Tyrni, hehkuva vitamiinipommi

Tyrni, hehkuva vitamiinipommi

Pohjolan oma supermarja, kirpsakka tyrni suorastaan tihkuu vitamiineja. Hehkuvan oranssinkeltainen tyrni sisältää valtavasti C- ja E-vitamiinia, hyviä rasvahappoja ja kuituja. Huikeista terveyshyödyistään huolimatta tyrniä syödään Suomessa määrällisesti vähän – ihan turhaan, sillä tyrni sopii monenlaiseen ruoanlaittoon ja helpoksi piristykseksi vaikka jogurtin tai puuron päälle!

Tutustu tyrniin

Tyrni kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden ja Ahvenanmaan rannoilla. Sato kypsyy syys-lokakuussa, ja marja vaatii kasvaakseen paljon valoa. Tyrnin pitkän kasvukauden aikana siihen pakkaantuu runsaasti ravinteita. Käytä tyrnimarjat kuorineen ja siemenineen – ravinteikkuus piilee juuri niissä!

Marjojen lisäksi myös tyrnin lehdet voi käyttää hyväksi, sillä niiden ravintosisältö on yhtä suuri kuin marjojenkin. Lehdet ovat maultaan mietoja ja niistä haudutettu tee on miellyttävän raikasta. Lehtiä voi myös kuivattaa ja jauhaa viherjauheeksi.

Mihin tyrni sopii?

Yksinkertaisimmillaan tyrnimarja sopii aamu- tai välipalana nautittavaksi smoothiessa sekä jogurtin tai puuron päällä. Se antaa myös ihanan säväyksen moniin jälkiruokiin ja leivonnaisiin, kuten pannacottaan. Tyrni sopii sitruunan tapaan myös graavilohen mausteeksi. Kirpeät marjat voi myös keittää mehuksi tai vaikkapa marmeladiksi.

Jos tyrnimarjoja ei satu juuri omalta takapihalta löytymään, helpoin keino tyrniherkkujen kokeiluun on Pirkka pakastetyrni. Kokeile myös vaivattomaksi välipalaksi mukaan napattavaa Pirkka kolesterolia alentavaa tyrnijogurttia tai Pirkka omega-7-tyrniöljykapseleita.