Rapujuhlat: 10 vinkkiä joiden avulla onnistut!
Rapujuhlat ovat loppukesän hauskimmat kekkerit. Kokosimme 10 vinkkiä, joiden avulla rapujuhlistasi tulee menestys!
1. Koristeet ja tunnelmanluojat
Rapupöytä ei juuri koristeita kaipaa, sillä punaiset saksiniekat ovat juhlan itseoikeutettu vetonaula. Valkoinen pöytäliina ja punaiset, puna-valkoruudulliset tai rapuaiheiset lautasliinat ovat aina varma, tyylikäs valinta. Rapupöydän koristeeksi voi ripotella vaikkapa tillinoksia ja -kukintoja tai mustaherukanlehtiä. Lyhdyt ja kynttilät luovat tunnelmaa. Jos järjestät juhlat ulkona, varaa vieraiden käyttöön lämmittäviä vilttejä tai huopia. Muista myös hyttyskarkoitteet ja -kynttilät!
2. Juhlapöydän kattaminen
Pöytään kannattaa kattaa tarpeeksi isot lautaset, sillä syödessä lautanen täyttyy ravun perkeistä. Kata jokaiselle syöjälle rapuveitsi tai -neula ja rapukauluri, joita voi ostaa marketeista joko kertakäyttöisinä tai kankaisina. Kankaiset rapukaulurit kestävät vuodesta toiseen. Käsien huuhtelua varten jokaiselle voi kattaa myös pienen kulhon, jossa on sitruunaviipaleilla tai mustaherukan lehdillä koristettua vettä. Rapujen syöminen on sottaista puuhaa, joten varaa syöjien käyttöön myös paperisia serviettejä.
3. Pukeutuminen rapujuhliin
Pukeudu rapujuhliin teeman mukaan rennosti. Yhteenkuuluvaisuuden tunnetta lisää yhdessä sovittu rapujuhlien pukukoodi, esimerkiksi kaikilla asussaan jotakin punaista. Myös hauskat paperihatut luovat hilpeää tunnelmaa.
4. Alku- vai pääruoka?
Ravut ovat melko kallista syötävää. Mieti, haluatko tarjota ravut alku- vai pääruoaksi. Alkuruoaksi riittää esimerkiksi 5–6 rapua, mutta pääruokana on syytä varata 10–12 rapua syöjää kohti. Jos rapuja tarjotaan alkuruoaksi, voi pääruoaksi tarjota joko kalaa tai lihaa. Mikäli ravut tarjotaan pääruokana, käy alkuruoaksi sesonkiin sopiva keitto tai piirakka. esimerkiksi tai maukas. Rapujen lopussa tarjotaan tyypillisesti vielä jokin herkullinen jälkiruoka!
Ota juhlia järjestäessäsi huomioon myös kasvissyöjät. Esimerkiksi keitetyn latva-artisokan ja kastikkeiden kanssa näpertely korvaa mainiosti ravun kanssa askartelun. Katso valmiit ehdotuksemme rapujuhlien menuun!
Mitä muuta rapujen kanssa?
5. Rapujen keittäminen
Ravut syödään aina kylminä. Keitettyäsi ravut anna keitinveden ja rapujen jäähtyä kattilassa. Siirrä jäähtynyt kattila kylmään. Jokiravut saavat maustua kylmässä vuorokauden, täpläravut 8–12 tuntia. Pakasterapujen makua voi tuunata keittämällä niille samanlaisen liemen kuin eläville ravuille. Muistathan nostaa ravut kuivamaan 1–2 tuntia ennen tarjoilua.
6. Rapuetiketti
On hyvä tuntea muutama perinteinen rapujuhlien etikettisääntö. Kun juhlat alkavat, miehet sitovat rapukaulurin ensin vierusdaamiensa kaulaan ja vasta sen jälkeen itselleen. Isäntäväki kertoo kohteliaasti, kuinka monta rapua on varattu henkeä kohti. Isäntä ja emäntä valitsevat ensimmäisen ravun vierustoverilleen. Ravut valitaan pelkästään katsomalla, niitä ei kosketella valittaessa. Sen ravun otat, johon kosket!
7. Mitä syödä rapujen kanssa?
Ravut ovat herkku, jonka kaveriksi sopivat puhtaat ja yksinkertaiset maut. Perinteisesti ravun kanssa tarjotaan vaaleaa paahtoleipää, aitoa voita ja tillisilppua. Järjestä juhlapöydän viereen sivupöytä tai muu taso, jossa on leivänpaahdin koko ajan käden ulottuvilla.
8. Imeskele ja nauti
Rapujen syöminen on rentoa puuhaa. Rapuja syödään aina sormin, apuvälineenä käytetään vain rapuveistä tai rapuneulaa. Syötäväksi kelpaavat lähes kaikki pehmeät osat. Poikkeuksena ovat vatsan sappi ja pyrstön sisällä oleva peräsuoli. Saksiniekan voi syödä joko sitä mukaa, kun lihaosia irtoaa tai kerätä herkut paahtoleivälle, joka on voideltu voilla ja jolle on ripoteltu runsaasti tillisilppua. Tartu rohkeasti saksiniekkaan ja ryystä kropasta maukas liemi ennen kuin kuorit ravun. Irrota sitten panssari ja kaavi veitsellä talteen mahdollinen rapuvoi. Todellista herkkua on ravun keskiosan kellertävä maksa. Pikkujalat voi irrottaa ja imeskellä niitä.
9. Rapujen kyytipojat
Ravut ovat hyvin suolaisia, joten niiden kyytipojaksi sopii veden lisäksi raikas lager-olut. Valkoviineistä hyviä vaihtoehtoja ovat raikkaan hapokas, aromikas ja hedelmäinen sauvignon blanc tai riesling. Lisäksi tarjolla voi olla jääkylmää snapsia. Toiset vannovat kirkkaan viinan nimeen, joillekin kuminalla maustettu akvaviitti on se ainoa oikea. Katso Viinipostin laatimat viinisuositukset K-Ruoan rapumenuihin.
10. Rapurallaa
Rapukekkerit ovat iloinen juhla, jossa juomalaulut raikaavat. Juomalauluvihkoset ovat oivallisia pöytäkoristeita ja toimivat myös erinomaisina paikkakortteina. Jos tulostat vihkoset itse, ota huomioon pöydässä oleva tila. Esimerkiksi pystyyn taitettu A4-arkki mahtuu kunkin lautasen vierelle paremmin kuin vaakamuotoinen tuloste.
+11. Kädet puhtaaksi
Kun ravut on syöty, niiden hajun saa parhaiten pois hieromalla sormiin ronskisti sitruunaa.
3 x tiesitkö että…
Joki- vai täplärapu?
Harva pystyy mausta erottamaan, onko kyseessä joki- vai täplärapu. Jokirapu kasvaa selvästi hitaammin, ja sen sakset ovat usein vähän pienemmät kuin täpläravulla, jonka paras tuntomerkki on vaalea täplä saksen hangassa. Jokiravun kuori on myös täpläravun kuorta karheampi. Pyyntikokoisen ravun tulisi olla pituudeltaan 10 cm otsapiikin kärjestä pyrstön ulommaiseen reunaan mitattuna. Täplärapu on tällöin noin 2–3-vuotias ja jokirapu 5–9-vuotias.
Tyttö- vai poikarapu?
Monien herkkusuiden mielestä naaraspuoliset ravut ovat maukkaampia kuin koiraat. Mutta miten tyttöravun erottaa poikaravusta? Tarkastele ravun pyrstöä. Naarailla se on selvästi leveämpi. Yleensä tyttöravun sakset ovat myös pienemmät. Naarasravut saattavat sisältää myös herkullista mätiä.
Ravustuskausi
Ravustuskausi alkaa joka vuosi 21.7. klo 12 ja kestää lokakuun loppuun. Muulloin ravut ovat rauhoitettuja. Pakasterapuja saa kuitenkin pakastealtaista ympäri vuoden. Ohjeet ravustusluvan hankkimiseen löydät Eräluvat.fi-sivustolta.