Pala kakkua: Jotakin uutta, jotakin perinteistä

Pala kakkua: Jotakin uutta, jotakin perinteistä

Jännittävä äitienpäivä lähestyy. Aina niin arvaamaton aamu tiedossa. Jyrki on kokkaillut lapsien kanssa minulle aamiaisen, muistelen, että aika monta kertaa… Joskus on kokoonnuttu koko perheen kanssa mummolaan tai meille syömään. Joskus olemme nauttineet äitienpäivälounaan ravintolassa. Mitähän tällä kertaa? Leipoisiko joku lapsista tänä vuonna kakun minulle?

Äitienpäivän lounaan suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon äidin suosikkiraaka-aineet tai lempiruoat. Jos pääsen pitopöydän ääreen, niin nautin mielelläni perinteisen runsaan juhlaruoan.

Äitienpäivämenu voisi olla hyvinkin tällainen:

leivat 620

Alkupalaksi lasi kuohuvaa ja pienet saaristolais-skagenleivät

Italiansalaatti tai vegevaihtoehtona BBQ-marinoitu nyhtökaurasalaatti
Saaristolaiscaesar
Granaattiomena-couscous salaatti
Kotijuustoa – valinta kaupan hyllyltä

kevattako 620x620

Keitetyt perunat
Hunajaiset ruusukaalit
Lihapyörykät tai vegevaihtoehtona mifu-ratatouille
Pekonilla ryyditetty lihapata tai vegevaihtoehtona nyhtö-nachos

mangojuustokakku 620

Jälkiruoaksi kahvia ja kakkua äidille:
Mangotuorejuustokakku
Missisippi Mud cake
Lakritsimarengit - katso alta resepti

Tein lakritsimarenkeja jo jokin aika sitten, mutten ehtinyt silloin kirjoittaa reseptiä valmiiksi. Marengeista tuli hienon värisiä lakritsiraitoineen. Lakritsin maku oli mieto, mutta hyvin kävivät kaupaksi. Tässä nyt lakritsimarenkien resepti!

lakritsimarengit 620x620

Lakritsimarengit (n. 30 kpl)

3 kananmunan valkuaista
2 ½ dl sokeria
muutama tippa Dr Oetker lakritsiuutetta

Vaahdota kananmunan valkuaiset kovaksi ilmavaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Vaahdon on pysyttävä kulhossa, vaikka kulhon kääntäisikin ylösalaisin. Lisää sokeria pienissä erin ja vatkaa koko ajan voimakkaasti. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja tasaista. Lisää nyt lakritsiuutetta, maun mukaan. Sekoita tasaiseksi tai vain vähän, jolloin vaahtoon jää lakritsin väri epätasaisesti. Nosta lusikan avulla nokareita leivinpaperin päälle pellille (tai pursota marenki). Paista uunissa +125 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä.

Jos äitienpäivänä ilma olisi lämmin ja sää sallisi grillata, olisivat maisterinpihvit porsaan ulkofileestä aika hyvä juttu lihapadan tilalle. Kahvipöytään on vaikea valita ne omat suosikit – niitä on niin monta. Mutta mangotuorejuustokakkua ja Missisippi mud cakea en ole vähään aikaan syönyt, sen takia valitsin ne listalle.

Kyllä näilläkin ruuilla jaksaa äitienpäivää viettää ja halailla omia pieniä tai suuria lapsia.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille jo näin etukäteen!

Mari Koenkytö
05.05.2017