Pala kakkua: Persimonia monella tapaa

Pala kakkua: Persimonia monella tapaa

Persimon maistuu myös suolaisessa piirakassa, kokeile rohkeasti yllättävän toimivaa makuparia.

Persimon on nyt sesongissa ja sitä kannattaa kokeilla monella tapaa. Miltä kuulostaa persimoni ja pekoni piirakassa? Siihen lisäksi vielä sipulia ja paprikaa niin onhan sitä kokeiltava.

Suolaista ja makeaa –piirakka (10:lle)

IMG 6818

Pohja:
1 pkt (400 g) Pirkka piirakkataikinaa, pakaste
Täyte:
300 g savustettua kalkkunaa (luutonta) kuutioituna
½ punainen paprika kuutioituna
½ persimon kuutioituna
1 prk (200g) Creme Bonjour pekoni-sipuli tuorejuustoa
1 prk (2 dl) ruokakermaa
2 kananmunaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
2 dl juustoraastetta
Vuoan voiteluun: margariinia
Pinnalle: persimonin viipaleita ruusukkeina
Koristeeksi: rucolaa

Voitele pyöreä piirakkavuoka (halk 26 cm) tai vuoka n. 21 x 30 cm. Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää piirakkapohjan päälle kuutioitu savustettu luuton kalkkunan liha (voit käyttää myös savustettua kalkkunan lihaleikkelettä), paprika ja persimon. Ripottele juustoraastetta pinnalle.

Sekoita tuorejuusto, kerma ja kananmunat keskenään kulhossa. Mausta rouhitulla mustapippurilla.

Kaada seos täytteen päälle. Leikkaa muutama viipale puolikkaasta persimonista piirakan päälle ja kiepauta ruusukkeen muotoon. Paista piirakkaa uunin alatasolla +200 asteessa noin 45 minuuttia. Paistoaika riippuu vuoan koosta ja materiaalista. Koristele lämmin piirakka rucolalla juuri ennen tarjoilua!

Tuunaa: käytä juustoraasteen sijasta sinihomejuustomurua.

Tämän piirakan makuparit yllättivät. En olisi uskonut, kuinka maukas ja täyteläisen makuinen piirakka voi tulla, kun rohkeasti yhdistelee raaka-aineita. Persimoni sopii upeasti salaattiin, juuston ja ilmakuivatun kinkun kanssa. Ajattelin, että kuinkahan minun käy, kun päätin kokeilla sitä suolaiseen piirakkaan. Persimoni ei todellakaan ole liian makea suolaiseen leivontaan. Se antaa juuri sopivasti makeutta ja tasapainottaa suolaista makua. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Oletko kokeillut:
Persimonia piparkakun ja homejuuston kanssa – nam
Paahdettua persimonsalaattia
Persimonsalsa

Miltä mahtaisi maistua höyryävän kuuma persimonkeitto paahdetulla sipulilla ja pekonilla? En malta odottaa!

Ensi viikolla sukelletaan joulun herkulliseen maailmaan!

Mari Koenkytö
7.12.2018

Sinua saattaisi kiinnostaa