Onko joulun valmistelut jo hyvällä mallilla? Ei hätää, kaiken kyllä ehtii vielä tekemään. Joulu on meillä perinteinen, niin ruokalista kuin aaton ohjelmakin. Joulun perinteiset ruoat ovat säilyttäneet paikkansa meidän ruokapöydässä, vaikka kaupan hyllyistä löytyy vaikka mitä uutta ja trendikästä raaka-ainetta. Joulu, jos mikä täytyy viettää perinteitä noudattaen, jotta se periytyy omille lapsille.
Vaikka joulu on vuoden kiireisintä aikaa kaupassa, löydän ajan jouluruokien tekemiseen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aloitan jouluruokien valmistelut säilyvimmistä herkuista, kuten sinapista ja hillosta. Perinteisten jouluruokien rinnalle teen aina jotakin uutta, viime vuonna tein kumkvattihilloa ja punaherukoista viinimarjachutneytä. Nuo edellä mainitut sopivat myös mainiosti ruokatuliaisiksi tai -lahjoiksi jouluna. Mutta mitä uutta teen tänä vuonna – se nähdään pian.
Tähän olen koonnut sinulle pientä suurta listaa joulun resepteistäni sekä listaa muista herkuista, toisin sanoen siis vaikkapa menu-ehdotelmaksi sopivaa muistilistaa: Marin joulumenu:
Alkuun Xmas Moctail
Marin joulusinappi
Viinimarjachutney
Persimonsalsa
K-kaupan palvelutiskiltä löydät seuraavat herkut:
Kotijuusto
Kalaasi maksapasteija
Kalaasi lihahyytelö
Graavilohi
Kylmäsavulohi
Mäti lisukkein
Sillit isännän mukaan
Juhlakinkku, paista aattoa edeltävänä yönä
Vanhan ajan makkarat esim. Hakalan ryynimakkara Loimaan liepeiltä
Rosolli itse tehden tai palvelusta
Granaattiomena-couscous salaatti
Saaristolaiscaesar
Karibian salaatti
Helppo bataattilaatikko
Lanttulaatikko
Jouluolut
Saaristolaisleipää ja voita: valmiita vaihtoehtoja löytyy, meidän suosikiksi nousi viime jouluna Eija´s saaristolaisleipä (leipää tulee meille myyntiin suoraan valmistajalta Nauvosta)
Jälkiruoaksi:
Kardemummainen hedelmäsalaatti
Jouluinen tiramisu
Iltanaposteluun:
Cookiefudge
Pikkuleipiä ja glögiä
Winter Warmer
Kylläpä ruokalistasta tulikin pitkä. Mutta siitä on helppo valita omat suosikit listalle ja täydentää omilla perinteisillä jouluherkuilla.
Mari Koenkytö
13.12.2016