Tomaatista on moneksi

Tomaatista on moneksi

Perinteinen punainen pyöreä tomaatti on useammalle tuttu vihannes, mutta tunnetko terttutomaatin, pihvitomaatin, kirsikkatomaatin, luumutomaatin ja miniluumutomaatin? Suomalaisen tomaatin kausi on parhaimmilaan heinäkuussa, mutta monia lajikeita on saatavilla ympäri vuoden.

Pyöreä ja punainen tomaatti

Yleisin tomaattityyppi, joka saa herkullisen värinsä lykopeenista ja on melko hapokas. Pyöreiden punaisten tomaattien keltaiset ja oranssit sisaret ovat maultaan miedompia ja vähemmän hapokkaita. Oranssit tomaatit sisältävät paljon myös betakaroteenia, suomalaiset oranssit tomaatit saapuvat kauppoihin toukokuun lopulla.

TomaattiTomaatti

Kirsikkatomaatti

Kirsikkatomaatteja on monia eri lajikkeita, joiden maut ja värit vaihtelevat. Useimmiten ne ovat makeita, kiinteitä ja väriltään punaisia, mutta myös keltaisia, oransseja ja raidallisia lajikkeita löytyy. Pirkka-sarjan kirsikkatomaatit ovat lajikkeeltaan Conchita, Sassari tai Daltary ja niitä löytyy kauppojen valikoimista ympäri vuoden. Toukokuun puolen välin jälkeen suomalaiset keltaiset kirsikkatomaatit saapuvat kauppoihin.

Hieman makeat kirsikkatomaatit sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon kuten grillivartaisiin ja erilaisiin salaatteihin. Kauniin kirsikkamaisen ulkonäön vuoksi sitä käytetään paljon myös koristeluissa. Tiesitkö, että kirsikkatomaatteja löytää nykyään myös säilykkeenä?

Kirsikkatomaatti

Miniluumutomaatti

Miniluumutomaatti on pieni, soikea ja makea, mutta hapokkaampi kuin kirsikkatomaatti. Se sopii koristeluun, salaatteihin ja syötäväksi sellaisenaan. Tomaatit ovat valikoimissa ympäri vuoden.

Makeat ja maukkaat Pirkka miniluumutomaattirasiat sisältävät tarkkaan valikoituja premium-miniluumutomaattilajikkeita, Angellea ja Seychellea, minkä ansiosta tomaatit ovat aina makeita ja herkullisia ja maistuvat sellaisenaan. Miniluumutomaatti sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon, kuten salaatteihin ja piirakoihin. 

Miniluumutomaatti

Dunne

Erikoistomaatti Dunne on San Marzano – tyyppinen, pisaranmuotoinen tomaatti. Sitä pidetään Italiassa pikkutomaattien aatelina. Dunnen maku on selkeästi makea ja koostumus kiinteä. Tämä tomaatti sopii erinomaisesti lämpimiin ruokiin, mutta kuten kaikki muutkin tomaatit sen ominaisuudet tulevat parhaiten esiin sellaisenaan salaateissa, mozzarellan ja tuoreen basilikan kanssa tarjottuna. naposteltavana tai ruoan koristeena. Jos pidät erityisesti aromaattisista tomaateista, sinun kannattaa valita Dunne. Osuuskunta Närpiön Vihanneksella on Dunne-tomaattien viljelyyn ja myyntiin yksinoikeus Suomessa. Tomaattia on saatavilla huhtikuusta alkaen.

Dunne

Helmitomaatti

Oranssi helmitomaatti on lajikkeeltaan Bamano ja sopii täydellinen naposteluun. Täyteläisen makuinen tomaatti on täynnä keskittynyttä makeutta ja sopii kauniin värinsä ansiosta upeasti myös koristeena käytettäväksi. Se käy hyvin myös salaatteihin ja muihin kylmiin ruokiin. Helmitomaatti on niin makea, että se maistuu jopa lapsille karamellien sijaan. Oranssit helmitomaatit saapuvat kauppoihin huhtikuun loppupuolella.

Angelle-lajikkeiset punaiset helmitomaatit ovat erinomaista naposteltavaa ja helppo välipala. Helmitomaatti on koostumukseltaan keskikiinteä ja hieman mehuisa, ja sen makeassa ja kypsässä maussa on hieman marjaisuutta ja hedelmäisyyttä. 

Terttutomaatti

Omassa tertussaan tomaatit kypsyvät tasaisesti maukkaiksi ja aromikkaiksi. Terttutomaattia käytetään tavallisen tomaatin tapaan ihan sellaisenaan ja ruoanlaitossa.

Terttutomaatti

Terttukirsikkatomaatti

Koristeelliset kirsikkaterttutomaatit soveltuvat moneen käyttötarkoitukseen. Niitä voi käyttää salaateissa, ruoanlaitossa ja koristelussa. Kokeile paahtaa kirsikkaterttutomaatteja uunissa tai pannulla öljyn kera, niin saat mehukkaan lämpimän lisukkeen.

K-ruokakauppojen valikoimissa on touko-syyskuussa Freshin Hetki-kirsikkaterttutomaatteja, jotka viljellään Pohjanmaalla. Viljelijät takaavat, että Hetki-kirsikkaterttutomaatit ovat aina maukkaita ja laadukkaita. Tomaatit maistuvat parhaimmalta, kun niitä säilyttää huonelämpötilassa.

Terttukirsikkatomaatti

Luumutomaatti

Soikea ja täyteläisen makuinen luumutomaatti sisältää vain vähän siemeniä ja se sopii hyvin leivän päälle tai salaattiin. Kiinteänä tomaattilajikkeena se sopii myös lämpimissä ruoissa käytettäväksi. Luumutomaatteja on saatavilla punaisina ja keltaisina. Luumutomaatti

Pihvitomaatti

Pihvitomaatti on nimensä mukaisesti suuri. Yksi pihvitomaatti painaa keskimäärin 250g. Pihvitomaatin hedelmäliha on lihaisan kiinteää ja ontelomaista ja siinä on vain vähän siemeniä. Mehukas ja napakka pihvitomaatti sopii hyvin grillattavaksi tai uunissa kypsennettäväksi. Se on myös mainio täytettyjen tomaattien valmistukseen. Kotimaisen pihvitomaatin kausi alkaa huhtikuun lopulla.

Pihvitomaatti

Red Desire

Aromikas ja makea Pirkka Parhaat Red Desire on kypsynyt tertussa ja on sen vuoksi erityisen makea, aromikas ja ravinteikas. Korkean luontaisen sokeriarvonsa vuoksi Red Desire on makeampi kuin perinteiset terttuminiluumutomaatit. Siksi se sopii erinomaisesti naposteltavaksi. Lisää makua ruoanlaittoon, toimii hienosti kylmissä ruokalajeissa ja on näyttävä salaateissa säännöllisen kauniin muotonsa ja värinsä vuoksi. Red Desire on maukkainta suoraan tertusta syötynä.  

Red Desire

Makea grillitomaatti 

Helpot ja maistuvat Pirkka makea grillitomaatti 350g sopii erityisen hyvin grillattavaksi. Pakkauksessa on mukana grillausalusta sekä kylmäpuristettu oliiviöljy ja maustesekoitus, joilla voit maustaa tomaatit. Helppoa ja nopeaa suoraan grilliin tai uuniin. Makeaa grillitomaattia on saatavilla huhtikuun puolesta välistä elokuun loppuun.

Reseptihaun kautta löydät lukuisia ideoita tomaatin käyttämiseen ruoanlaitossa! Kokeile esimerkiksi raikasta tomaattisalsaa vaahdotetun fetan kera tai nopeasti valmistuvaa kesäsipuli-tomaattipastaa.