Kesäinen tilli sopii kalan ja vihannesten kaveriksi

Kesäinen tilli sopii kalan ja vihannesten kaveriksi

Päivitetty 4.1.2024

Tilli on pitkään ollut maustekasveista suomalaisten suosikki. Tilli on erityisesti kesäisten ruokien suosikkimauste ja sitä käytetään paljon erilaisten kala- ja perunaruokien maustamiseen. Kukapa ei yhdistäisi ihanaa tillin makua kesän varhaisperunoihin ja paistettuun kalaan? Nappaa talteen tavat käyttää tilliä ruoanlaitossa!

Voiko tillin varret ja kukat syödä?

Tillin varret ja kukat ovat syötäviä! Itse asiassa koko tillin kukista siemeniin pystyy käyttämään ruoanlaitossa. Keltakukkaisen kruunutillin kukinnoissa on paljon aromia, joten sitä käytetään maustamaan erilaisia liemiä, tillin lehtiä ja varsia voi käyttää muun muassa ruokien maustamiseen ja tillin siemenet sopivat hyvin erilaisiin marinadeihin ja säilykkeisiin.

Miten säilyttää tilli?

Tuoreen leikatun tillin voi säilyttää jääkaapissa 2-5 asteessa. Jos sinulla on ylijäänyttä tuoretta tilliä, sen voi huoletta myös pakastaa. Pakastaminen sopii myös tillille paremmin kuin kuivaus, sillä tillin aromit säilyvät paremmin pakastettuna. Tilliä ei myöskään tarvitse kuumennella ennen pakastamista.

Mihin käyttää tilliä?

Tilli on monikäyttöinen ja erityisesti Pohjoismaissa suosittu maustekasvi, jota pääasiassa käytetään peruna-, kala- ja rapuruokien mausteena. Tilli on ehdoton makupari esimerkiksi kesän varhaisperunoiden kanssa sekä erilaisissa keitoissa. Kesän rapujuhlien rapuliemessä tilli on myös suuressa roolissa ja se sopii erinomaisesti myös graavatun kalan seuraksi. Lisäksi tilliä käytetään paljon liharuokien maustajaksi, kuten perinteisessä tillilihassa.

Graavilohi (680x300) Kuvassa: Graavilohi