Pala kakkua: Menu Amerikan malliin

Pala kakkua: Menu Amerikan malliin

Kokoa menu Amerikan tyyliin esimerkiksi nakkikääröistä, coleslaw'sta, perunasalaatista ja key lime piesta eli limepiiraasta.

Viime keskiviikkona juhlimme 4th of Julyta eli Yhdysvaltain itsenäisyyspäivää Suomi-Amerikka -yhdistyksen kanssa hyvän ruoan ja seuran parissa.

Mukana oli myös meillä asuva amerikkalainen vaihto-oppilas. Vaikka hän on vuoden aikana oppinut jo jonkin verran suomea, puhui hän sujuvalla amerikanenglannilla itsestään ja perheestään. Tietysti vieraitamme kiinnosti, miten hän on Suomessa viihtynyt ja miltä suomalainen lukio ja koulujärjestelmä ovat tuntuneet. Eroja kuulemma on, joissakin asioissa suuriakin. Juuri koulutusjärjestelmä oli se yksi suuri syy, miksi hän valitsi Suomen vaihtokohteekseen ja matka toi Loimaalle.

Kilpauimarina hänen vuotensa on täyttynyt uintitreeneistä ja kilpailuista. Hän on jopa ihastunut avanto-uintiin. Sen myötä hän osallistui maaliskuussa Tallinnassa Talviuinnin MM-kisoihin. Syksystä maaliskuulle ulottunut ”ulkotreeni” avannoissa on ollut hänen intohimonsa.

Nyt hän laskee jo päiviä, sillä kotimatka koittaa aivan tuossa tuokiossa ja paluu arkeen kotimaassa odottaa. Talo tulee silloin hiljenemään. Viime viikolla suunnittelimme kuitenkin yhdessä juhliin ruokalistan. Apuja saimme hänen äidiltään ja sen lisäksi etsimme reseptejä netistä sekä amerikkalaisista keittokirjoista.

Tällainen menu siitä syntyi:

yleiskuva salaatit yms

Alkuun:
Nakkikääröt eli Pigs in the blanket

Pääruokana:
Itämainen kaalisalaatti
Amerikkalainen perunasalaatti
Karibian Jerk –porsaan ulkofileepihvit –lihamestarin tekemät
Lohkoperunat

Jälkiruoaksi:
Persikkapaistos eli Peach cobbler
Limepiiras eli Key lime pie
Herkulliset chocolate chip cookies
Oatmeal Scothies

nakkikaarot tekovaiheet

Nakkikääröt eli Pigs in the blanket (24 kpl)

6 kpl lehtitaikinalevyjä
1 ps (300 g) prinssinakkia
salsakastiketta
juustoraastetta esim. Valio texmex-juustoraastetta

Voiteluun: kananmunaa

Sulata lehtitaikinalevyt. Leikkaa ne kahtia, että saat kaksi neliötä. Sen jälkeen leikkaa neliö kahteen osaan kolmioiksi. Lisää kolmiolle salsakastiketta, yksi prinssinakki ja juustoraastetta. Kääräise taikinan reunat täytteen ympäri, jotta nakki jää piiloon. Voitele nakkikääröt kananmunalla ja paista uunissa +225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa alkupalana tai illanistujaisissa.

potato salad perunasalaatti

Potato salad eli Perunasalaatti amerikkalaisittain

6-7 kpl perunaa keitettynä
2 maustekurkkua
mustia oliiveja
4 keitettyä kananmunaa (erottele keltuaiset ja valkuaiset)
2 ½ dl majoneesia
3 rkl sinappia
1 rkl maustekurkun lientä
1 tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria

Lisäksi: kevätsipulin tai sipulin vartta renkaina/hienonnettuna

Kuori ja kuutioi keitetyt perunat. Erottele keitetyistä kananmunaista keltuaiset eri kulhoon. Kuutioi kananmunan valkuaiset ja maustekurkku. Viipaloi mustat oliivit. Sekoita keskenään kuutioidut perunat, kanamunanvalkuaiset, maustekurkku ja oliiviviipaleet.

Hienonna esim. haarukalla toisessa kulhossa kananmunan keltuaiset ja lisää joukkoon majoneesi, sinappi, maustekurkun liemi sekä mausteet. Lisää salaattiaineiden joukkoon majoneesikastike ja sekoita hyvin. Anna maustua pari tuntia. Lisää pinnalle reilusti hienonnettua sipulinvartta. Tarjoa grilliruuan lisukkeena.

P.S. Tämän perunasalaatin resepti tuli Atlantin takaa. Vaihto-oppilaamme äiti laittoi muutamia reseptejä meille nähtäväksi ja tämä valikoitui iltaamme. Se sopii myös suomalaiseen makuun. Jos et ole oliivien ystävä, voit hyvin jättää ne reseptistä pois.

coleslaw asia

Coleslaw by Asia eli Itämainen kaalisalaatti (4:lle)

3 porkkanaa
1 varhaiskaali
tuoretta korianteria ja minttua
2 dl suolapähkinöitä tai hunajapaahdettuja cashewpähkinöitä
kevätsipulin tai sipulin varsia
½ suippopaprikaa
1 ½ dl majoneesia
puolikas lime
(chiliä)
inkivääriä
2 tl sokeria
rouhittua mustapippuria
suolaa

Kuori ja raasta porkkanat. Silppua kaali, korianteri ja minttu, sipulin varret ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon rouhitut suolapähkinät. Valmista kastike sekoittamalla majoneesin joukkoon puolikkaan limen mehu, hiukan raastettua inkivääriä ja mausteet (halutessasi voit lisätä hienonnettua chiliä). Sekoita kastike salaatin joukkoon, ja anna salaatin maustua hetki kylmässä.

P.S. Tämän erilaisen kaalisalaattireseptin löysin Jotain maukasta –blogista. Itse asiassa kerkesin testaamaan tämän jo aikaisemmin ja hiukan tuunasin sitä. Se osoittautui erittäin herkulliseksi. Jännä, erikoinen maku, mutta silti niin täydellinen grilliruoan seuraksi. Suosittelen!

limepiiras

Key lime pie (8-10:lle)

Pohja:
10 kpl graham digestive keksejä
60 g margariinia
½ dl sokeria

Täyte:
1 prk (397 g) kondensoitua makeutettua maitoa
2 kananmuna keltuaista
1 rkl raastettua limen kuorta
1 ¼ dl limen mehua

Hienonna digestivekeksit monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sulatettu margariini ja sokeri. Painele seos voidellun piirakkavuoan pohjalle (halk. 24 cm). Paista pohjaa +175 asteessa n. 5 min. Anna jäähtyä.

Valmista täyte sekoittamalla täytteen aineet keskenään hyvin sekaisin. Kaada täyte pohjan päälle ja paista piirakkaa uunissa + 175 asteessa 15-18 minuuttia. Anna jäähtyä. Leikkaa piirakka esim. annospaloihin ja tarjoa kahvin kanssa.

peach cobbler 2

Peach cobbler eli persikkapaistos (12:lle)

10 kpl persikoita viipaloituna (valitse kypsiä, pehmeitä persikoita)
½ dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja

Päälle:
n. 5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
125 g voita tai margariinia
½ dl maitoa
1 kananmuna

Pinnalle: sokeria

Puolita pestyt kypsät persikat ja poista kivi. Viipaloi persikan puolikkaat. Sekoita persikoiden joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Laita persikat voideltuun reunalliseen piirakka- tai uunivuokaan (halk. 28cm).

Valmista päälle tuleva taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi voi tai margariini kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Sekoita kananmuna ja maito keskenään ja lisää se muruseoksen joukkoon, sekoita taikinaksi. Jos taikina on kovin pehmeää, lisää hiukan jauhoja.

Nostele taikinaa nokareina (tai pieninä palloina) persikoiden päälle. Ripottele pinnalle sokeria. Laita vuoan päälle folio ja paista paistosta uunissa +200 asteessa noin 30 minuuttia. Poista folio vuoan päältä ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Key lime pie ja Peach cobbler –reseptit löysimme The Pioneer Woman –keittokirjasta. Kyseessä on amerikkalainen TV-julkkiskokki, joka kirjoittaa mm. blogia ja on julkaissut jo lukuisia keittokirjoja.

Toivottavasti jokin resepteistä osui ja upposi. Ruoka ja leivonnaiset olivat herkullisia, ja niitä varmasti tulee tehtyä uudelleenkin! Nämä reseptit kun sopivat ihan arkeenkin.

Maittavia hetkiä Amerikan herkkujen parissa!

Mari Koenkytö
10.7.2018

Sinua saattaisi kiinnostaa