Pala kakkua: Kotikatsomossa
Koripallon EM-kisojen ajan olen ollut koko ajan tekemässä Sudennälkään-lasten välipalaresepteillä naposteltavaa. En ole ehtinyt. Nyt on ollut sen verran kiirettä iltasella lasten harrastusten kanssa, että blogiin kokkaaminen on osunut viikonlopuille. Viikolla on tuunattu tai oiottu ruokalistaa, jotta olen ehtinyt kuskata jokaista treeneihin tai peleihin! On ollut ihan taksikuski olo! On varmasti tuttu tunne lapsiperheessä, vai mitä? Onneksi yläkouluikäiset tytöt ovat olleet ahkeria ja kokkailleet monena iltapäivänä ruoan itse, kiitos heille!
Viikonloppuna jäi aikaan kokkailuun, kun palasimme salibandyreissusta odotettua aikaisemmin kotiin. Juniorimme pelasi viisi ottelua viikonlopun aikana. Jatkopelit jäivät tällä kertaa haaveeksi ja olimme aikaisin sunnuntaina kotona. Näin ollen kokkailin erilaista ruokaa, tällä kertaa oman toiveen mukaan. Ajattelin kokeilla täytettyjä avokadoja, sillä kesällä grillasin avokadon puolikkaita, tein erilaisia täytteitä ja avokadosta tuli suosikkini. Nyt sain yllytettyä tytötkin maistamaan äidin uutta suosikkiruokaa. Se oli niin hyvää ja täyttävää. Ja sopii myös miesvartalolle! Eikö vaan Jyrki? Siis tässä resepti täytetyistä avokadoista, ns. salaattiversio!
Täytetyt avocadon puolikkaat (4:lle)
4 kpl syöntikypsiä avokadoja
suolaa
Täyte:
4 pekoniviipaletta
2 dl leipäkuutioita (täysjyväpaahtoleivästä leikattu)
2 tomaattia
pieni pala jäävuorisalaattia
2 rkl majoneesia
suolaa
viispippuria rouhittuna
Ruskista pekoniviipaleet pannulla rapeiksi ja siirrä ne jäähtymään talouspaperin päälle. Ruskista leipäkuutiot pannulla pekonin rasvassa, kunnes ne ovat saaneet väriä ja ovat rapeita. Leikkaa pekoni kuutioiksi. Laita leipäkuutiot ja pekoni kulhoon. Sekoita joukkoon kuutioitu tomaatti ja salaatti. Sekoita täytteen joukkoon majoneesi ja mausteet. Halkaise avokadot ja poista kivi. Ripottele pinnalle suolaa. Täytä avokadot täytteellä ja nauti iltapalana.
Tämän reseptin olen löytänyt ”The Pioneer Woman” Facebook-sivulta. Tällä kertaa noudatin reseptiä ja lopputulos oli loistava. Kyllä avokadot maistuivat!
Uunipäärynät ja kinuskikermavaahto (4-6:lle)
4 päärynää
Täyte:
50 g margariinia (tai ½ dl Sunnuntai Juokseva rypsiöljyvalmistetta)
1 dl isoja kaurahiutaleita
3 rkl fariinisokeria
Päärynöiden pinnalle: kanelia
Kinuskikermavaahto
1 prk (2 dl) kuohukermaa
½ dl valmista kinuskikastiketta
Pese päärynät ja halkaise ne. Poista siemenkodat esim. terävällä veitsellä. Sekoita täytteen aineet keskenään kulhossa. Laita päärynän puolikkaat voidellun uunivuoan pohjalle ja laita täytettä jokaisen päärynän syvennykseen. Ripottele pinnalle kanelia. Paista uunissa + 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Valmista sillä aikaa kinuskikermavaahto. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää varovasti sekoittaen kinuskikastike vaahdon joukkoon. Tarjoa kinuskikermavaahtoa suussa sulavien uunipäärynöiden kanssa. Herkullista!
Susijengin jatkopeliä ennen valmistin ”sormisyötävää”. Helppoa ja nopeasti valmistuvaa.
”Sormisyötävää” koko perheelle
Ruissipsiä ja pieniä täysjyvälastuja tai suolakeksejä
Savukalatäyte:
Pirkka savulohisalaattia jogurttikastikkeessa
Juustotäyte:
Tuorejuustoa makusi mukaan
Pursota tai lusikoi täytettä ruissipsin tai täysjyvälastun päälle. Koristele esim. hienonnetulla persiljalla tai ruohosipulilla.
Tortillasipsit ja salsadippi
Salsadippi:
½ prk (175g) Santa Maria Chunky Salsa Mild -kastike
300 g maustamatonta tuorejuustoa
Sekoita sähkövatkaimella salsakastike ja tuorejuusto kuohkeaksi dipiksi. Tarjoa tortillasipsien kanssa. Mukaan sopii kaikki dippailuun sopiva, mm. vihannekset.
P.S. Kun teet dipin kaksinkertaisena, sitä riittää isommallekin porukalle vaikka illanistujaisiin. Kiva erilainen dippikastike dippailuun. Jos käytät vahvaa salsakastiketta, saat mausteisemman/tulisemman dipin. Itse suosin nyt miedompaa vaihtoehtoa, lapset dippailivat dipin hetkessä! Thanks American Grandmom for this recipe!
Sormisyötävän kanssa maistui Valion erilaiset syksyn uutuudet mm. Karpalokinuskikeitto ja Mustikka Kefir sekä uutuusjuustot.
Mari Koenkytö
18.09.2015