Sitruunasta raikasta kirpeyttä

Sitruunasta raikasta kirpeyttä

Sitruuna on happaman raikas hedelmä, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia. Sitruuna on erittäin monipuolinen raaka-aine, joka tuo kaivattua happamuutta monenlaisiin ruokiin, kastikkeisiin, juomiin, jälkiruokiin ja leivoksiin. Vain mielikuvitus on rajana!

Sitruunasta käytetään yleisimmin sen mehu, mutta siitä voidaan hyödyntää myös sen hedelmäliha sekä kuoret, jotka voidaan raastettuina ripotella mausteeksi vaikka ruokaan, jälkkäriin kuten muffinitaikinaan. Sitruunasta kannattaa kuitenkin raastaa vain sen uloin, keltainen osa, jotta vältytään valkoisen osan kitkerästä mausta. 

Sitruunakakkuresepit - upeaa makua ja mehevyyttä

Sitruunakakku on ihanan mehevä, koska se kostutetaan makeutetulla sitruunanmehulla. Kakku säilyy jääkaapissa pitkään mehevänä. Kostea appelsiini-sitruunakku on gluteeniton vaihtoehto, jossa on appelsiinimarmeladista tuttu bitteraromi ja mukavan tahmea suutuntuma. Ihanan vadelmainen sitruunajuustokakku on suussa sulava ja raikas jälkiruoka tai kahvipöydän herkku.

Maittavat sitruunajälkiruoat

Pirteät sitruunamuffinssit voidaan tarjota vaikkapa mansikoilla ja kermavaahdolla koristeltuna - nam! Kokeiluun kannattaa laittaa myös upeat, sulatetuilla Omar-makeisilla kuorrutetut sitruunamuffinit! Mireillen sitruunatorttu on raikkaan makea herkku, joka on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Perinteinen sitruunapiirakka on helppo ja nopea valmistaa valmiin murotaikinan avulla - piirakassa yhdistyvät raikas sitruuna ja makea marenki. Murun sitruuna-rahkapiirakka on mehevä, raikkaan mansikkakastikkeen kera tarjottava herkku, jonka pinnalle ripotellaan maukas muruseos. Marenkihuntuinen sitruuna-marenkitorttu on raikas suosikkileivonnainen, joka valmistuu helposti edullisista raaka-aineista. Sitruunaposset on yksinkertainen mutta sitäkin herkullisempi juhlajälkkäri.

Sitruunareseptit ruoanlaittoon

Sitruuna sopii leivonnan ja jälkiruokien lisäksi erinomaisesti myös maustamaan erilaisia ruokia. Muun muassa samettinen sitruunarisotto on maustettu sitruunan mehulla ja raastetulla kuorella. Annoksen kruunaavat paistetut jättikatkaravut. Sitruunakana tarjotaan herkullisen omenariisin kera. Sitruunabroileri paahdettujen maa-artisokkien kanssa on helppo valmistaa, kun maa-artisokan paahtaa kuorineen - tällöin välttyy hankalalta kuorimiselta ja juures saa pehmeän, makeahkon maun. Jääkellarin sitruunalohi tarjotaan mausteisen wasabi-hernekastikkeen kera.

Tutustu myös lukuisiin muihin sitruunaresepteihimme!