Pala kakkua: Juhlahumua

Pala kakkua: Juhlahumua

Kevät on meillä juhlien ja niihin kuuluvien kakkujen sekä leivonnaisten aikaa.

Meidän perheessä kevät on sitä juhlien aikaa. Jyrkin synttärit aloittivat ns. kevään juhlat. Niitä juhlittiinkin jo helmikuussa ja tänä vuonna oli vuorossa tasavuosijuhlat. Oli se juhlaviikko…

Marin blogi juhlahumua synttärikakku

Ystävämme teki Jyrkin toiveiden mukaisen kakun juhliin. Anun kakkuja pääset ihailemaan esim. Facebookissa Kakutar.fi –sivuilla.

Huhtikuussa juhlat jatkuvat ja siitä kerran kuussa heinäkuulle asti. Saa siinä ihmetellä, että minkälaisen kakun sitä aina vuorollaan leipoo. Nytkin minulla on jo mietinnässä, mitä seuraavaksi leivotaan. Vaikka lasten synttäreitä ei enää sillä tavoin ison kaveriporukan kanssa juhlitakaan, joukko hyviä kavereita tietää tulla aina kylään – ja kakulle!

Tänäkin vuonna Zassu halusi mansikkakakun, minkä olen aina hänelle leiponut. Ehdotin kyllä erilaisia mansikkakakkuja, mutta ei, sen täytyy olla se sama… Täältä löydät marenkisen mansikkakakun reseptin, minkä leivoin nytkin! Nyt koristelin kakun hiukan eri tavalla ja siitä tuli hiukan palautettakin, mutta kaikesta huolimatta kakku oli kaunis ja maistui herkulliselta. Kotimaista mansikkaa saa vielä odottaa, mutta kyllä nämä ulkomaiset mansikat kelpasivat. Koristelua varten varasin vielä Pirkka Marjamix-rasian, näin sain vähän väriä kakun pinnalle. Reunoille pursotin kermaruusukkeita ja kakun reunalle ns. nauhan.

P.S Katso K-ruoan sivulta kermaruusun pursotuksen ohje.

marin blogi synttärikakkumarjatrio

Olen selaillut äitini vanhoja reseptejä sekä lukuisia vanhoja reseptilehtisiä. Nyt mieleni teki leipoa jotakin perinteistä, ehkä jotakin sellaista, minkä olin unohtanut. Eteeni tuli resepti ”haarukkaleivät”. Äitini tapasi leipoa näitä helppoja ja herkullisia pikkuleipiä kun olin pieni. Itsekin leivoin juuri tällä samalla reseptillä pikkuleipiä joskus kauan, kauan sitten. Mahtaisivatko ne maistua vielä yhtä hyvälle? Sitäpä piti kokeilla.

Tässä resepti:

Haarukkaleivät (n. 25 kpl)

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
3 ½ dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää kananmuna, vatkaa hyvin. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 25:een yhtä suureen osaan. Pyöritä palaset palloiksi. Nosta pallot leivinpaperin päälle uunipellille. Painele jauhotetulla haarukalla taikinapallon päältä ristiin kahteen suuntaan, jotta pinnalle syntyy kuviot. Paista haarukkaleivät uunin keski- tai yläosassa +200 asteessa n. 10 min.

Lusikkaleipiä on pitänyt jo useamman kerran leipoa, mutta jostain syystä se on jäänyt. Nyt oli sen aika!

Tässä vielä resepti:

Lusikkaleivät (n. 30 kpl)

200 g voita
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl Pirkka vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Väliin: n. 1 dl vadelma- tai omenamarmeladia
Pinnalle: sokeria

marin blogi lusikkaleivät muokattu

Sulata voi kattilassa. Anna voin kiehahtaa ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä n. 5 min, kunnes vaahto laskee. Jäähdytä kulhossa. Mittaa sokerit ja lisää kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on vaaleaa. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne voi-sokerivaahtoon. Sekoita. Ota taikinaa teelusikkaan ja muotoile taikina teelusikan pesään. Painele se tasaiseksi, irrota ja aseta leivinpaperin päälle uunipellille 1 cm välein. Paista uunissa +175 asteessa vaaleanruskeiksi, 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä. Levitä pikkuleipien tasaiselle pinnalle marmeladia. Paina kaksi pikkuleipää vastakkain. Kääntele lusikkaleivät vielä sokerissa. Asettele vadille tai kulhoon tarjolle.

Nämä pikkuleivät ovat omiaan kevään juhliin. Varmasti saat jakaa reseptejä vieraille, niin herkullisia nämä pikkuleivät ovat! Tämän lusikkaleipien reseptin löysin K-Ruoan sivuilta.

P.S. Vappu lähestyy ja on aika kaivaa donitsireseptit esiin: Donitsit donitsipellillä!

Ihanaa ja lämmintä kevättä!

Mari Koenkytö
17.04.2018

Sinua saattaisi kiinnostaa