Tyrni, hehkuva vitamiinipommi

Tyrni, hehkuva vitamiinipommi

Pohjolan oma supermarja, kirpsakka tyrni suorastaan tihkuu vitamiineja. Hehkuvan oranssinkeltainen tyrni sisältää valtavasti C- ja E-vitamiinia, hyviä rasvahappoja ja kuituja. Huikeista terveyshyödyistään huolimatta tyrniä syödään Suomessa määrällisesti vähän – ihan turhaan, sillä tyrni sopii monenlaiseen ruoanlaittoon ja helpoksi piristykseksi vaikka jogurtin tai puuron päälle!

Mihin tyrni auttaa?

Tyrnin sanotaan olevan maailman terveellisin luonnonvarainen marja, eikä suotta! Tyrnissä on kaikkia muita vitamiineja, paitsi D-vitamiinia. Erityisen runsaasti tyrnissä on C- ja E-vitamiineja, jotka auttavat jaksamaan ja ylläpitämään vastustuskykyä. Tyrni auttaa alentamaan veren kolesterolitasoja ja edistämään sydämen terveyttä. Tyrnimarjan kuoressa on paljon kuitua ja siemenissä puolestaan elimistölle tärkeitä rasvahappoja.

Montako tyrniä päivässä pitää syödä?

Jo muutama tyrni päivässä auttaa edistämään terveyttä! Mutta esimerkiksi noin desilitra tyrnejä päivässä sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini.

Miten tyrni syödään?

Käytä tyrnimarjat kuorineen ja siemenineen – ravinteikkuus piilee juuri niissä! Yksinkertaisimmillaan tyrnimarja sopii aamu- tai välipalana nautittavaksi smoothiessa sekä jogurtin tai puuron päällä. Lisäksi tyrni antaa ihanan säväyksen moniin jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Kirpeät marjat voi myös keittää mehuksi tai vaikkapa marmeladiksi.

Marjojen lisäksi myös tyrnin lehdet voi käyttää hyväksi, sillä niiden ravintosisältö on yhtä suuri kuin marjojenkin. Lehdet ovat maultaan mietoja ja niistä haudutettu tee on miellyttävän raikasta. Lehtiä voi myös kuivattaa ja jauhaa viherjauheeksi.

Aamiaistrifle tyrnistä 2017 (680x300) Kuvassa: Aamiaistrifle tyrnistä