Vadelma on monipuolinen vitamiinipommi
Päivitetty 23.5.2023Vadelma, vattu, vaapukka, vaarain... Makealla vadelmalla on monta nimeä, eikä se suotta ole yksi suomalaisten suosikkimarjoista! Vadelma kasvaa villinäkin luonnossa, joten se muistuttaa paljon kesästä, mutta onneksi vadelmaa on mahdollista saada ruokakaupoista läpi vuoden. Vadelma valloittaa monipuolisesti eri resepteissä, aina makeista leivonnaisista erilaisiin säilöttyihin herkkuihin!
Milloin vadelmat ovat kypsiä?
Sekä luonnon vadelmilla että viljellyilla vadelmilla satokausi on pitkä ja se kestää heinäkuusta syyskuuhun. Parhaimmillaan vadelmasato on kuitenkin heinäkuun loppupuolelta elokuun loppuun.
Ovatko vadelmat terveellisiä?
Vadelmissa on erityisesti paljon kuitua, jopa enemmän kuin esimerkiksi mustikassa tai puolukassa. Lisäksi vadelmasta saa C-vitamiinia: kaksi desilitraa vadelmia sisältää saman verran C-vitamiinia kuin yksi mandariini. Vadelmat sisältävät myös muita vitamiineja, kuten K- ja B-vitamiineja, sekä rautaa ja magnesiumia. Kannattaa siis syödä kourallinen vadelmia päivässä!
Kauanko vadelmat säilyvät?
Tuoreet vadelmat ovat herkkiä pilaantumaan, joten ne kannattaa laittaa mahdollisimman pian jääkaappiin 2–4 °C lämpötilaan tai tarpeen tullen myös pakastaa.
Mitä tehdä vadelmasta?
Makea vadelma maistuu niin tuoreeltaan kuin erilaisissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Vadelmasta saa monipuolisesti tehtyä kakkuja, torttuja, piirakoita, kiisseleitä, hilloja, mehua – melkein mitä tahansa! Jos etsit lisää reseptejä vadelmasta, kokosimme yhteen makeimmat vadelmareseptit.
Kuvassa: Vadelmakakku