkka-sipulit

Sinua saattaisi kiinnostaa