Syksy ja omenat kuuluvat yhteen. Kyllä omenia tuleekin syötyä paljon syksyisin. Omat omenapuut notkuvat vuorosyksyin suuresta omenasadosta, toisinaan omenia on vain vähän. Silloin onnemme on kauppa ja kaupan monipuolinen kotimaisten omenien valikoima.
Omenaisia reseptejä yksissä kansissa – tässä maistuvia omenareseptejä:
Kaura-omenapaistos (8:lle)
1 ½ l omenalohkoja (6-7 omenaa)
1 rkl sitruunamehua
4 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
Päälle:
100 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria
3 dl Provena isoja kaurahiutaleita
Leikkaa kotimaiset omenat kuorineen lohkoiksi (jos käytät ulkolaisia omenoita, kuori ne ensin). Levitä omenalohkot voidellun piirakkavuoan pohjalle ja mausta ne sitruunamehulla. Ripottele pinnalle sokerit ja kaneli. Sekoita pehmeä margariini, sokerit ja kaurahiutaleet murumaiseksi seokseksi. Levitä muruseos omenalohkojen päälle. Paista uunissa + 200 asteessa n. 20-25 minuuttia. Tarjoa gluteenittoman vaniljakastikkeen kanssa.
Kommentit: perusvarma kahvipöytään, maistuu aina ja erittäin helppo tehdä. Kun käytät Provena isoja kaurahiutaleita, kaura-omenapaistos sopii gluteenittomaan ruokavalioon, kun puhdasta kauraa saa käyttää.
Onnenpecan omenapai (8:lle)
1 dl Sunnuntai juokseva rypsiöljyvalmistetta (tai 100 g leivontamargariinia)
1 kananmuna
½ dl fariinisokeria
2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
6-7 omenaa, kotimaista (tai 1 l lohkottuna)
½ dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 rkl sitruunamehua
Muruseos omenoiden päälle:
1 ½ dl pekaanipähkinärouhetta
¾ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
¾ dl fariinisokeria
½ dl Sunnuntai rypsiöljyvalmistetta tai 50 g leivontamargariinia
Sekoita margariinin joukkoon muna, fariinisokeri ja jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle. Kuori ja lohko omenat. Sekoita omenat, fariinisokeri ja mausteet keskenään. Levitä täyte pohjan päälle. Hienonna pähkinät veitsellä (korvasin itse tällä kertaa pekaanipähkinät saksanpähkinöillä). Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja ripottele omenatäytteen päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 25-30 minuuttia. Tarjoa lämmin omenapai vaahdotetun vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
Omenaruusut (6 kpl)
3 kpl voi- tai lehtitaikinalevyä (1/2 pkt)
Täyte:
1 ½ isoa punaista kotimaista omenaa
1 rkl sitruunamehua
1 ½ tl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
kanelia
Pinnalle: tomusokeria
Ota voi- tai lehtitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön. Valmista omenatäyte. Pese omenat ja poista siemenkodat. Halkaise omenat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita omenaviipaleet mikronkestävään kulhoon, sekoita joukkoon sitruunamehu ja sokeri. Kypsennä omenaviipaleita mikroaaltouunissa (teho 600 W) n. 2 minuuttia. Voit pysäyttää mikron pariin otteeseen ja sekoitella omenaviipaleita, jotta ne pehmenevät tasaisemmin (tarkoitus on pehmentää niitä, jotta ne taipuvat taikinan sisällä rullalle). Leikkaa taikinapalat pituussuunnassa kahtia.
Kauli taikinapalat kaulimella hiukan ohuemmiksi (pituus noin kaksinkertaistuu). Ripottele taikinapaloille kanelia ja vaniljasokeria. Asettele levyjen reunoille omenaviipaleita vieri viereen niin, että niiden pyöreä kuorireuna tulee taikinalevyn ulkopuolelle. Käännä taikinan toinen reuna omenoiden päälle. Kieritä rullalle. Nosta rullat paperisiin vuokiin ja vuoat muffinssipellin syvennyksiin. Paista omenaruusuja 200 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä omenaruusut alumiinifoliolla. Sihtaa päälle tomusokeria.
p.s. Jos käytät ulkolaisia omenoita, kuori omenat.
Jos teet reseptin tuplana, saat käytettyä 500 g paketin kerralla ja ruusuja on valmiina silloin 12 kpl.
Pinnalle: tomusokeria
Vaniljainen omenapitko (2 kpl)
1 kpl (500g) Pirkka esikaulittu ja laskostettu voitaikina
Vaniljatäyte:
2 dl kylmää vettä
1 ¼ dl vaniljakreemijauhetta (esim. Milletti)
Pinnalle:
4-5 kotimaista omenaa (7 ½ dl omenakuutioita)
1 ½ dl fariinisokeria
Voiteluun: kanamunaa
Koristeeksi: sokerikuorrutetta
Ota taikinalevy sulamaan huoneenlämpöön. Valmista vaniljatäyte. Sekoita kylmään veteen vaniljakreemijauhe ja vatkaa hetki, kunnes seos sakenee. Anna täytteen tekeytyä viitisen minuuttia. Valmista omenatäyte. Pese (tai kuori) omenat ja poista siemenkodat. Halkaise omenat ja leikkaa kuutioiksi. Sekoita fariinisokeri omenakuutioiden joukkoon. Kauli taikinapala jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi n. 24 x 30 cm levyksi. Leikkaa levy kahteen osaan (2 kpl 12x30cm). Voitele levyn reunat kanamunalla. Levitä puolet vaniljatäytteestä pitkon keskelle pituussuunnassa ja sen päälle omenakuutiot. Tee toinen pitko samalla tapaa. Paista pitkot leivinpaperin päällä uunipellillä uunin alatasolla +200 asteessa n. 20 minuuttia. Tarkkaile paistoaikaa. Koristele hiukan jäähtyneet omenapitkot sokerikuorrutteella.
Kommentit: helppo ja herkullinen kahvipöydän makea leivonnainen!
p.s Jos käytät ulkolaisia omenoita, kuori ne ensin.
Omena sopii myös salaatteihin ja kastike- sekä pataruokiin. Voipi sanoa, että mihin se ei kävisi, niin laajasti sitä voi käyttää. Meillä on aina keittiön pöydällä hedelmiä: varmasti ainakin banaania ja omenia. Kotimaisia omenoita on paras syödä sellaisenaan, kuorineen. Ja jos meidän oma omenapuu antaa satoa, niin yleensä teen omenasosetta talveksi. Tänä syksynä omia omenoita tuli niin vähän, ettei niistä riittänyt mihinkään. Luumutkin puussa vasta kypsyvät ja niitäkin on vähän – taidamme syödä ne sellaisenaan.
Tässä minun lempisalaatti: karibian salaatti. Se on tuulahdus raikasta etelää ja salaattina sopii niin wrappien kuin uuniperunan täytteeksikin.
Karibian salaatti (5-6:lle)
500 g katkarapuja, pakaste
1 omena
½ kurkku
100 g varsiselleriä
1 prk (227/140g) ananaspaloja omassa mehussa
1 dl hienonnettua tilliä
Kastike:
1 prk (200g) Pirkka turkkilaista jogurttia
1 dl majoneesiä
½ tl suolaa
1/3 tl rouhittua sitruunapippuria
1 tl sitruunamehua
Koristeeksi: hienonnettua tilliä
Sulata katkaravut. Kuori ja kuutioi omena. Leikkaa kurkku kuutioiksi ja viipaloi varsiselleri. Hienonna tilli. Valuta ananaspaloista mehu. Jos ananaspalat ovat isoja, voit leikata ne pienimmiksi. Yhdistä salaatin aineet kulhossa. Valmista kastike sekoittamalla aineet keskenään ja lisää se salaatin joukkoon. Sekoita ja anna tekeytyä hetki kylmässä.!
Syksy on keittojen aikaa. Omena antaa keitoille lempeän makeuden ja raikkaan jälkimaun. Bataatti sopii keittoon kuin nakutettu.
Kermainen bataattikeitto (4:lle)
8 dl vettä
1 kpl kasvisfondi
1 bataatti (n. 700g)
1 omena
pala purjoa
2 dl ruokakermaa
1 tl juoksevaa hunajaa tai sokeria
½ tl kuivattua rakuunaa
suolaa
(rouhittua viispippuria tai rosepippuria)
Lisää kiehuvaan kasvisliemeen kuorittu ja kuutioitu bataatti sekä viipaloitu purjo. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia, lisää kuorittu ja kuutioitu omena. Anna kiehua vielä n. 5 minuuttia, kunnes bataatit ovat kypsiä. Soseuta keitto liemineen esim. sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma ja mausteet. Kuumenna! Herkuttele esim. saaristolaisleivän tai patongin kanssa.
Kaupalla meillä on ollut jo myynnissä monta erilaista kotimaista omenalajiketta. Kotimaisia lajikkeita on mm. Jaspi, Julyred, Raike, Discovery, Summerred jne. Lobo on ehkä Vaalean kuulaan rinnalla se tunnetuin.
Onpa lajikkeilla kansainväliset nimet, kyllä minun mielestä retrohenkiset suomalaiset nimet olisivat hauskemmat kuten Hilma, Matti, Väinö, Hilja jne.
Kotimaisia lajikkeita on paljon ja niitä saadaan kaupalle sitä mukaan kun lajikkeet kypsyvät. Kotimaista omenaa riittää kauppaan pitkälle talveen, mm. Pirkan kotimaiseen 1 kg omenapussiin valitaan aina kauden parhaimmat kotimaiset lajikkeet. Lajike merkitään aina pussiin.
Omenapiirakka kuuluu monen perheen syksyn lempileivonnaisiin. Niin meidänkin! Joka syksy leivotaan omenista monenmoista. Arki-iltana paistui uunissa tällainen helppo ja nopeasti valmistuva omenapiirakka.
Pohjataikina valmistuu nopeasti, vain raaka-aineet puuhaarukalla sekoittamalla. Eniten aikaa menikin omenoiden viipaloimiseen. Tällainen piirakkaresepti siitä tuli:
Omenapiirakkaa uunipellillinen (24 palaa)
4 dl piimää
3 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 ½ dl juoksevaa margariinia (tai 150 g margariinia sulatettuna)
6 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
n. 800 g kotimaisia omenia
Pinnalle: sokeria ja kanelia
Sekoita piimän joukkoon sokerit ja juokseva margariini (tai sulatettu margariini). Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan puuhaarukalla sekoittaen. Pese omenat ja viipaloi tai kuutioi ne kuorineen. Jos käytätä ulkolaisia omenoita, kuori ne ensin. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä omenaviipaleet taikinan päälle. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Paista piirakka uunin keskitasolla + 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Ja sitten vaan herkuttelemaan!
Toivottavasti löysit täältä uuden kivan reseptin kokeiltavaksi! Ensi kerralla mennään sienimetsään!
Mari Koenkytö
18.09.2017