Rapujuhlat
Vinkit rapujuhliin

Vinkit rapujuhliin

Kotimaisten rapujen sesonki on syyskesällä ravustuksen alettua 21.7. Pakasterapuja on K-ruokakaupoissa tarjolla ympäri vuoden, joten halutessasi voit järjestää rapujuhlat milloin tahansa.

Ravut tuoreena vai pakasteesta?

Suunnitellessasi rapuateriaa, päätä ensin tarjotaanko ravut alku- vai pääruokana, sillä se vaikuttaa tarvittavien saksiniekkojen määrään. Seuraavaksi pitää päättää, hankitko tuoreita kotimaisia rapuja vai valmiiksi keitettyjä pakasterapuja. Kotimaisissa ravuissa on yleensä aina enemmän syötävää kuin ulkomaisissa.

Päädytpä sitten tuoreisiin tai pakasterapuihin, muista aloittaa valmistelut ajoissa. Tuoreet ravut kannattaa keittää jo edellisenä iltana tai viimeistään 12 tuntia ennen ateriaa, jotta ne ehtivät jäähtyä ja maustua liemessä. Pakasterapujen sulamiselle puolestaan pitää varata riittävästi aikaa. Niille kannattaa keittää mausteliemi, sillä se korostaa pakasterapujen aromia.

Ravut aloittavat aterian

Jos rapuja tarjotaan alkupalaksi, on niitä varattava koosta riippuen 10–12 kappaletta syöjää kohden. Valmista ravuille herkullinen liemi ja varaa sopivasti lisukkeita kaikille ruokailijoille. Tarjoile vaikkapa paahtoleivän lisänä herkullisia toast skagen -rapuvoileipiä. Jos ravut tarjotaan alkuruokana, voi pääruoka olla hieman tuhdimpi. Grillattu entrecôte tarjotaan yrttiöljy ja grillattujen kurkkujen kera. Juhlien jälkiruokana voit tarjota marjaisaa kaura-juustokakkua.

Saksiniekat pääosassa

Kun ravut tarjotaan pääruokana, kannattaa ateria aloittaa herkullisella ja sesonkiin sopivalla kantarellikeitolla. Pääruokana tarjottavia keitettyjä rapuja on hyvä varata jokaiselle syöjälle vähintään 15 kappaletta.  Rapujen kanssa maistuu paahtoleipä, tilli ja sitruuna sekä klementiineillä raikastettu rapusalaatti. Elokuiset rapujuhlat saavat arvoisansa päätöksen, kun pöytään kannetaan näyttävä gluteeniton britakakku tuoreilla herukoilla koristeltuna.

Muista kattauksessa sitruunavedellä täytetyt kulhot, joissa jokainen ruokailija voi huuhtoa välillä sormiaan.

Ravuttomat rapujuhlat

Entä jos ravut eivät ole juhlijoiden makuun sitten laisinkaan? Tai onko vieraiden joukossa paljon lapsia tai ravuille allergisia? Hätä ei ole tämän näköinen, voitte myös viettää ravuttomat rapujuhlat! Alkupalana maistellaan samettista tuoretomaattikeittoa syksyisen sienimunakasrullan kera. Pääruokana maistuvat venussimpukat bataattiranskalaisilla höystettynä. Jälkiruoaksi nautitaan vielä raikkaat sitruunaposset.

Rapu-rallaa!