Raskaus: ihanan ajan ruokavalio

Raskaus: ihanan ajan ruokavalio

Raskaus muuttaa odottavan äidin maailmaa monin tavoin. Huolehdittavien asioiden joukossa on myös raskausajan ruokavalio.

Raskausajan ruokavalio

Raskaana ollessa tulee huolehtia monipuolisesta, tasapainoisesti erilaisia ravintoaineita sisältävästä ruokavaliosta. Raskausaikana lisäenergian tarve on vähäinen, joten ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota ylimääräisten kilojen välttämiseksi.

Odottavan äidin tulisi lisätä ruokavalioonsa täysjyväviljatuotteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kalaa. Sokerin ja kovien rasvojen käyttöä tulisi välttää.

Lue lisää ruokavaliosta Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Vältä näitä raskaana ollessasi

Jotkut arkiset raaka-aineetkin voivat sisältää yhdisteitä, jotka vaikuttavat sikiön kehitykseen. Siksi niiden nauttimista tulisi välttää.

Vältettäviä elintarvikkeita ovat muun muassa:

• inkivääri
• pastöroimaton maito ja siitä valmistetut tuotteet, kuten pehmeät juustot
• maksa
• pellavansiemenet
• kahvi
• alkoholi

Raskausajan ravintosuosituksista saat lisää tietoa omasta neuvolastasi. Myös THL on julkaissut listan vältettävistä aineista.

Baby shower eli juhlat tulevalle äidille

Suomessakin on yleistynyt tapa järjestää juhlat odottavalle äidille ennen vauvan syntymää. Kutsuilla juhlitaan tulevaa vauvaa ja äitiä tuomalla vauvanhoitoon liittyviä lahjoja, esimerkiksi kuuluisa vaippakakku. Samalla kerrotaan mahdollisia omia muistoja vauva-ajasta. Ystävät huolehtivat juhlien järjestämisestä ja tarjoiluista, päivänsankari on hemmottelun keskipisteenä.

Baby showerien tarjoiluissakin on hyvä huomioida raskausajan ruokavalio. Juustotarjotin ei siis ole ehkä paras vaihtoehto, vaan ruokaisat salaatit, hedelmäiset herkut ja alkoholittomat juomat sopivat kaikille juhlijoille.