Pala kakkua: Kaikenlaisille grillaajille

Pala kakkua: Kaikenlaisille grillaajille

Kokeile tänä juhannuksena uusia ruokia grillissä ja kahvipöytään tarjottavaksi kinuskista raparperi-vadelmapiirakkaa.

Juhannus on tulossa kuin varkain. Mihin tämä kesäkuu on oikein kadonnut...

Lapsilta loppui juuri koulu ja viikko ehdittiin hengähtämään. Nyt todellakin juhannus on jo nurkan takana.

Siinä missä olen tehnyt juhannustilauksia, olen tilannut myös joulun tärkeimpiä tuotteita ennakkoon. Ne kun pitää tilata nyt, jos mielii niitä jouluna myydä. Hassultahan se kuulostaa, mutta niin se vaan on. Kaiken näiden kiireisten viikkojen jälkeen onkin aivan ihana pysähtyä juhannuksen viettoon ja syödä herkullista grilliruokaa.

Uudet perunat, kunnon pihvit ja savukala – kyllä maistuu! Juhannuksena tulee syötyä yleensä vähän liikaakin, kuten jouluna, mutta onhan se juhannus ruokajuhla, kaikesta saunomisesta ja suomalaisesta juhannusperinteestä huolimatta! Vielä perhe ja suku ympärillä, voiko sen paremmin olla?

Kaupalla uusien perunoiden, erilaisten kotimaisten kasvisten ja grillattavien tuotteiden menekin huippu osuu siis ensi viikkoon. Siinä on meille kaupan ammattilaisille aina haastetta, parhaamme teemme, jotta asiakkaat olisivat tyytyväisiä. Tapanani on kertoa asiakkaille ruoka- tai grillausvinkkejä. Nykyään moni tuttu asiakas tulee kertomaan minulle myös heidän suosikkireseptejään tai vinkkejä. On kiva vaihtaa kuulumisia myös keittiön puolelta.

Haastan sinut kokeilemaan uusia ruokia juhannuksena. Kokeile vaikkapa grillattuja nektariineja, parsapekonia ja barbequelohta. Melonisalsa tai vesimeloni-kalkkunasalaatti tuo raikkautta ja väriä lautaselle. Juuston ystäville on ihan oma salaattinsa, kuten feta-melonisalaatti. Siinä yhdistyy melonin raikkaus, fetan happamuus ja korianterin mystisyys. Kuuluuko coleslaw-salaatti sinun juhannukseesi?

grilliateria kuvitus

Raikas kurkkukastike on täydellinen kumppani keitetyille perunoille, savustetulle tai paistetulle kalalle. Se kuuluu meillä ruokapöytään lähes koko kesän. Uutena suosikkina ovat esiin tulleet grillatut avokadon puolikkaat! Niiden kyytipojaksi teen yleensä fetajuustosta ja kermaviilistä paksun kastikkeen, lisänä viipaloitua sipulin vartta, hienonnettua tilliä ja paahdettua sipulia. Avot, kun maistuu!

Täytetyt avokadon puolikkaat sopivat myös salaatin korvikkeeksi - ja ovat muuten täyttäviä. Tässä täytteenä voi olla melkein mitä vaan haluatkin, helpoiten pääset kun ostat esim. valmissalaatin ja täytät sillä avokadon puolikkaat. Miltä siis kuulostavat katkaraputäytteiset avokadon puolikkaat tai lohimoussella täytetyt avokadot…? Tuunaa avokadot mieleiseksi.

K-Citymarkettien hedelmä- ja vihannesosastolta löydät paljon grillivalmiita tuotteita kuten grillitomaatit foliovuoassa ja grillipaprikat foliovuoassa. Ne ovat näppäriä ottaa vaikka mökille mukaan ja ihastuttaa perheen naisväki grillaamalla kasviksia. Ethän unohda maissia? Nämä jo valmiiksi kypsennetyt maissit ovat niin hyviä ja maistuvat ihan kaiken ikäisille. Vain voita kuuman maissin päälle! Ja nämä eivät maksa paljoa!

Grillinektariinit ovat sopivan kokoisia ja mehukkaita grilliin, kääräise siis vaikka pekoni sen ympärille ja täytä suosikkijuustolla! Mikä onkaan helppoa, niin grillata banaania kuorineen tai ananasta paksuina renkaina. Näin saat makeaakin ruokapöytään.

Onhan sitä vaikka mitä, tämä listani jatkuisi vielä vaikka kuinka. Mitä mahdan itse osata valita juhannuksena ruokapöytään?

Rakkauteni raparperiin on varmasti huomattu, tai viimeistään nyt. Tähän kohtaan on pakko julkaista vielä yksi uusin reseptini – Kinuskinen raparperi-vadelmapiirakka. Tässä makuhermoja hellivä herkku juhannuksen kahvipöytään tietty:

Kinuskinen raparperi-vadelmapiirakka (uunipellillinen)

raparperipiirakka kuvitus

Muruseos:
250 g voita tai leivontamargariinia (tai Sunnuntai juoksevaa rypsiöljyvalmistetta)
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria

Lisäksi pohjataikinaan:
2 dl piimää tai luonnonjogurttia
1 kananmuna

Täyte:
8 dl raparperia paloiteltuna
4 dl vadelmia, pakaste tai tuore
2 prk (á 200g) Valio Viola kinuskituorejuustoa
½ dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria

Sulata voi tai margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula (tai Sunnuntai juokseva). Nypi murumaiseksi. Siirrä muruseoksesta ¼ toiseen kulhoon (tämä muruseos tulee piirakan pinnalle).

Lisää loppuun muruseokseen piimä (tai luonnonjogurtti) ja kananmuna. Sekoita taikinaksi. Jos taikinaan jää paakkuja, ei hätää, ne kyllä häviävät paistamisen aikana.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille (n. 35x40 cm). Ripottele pohjataikinan päälle raparperinpalat ja vadelmat.

Sekoita loput täytteen aineet keskenään ja kaada seos raparperien päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos. Paista uunissa +175 asteessa n. 45 minuuttia.

Toivotan sinulle oikein mukavaa ja lämmintä juhannusta!

Mari Koenkytö
14.06.2018

Sinua saattaisi kiinnostaa