Ruokablogit
Luovuimme 1.8. Internet Explorer -selaimen tuesta. Parhaan käyttökokemuksen saamiseksi suosittelemme vaihtamaan johonkin seuraavista Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome tai Microsoft Edge.
Pala kakkua: Makkaralle kyytiä

Pala kakkua: Makkaralle kyytiä

Muistatko lapsuutesi grillihetket?

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden tunnelmissa voisi hyvin grillata vaikkapa 70-luvun tyyliin. Silloin syötiin vatsa täyteen makkaraa tai grillikylkeä. Makkarat paistuivat grillissä tai nuotiolla, eikä kylkeen tarvittu muuta kuin sinappia. Makkaralaatuja en kyllä muista, mahtoiko makkara olla ihan perusgrillimakkaraa. Grillikyljen liha oli sitkeää ja grillimausteella maustettua. Mutta makkaran ja grillikyljen lisäksi oli jotakin vieläkin parempaa - grillissä paahdettua ruisjälkiuunileipää, jonka päällä laitettiin voita ja juustoa. Ai että se oli hyvää! Juomana nautittiin Aurinko Jaffaa. Yksinkertainen menu! Samoja ruokia Jyrkikin muisteli!

Kyllä tänä päivänä meitä hemmotellaan valinnanvaralla. Pelkästään makkaralaatuja on jo niin paljon, että niiden ympärille saa mukavasti rakennettua iltaruoan. Lisukkeita ja kyytipoikia löytyy myös. Grillasimme erilaisia grillimakkaroita ja tein niiden kylkeen värikästä syötävää. Näiden lisäksi kannattaa tehdä herkullista coleslaw -salaattia. Jos et vielä viime kesänä ehtinyt kokeilemaan raparpekonia, löydät pekoniin käärityn raparperin ohjeen täältä.

Lomalla tuli selattua lehtiä ja näin jossakin ohjeen pekoniin käärityistä nektariineista. Ideaa piti tietty heti testata ja nektariinit osoittautuivatkin todella hyviksi! Toinen kesän hedelmäsuosikeistani on vesimeloni. Se maistuu sellaisenaan kesähelteellä, mutta sopii hyvin myös makkaran ja lihan kanssa. Kokeile esimerkiksi raikasta ja virkistävää melonisalsaa!

Tässä kesäkeittiön rennot kyytipojat ajattomille grillimakkaroille:

salsa 620

Melonisalsa (8:lle)

½ (á 1.5 kg) vesimeloni
1 pieni punasipuli
1 punainen chilipalko
1 rkl limemehua
1 rkl Pirkka extra neitsytoliiviöljy
¼ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 ruukku tuoretta korianteria hienonnettuna

Leikkaa vesimelonista kuori pois ja leikkaa se pieniksi, n. 1 cm kuutioiksi. Hienonna kuorittu punasipuli. Halkaise chilipalko, poista siemenet ja hienonna se. Sekoita salsan ainekset keskenään. Anna tekeytyä hetki kylmässä. Valuta halutessasi irronnut neste pois ennen tarjoilua. Tämä salsa sopii erinomaisesti grilliruoan kanssa!

salaatti salsa 620

Aurinkoinen tomaatti-sipulisalaatti (8:lle)

8 tomaattia
2 makeaa sipulia
2 appelsiinia

Kastike:
½ dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
Koristeeksi: tuoreita yrttejä

Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Kuori sipulit ja appelsiinit ja leikkaa ne myös ohuiksi viipaleiksi. Laita tomaatit, sipuli ja appelsiinit vadille kerroksittain. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja valuta salaatin päälle. Koristele tuoreilla yrteillä.

kaikki 620

Grillatut nektariinit (12 kpl)

6 nektariinia
pala sinihomejuustoa
2 pkt (á 170g) HK Amerikanpekonia

Puolita nektariinit ja poista kivi. Täytä ”kiven kolo” sinihomejuustolla. Kääräise pekonia nektariinin ympärille. Kiinnitä pekoni cocktailtikulla nektariiniin. Grillaa nektariineja niin että ensin homejuustopuoli on alaspäin. Käännä ja grillaa vielä hetki, jotta pekoni paistuu kauttaaltaan.

Kommentit: Grillatut nektariinit olivat todella hyviä. Hedelmät pehmenivät nopeasti, eikä tästä syystä pekoni ehtinyt tulla kovin rapeaksi. Onneksi tämä ei haitannut. Yhdistelmä yllätti todella positiivisesti!

vesimelonipizza 620

Vesimelonipizza (8 palaa)

2 viipaletta vesimelonia
2 dl turkkilaista jogurttia
päälle: tuoreita marjoja, muromysliä, tuoreita yrttejä

Leikkaa melonista kaksi pyöreää isoa viipaletta. Levitä jogurttia viipaleen päälle ja koristele tuoreilla marjoilla, muromyslillä ja yrteillä. Tarjoa virkistävänä välipalana tai jälkiruokana. Herkullista!

Kyllä näillä kyytipojilla grillimakkara saa kyytiä, maistuu varmasti kaikille!

P.S. Oletko maistanut Pirkan krakova- tai juustokrakovanmakkaraa? Kannattaa, ovat muuten hyviä. Mun lemppareita!

Mari Koenkytö
14.06.2017