Pala kakkua: Onnen omenoista vaikka mitä

Pala kakkua: Onnen omenoista vaikka mitä

Oman pihan omenasato maistuu omenaisessa crumblessa ja jokaisena syksynä keitettävässä omenasoseessa.

Omenasato on tänä vuonna melkoinen. Meillä ei ainakaan omena ole ottanut nokkiinsa hellekesästä, päinvastoin. Viime kesänä leikkasimme omenapuut ja silloin ei hirveästi omenoita tullut, mutta tänä kesänä tilanne on aivan toinen. Omenapuu notkuu omenoita, varret melkein koskettavat maata. Suuri joukko ampiaisia on pörrännyt omenoiden kimpussa ja kovat rankkasateet ovat pudottaneet osan omenoista maahan. Silti puussa on hurjasti syötävää! Nyt teki mieli tehdä omenapaistosta. Kerran olen jo keittänyt omenasosetta, nam nam, myös sen reseptin löydät tuonnempaa.

image

Alkusyksyn kiireet ovat ”hiukan” haitanneet leipomista ja kirjoittamista. Jos se kiire tästä hiukan tasoittuisi ja pulla jälleen tuoksuisi keittiössäni! Ennen kuin omat omenat ovat puusta pudonneet, pitää niistä leipoa jotakin. Ehdoton oma piirakkasuosikkini on Onnenpecan omenapai, jossa omenoiden lisäksi maistuu ihana pecanpähkinä. Jos kaipaat perinteistä kaura-omenapaistosta, se löytyy täältä: kaura-omenapaistos. Se on helppo tehdä gluteenittomaksi valitsemalla reseptiin kaurahiutaleet, jotka sopivat gluteenittomaan ruokavalioon.

Tänään kokeilin hiukan erilaista Omena-kaurapaistosta, tällainen siitä syntyi:

Omenainen crumble (8:lle)

omenacrumble2

Täyte:
12 kotimaista omenaa
1 rkl sitruunamehua
3 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl kanelia

Omenoiden päälle:
4 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl fariinisokeria
¾ dl Pirkka vaahterasiirappia
100 g margariinia

Lohko omenat ja poista siemenkodat. Laita kattilaan omenat, sitruunamehu ja sokerit. Kuumenna hetki, kunnes omenat pehmenevät. Kaada omenalohkot voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle vaniljasokeri ja kaneli. Tee omenoiden päälle muruseos. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahterasiirappi ja pehmeä margariini. Nypi murumaiseksi taikinaksi ja murenna se omenoiden päälle uunivuokaan. Paista uunissa +200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa.

P.S. Tämänkin voit valmistaa gluteenittomaksi, kun vaihdat kaurahiutaleet sellaisiksi, jotka sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. Käytä jauhoina gluteenittomia jauhoja.

Tämä herkullinen paistos on valmistettu samalla idealla kuin karviais crumble. Hiukan ainesuhteita on muunneltu. Vaahterasiirappi sopii niin hyvin omenaankin. Paistoksesta tulvi ihana tuoksu keittiöön. Kaurahiutaleista tuli ns. paahtunut tuoksu.

Joka syksy keitän omenasosetta omista omenista. Se tekee meillä hyvin kauppansa lettujen ja pannukakun kanssa. Tässä resepti:

Omenasose

omenasose

2,5 kg omenoita
2 dl vettä
2 rkl sitruunan mehua
1 kg hillosokeria
1 kanelitanko
2 tähtianista

Pese (ja halutessasi kuori) omenat ja poista siemenkodat. Lohko omenat kattilaan. Lisää vesi, sitruunamehu, kanelitanko ja tähtianikset. Keitä omenoita kunnes ne pehmenevät. Ota kanelitanko ja tähtianikset pois. Soseuta omenat. Lisää hillosokeri ja sekoita. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Kaada sose puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje hyvin.

Herkuttele letuilla ja omenasoseella läpi talven, tai niin kauan kuin omatekemää omenasosetta vielä löytyy.

Meidän puutarhan omenat eivät ole kovin hapokkaita, mutta niistä syntyy ihan hyvä omenasose. Piirakoissa ja paistoksissa saisi olla hiukan hapokkaampaa omenaa. Monestihan ne kotipuutarhan omenat ovat ns. syöntiomenoita, tarkoitettu sellaisenaan syötäviksi. Kaupasta taasen löytyy vaikka Granny Smith -omenaa, mikä on sitä hapokasta omenaa juuri leivontaan ja ruoanlaittoon.

Tässä vielä pari herkkureseptiä:
Uunipellillinen omenapiirakkaa
Omenaruusut

28.08.2018
Mari Koenkytö