Tatti sopii uuniin ja liedelle
Päivitetty 29.6.2022Tatit ovat rouskujen ja haperoiden ohella yleisimpiä ruokasieniämme, ja ne kuuluvat olennaisesti syksyiseen ruokapöytään kantarellien ja suppilovahveroiden tavoin. Herkkutatit sopivat erityisen hyvin kastikkeisiin, muhennoksiin, keittoihin ja pastaruokiin.
Tatit ovat helposti tunnistettavia sieniä, eivätkä ne vaadi ryöppäämistä. Tatit ovat myös toukkien suurta herkkua, joten kannattaa suosia erityisesti nuoria ja pieniä yksilöitä. Nuoret tatit sopivat syötäviksi myös raakoina tai marinoituina. Paras tattien säilöntätapa on kuivaaminen ja pakastaminen.
Herkkutatit sisältävät kantarellien tavoin erityisen paljon trehaloosia eli sienisokeria. Sen imeytymishäiriö, trehaloosi-intoleranssi, aiheuttaa voimakkaita vatsakipuja ja muita laktoosi-intoleranssin kaltaisia oireita.
Kuvassa: Tattirisotto
Tatista taiot kastikkeet ja monet muut herkut
Tatti on herkullinen ruokasieni, ja se sopii monipuoliseen ruoanlaittoon. Tuoreista tai säilötyistä tateista valmistuu vaikkapa herkullinen tattirisotto, tattikeitto, tattipiirakka tai tattipasta. Tattikastike sopii hyvin lohen ja lihan kanssa tarjottuna. Syksyyn sopii mainiosti myös poroa tatti-juuresmosaiikin kera tai liha-tattipata.
Herkkutatti on yksi arvostetuimmista sienistämme. Herkkutatit sopivat erityisen hyvin sienikastikkeisiin, ja sienikeittoihin sekä sienipastaan.