Pala kakkua: Maalla on mukavaa

Pala kakkua: Maalla on mukavaa

Vietimme lasten kanssa mukavan iltapäivän Jokioisilla. Menimme tutustumaan Elonkiertoon eli Maaseutu- ja kotieläinpuistoon, jossa saimme tutustua moniin eri viljelykasveihin ja kotieläimiin. Kysymyksiä sateli automatkan aikana ja hiukan vaistosin epävarmuutta siitä, tuleeko siellä olemaan kivaa…

Päästyämme paikan päälle lapset juoksivat nopeasti luontopolulle. Pysähdyimme monien kasvien kohdalle ja ihmettelimme mihin niitä käytetään, kuten esimerkiksi hamppua. Ennen vanhaan hampusta tehtiin kestäviä vaatteita. Lisäksi kerroin, että hamppua viljellään muun muassa Aurassa. Siellä viljelijä tekee hampunsiemenistä suklaata ja välipalasnackejä. Hampunsiemenet ovat parhaimpia sellaisenaan ja niitä voi käyttää esim. salaateissa. Hampunsiemenet ovat erittäin terveellisiä: ne sisältävät erinomaista öljyä, proteiinia ja kuitua.

Kävelymatkan aikana näimme vanhoja maataloustyökoneita ja traktoreita. Monta kertaa kuulin kysymyksen: missä ne lehmät on? Lehmiä etsittiin, mutta löydettiinkin kanoja, kukkoja, vuohia, possuja ja hevosia. Lehmät olivat jossakin joenvarressa, emmekä ehtineet niitä näkemään, kun sadekuuro yllätti meidät. Alueella oli myös runsaasti eri kasveja, joiden vieressä olevasta infotaulusta pystyi lukemaan tietoa esimerkiksi viljelyhistoriasta.

Kesän sateet olivatkin kasvattaneet monet kasvit, kuten maa-artisokan ja piparmintun, hirmuisen suuriksi. Olisimme viihtyneet alueella kauemminkin, mutta toistuvat sadekuurot haittasivat hiukan retkeämme. Nuorimmainen tosin totesi, ettemme ole sokerista!

Elonkierto on auki kesäisin ja voinkin suositella paikkaa lapsiperheille, sillä siellä on sopivasti näkemistä. Lisäksi lapset nauttivat eläimistä – kesän pieniä suuria ihmeitä kaupunkilaisille. Seuraavaksi Sarka-museoon, totesimme!

Vaikka asumme kaupungissa, maaseutu on ihan tässä ympärillämme. Täällä monella on oma puutarha, kasvimaa tai peltoa ja metsää. Mahtaisinko saada mintun kasvamaan takapihallani samoin kuin se kasvoi Luonnonvarakeskuksen pelloilla? Ehkä helpompaa olisi kerätä sato amppelista tai kaupalta. Sain ystäviltä tuliaisiksi minttuamppelin ja päätinkin heti kokeilla sitä keittiössäni.

Tuore minttu on yrttinä ihanan tuoksuinen ja raikkaan makuinen. Näin kesällä sitä voi käyttää salaateissa, juomissa ja jäätelössä.

mansikka-minttulassit 620

Mansikka-minttulassi (4:lle)

5 dl mansikoita
3 dl luonnonjogurttia
3 dl kylmää maitoa
½ dl Hunajayhtymän juoksevaa hunajaa tai sokeria
1/2 dl tuoretta minttua hienonnettuna
Koristeeksi: mansikoita

Sekoita aineet kuohkeaksi juomaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.

Hampunsiemeniä olen maistanut jo useamman kerran, kun kaupallamme on ollut viljelijä esittelemässä hampputuotteitaan. Nyt ajattelin itse kokeilla siemeniä keittiössäni.

marinoitu-salaatti 620

Marinoitu salaatti hampunsiemenistä (4:lle)

½ dl kuorellisia hampunsiemeniä
Marinadi:
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl valkoista balsamietikkaa
1 valkosipulin kynsi 1 tl sokeria
rouhittua viispippuria suolaa

Sekoita marinadin aineet keskenään. Lisää joukkoon hampunsiemenet. Anna maustua hetki kylmässä.

Salaatti:
1 ps jääsalaattia
½ kurkku
2 tomaattia
100 g koti- tai piimäjuustoa
100 g kypsää broilerin lihaa
Pinnalle: hienonnettua ruohosipulia

Revi salaatti laakealle vadille. Lisää hampunsiemenet marinadeineen salaatin päälle. Lisää kuutioitu kurkku, tomaatti, juusto ja viipaloitu broileri. Ripottele pinnalle hienonnettua ruohosipulia.

Mari Koenkytö
20.07.2015