Ruokablogit
Pala kakkua: Faarin kesäkeittiössä

Pala kakkua: Faarin kesäkeittiössä

Juhannuskiireiden jälkeen oli mukava lähteä viettämään yötöntä yötä Päijänteen rannalle. Tällä kertaa matka suuntautui lasten isovanhempien mökille. Oli tiedossa juhannus rakkaan suvun kanssa.

maisema 620

Mikäs sen ihanampaa, kuin nauttia kesästä järven rannalla ja katsella lasten leikkejä! Meillä kesän kalakisa oli jo startannut ja Faari sai joka kerta kalaseuraa. Serkkupojat veneilivät jo tottuneesti ja virvelöivät parhailla paikoilla. Nuorimmaisemme liimautui Faarin kalakaveriksi. Paras kuva tuotti tulosta, ja järvestä nousi 2,4 kg hauki! Myös verkoilta tuli pienempien kalojen lisäksi vähän kookkaampi hauki. Faarilla riitti kyllä fileoimista. Meidän poikamme on opetellut Faarin opastuksella kalan perkausta jo useampana kesänä. Odotan, milloin tuo nuori mies uskaltautuu kalatiskille. On hänellä ainakin kalajuttuja kerrottavana!

kalastelua

Juhannuksen ruokapöydässä oli siis runsaasti kalaa – ja takuulla tuoretta! Faarin kesäkeittiössä paistui parilalla niin grilli- kuin kalapihvitkin. Ja kyllä ne olivatkin hyviä. Pannulla paistui ahventa, siikaa ja haukea. Niin hyvää!

paistettu-siika 620

Tänään tein kalastelua kalatiskillä. Kalamestari fileoi komeat siikafileet; ajatukseni on tehdä graavisiikaa. Zossun rippijuhlat lähestyvät ja ajattelin kokeilla uutta kalareseptiä. Uusimmasta K-Ruoka–lehdestä löysin Sitruuna-minttugraavisiian reseptin, mutta kuinkas ollakaan, tuoreet mintut olivat loppu ja reseptiä piti muokata. Tällainen siitä tuli!

graavisiika 620

Sitruunainen graavisiika (n. 5 annosta)

2 (n. 300 g) siikafilettä
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl sokeria
rouhittua mustapippuria
1 dl tuoretta sitruunamelissaa hienonnettuna
1 rkl sitruunankuorta raastettuna
(sitruunan mehua)

Pyyhi kalafileet talouspaperilla kuiviksi. Poista ruodot!

Ripottele fileille tasaisesti merisuolaa, sokeria ja rouhittua mustapippuria. Hienonna sitruunamelissa.

Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Ripottele sitruunankuoriraaste ja sitruunamelissa fileiden päälle. Jos haluat, voit vielä puristaa sitruunasta hiukan sitruunamehua fileiden päälle. Nosta fileet päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä kala tiiviisti leivinpaperilla tai kelmulla ja foliolla.

Anna kalan maustua yön yli. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Pyyhi sitruunamelissat ja irtomausteet pois kalan pinnalta. Leikkaa fileet ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle. Tarjoa uusien perunoiden ja saaristolaisleivän kanssa.

Kommentit: Aina ei reseptin kokeilu mene niin kuin suunnittelee. Muutin reseptiä heti alkumetreillä ja siitä syntyi ihan uudenmakuinen graavisiika. Sitruunamelissassa on todella hyvä sitruunainen tuoksu ja se sopii hyvin mm. kalaruokien maustamiseen, salaatteihin ja vihersmoothien valmistukseen. Yleensä sitruunamelissaa on totuttu käyttämään kakkujen koristeena, mutta suosittelen kokeilemaan sitä rohkeasti myös kalaan!

Meillä on edessä juhlien viikko!

Mari Koenkytö
30.06.2017