Pala kakkua: Pullat uunissa

Pala kakkua: Pullat uunissa

Monkey Bread eli nyhtöpulla kannattaa nauttia lämpimänä, sillä silloin voin, sokerin ja kanelin yhdistelmä on parhaimmillaan. Komea pullakakku valmistuu kätevästi rengaskakkuvuoassa.

Perinteisen pullan rinnalle on tullut joukko eri tavoilla letitettyjä pullia ja vuokapullia. Nämä vuokapullat ovat kuin komeita pullakakkuja. Uusimmassa K-Ruoka-lehdessä näin kuvan tällaisesta pullakakusta. Ensin tuli mieleen, kuinka kivasti voidaankin hyödyntää rengaskakkuvuokaa tänä päivänä. Kahvikakkujen historia on pitkä, mutta kuppikakut ja muut sellaiset ovat hiukan vieneet paikkaa entisajan juhlakakuilta. Olen varma, että melkein jokaisesta kodista löytyy rengaskakkuvuoka. Sen vuoksi tämän komean Monkey Bread eli Apinakakun valmistus on helppo toteuttaa. Voin sanoa jo tässä vaiheessa, että se on törkeän hyvää!

Tässä vielä resepti:

Monkey Bread eli nyhtöpulla (12:lle)

monkey bread 2

2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
¼ tl suolaa
1 dl sokeria
½ rkl kardemummaa
n. 7 dl Pirkka vehnäjauhoja
100 g Pirkka voita

Lisäksi:
75 g Pirkka voita
2 dl ruokokidesokeria
1 ½ rkl Pirkka kanelia

Vuoan voiteluun: voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita joukkoon muna. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikina, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 15-20 min.

Jaa taikina kahteen osaan ja leivo pitkiksi pötköiksi. Leikkaa yhteensä 40 palaa ja pyöritä pulliksi. Voitele 1,8 l rengaskakkuvuoka. Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetki. Sekoita ruokokidesokeri ja kaneli keskenään. Dippaa pienet pullat ensin voisulaan ja sen jälkeen pyöritä ne sokeri-kaneliseoksessa. Lado pullat vuokaan kerroksittain. Kohota noin 10 minuuttia. Älä kohota kauempaa, ettei pulla kohoa yli vuoasta. Painele tarvittaessa pullaa hiukan alaspäin ennen uuniin laittamista.

Paista +175 asteessa uunin alatasolla 40-45 minuuttia tai kunnes pulla on kypsää. Anna jäähtyä hetki ja kumoa pulla tarjoiluvadille. Koristele pullakakku halutessasi tomusokerikuorrutteella.

Kommentit: Kyllä kannatti tehdä tämä pullakomistus! Parasta tässä on sen maku! Kannattaa ehdottomasti syödä se lämpimänä, silloin voi ja kaneli maistuvat taivaalliselta. Ruokokidesokeri tuo oman pikantin makunsa pullaan. Vahva suositus!

Tästä on hyvä jatkaa syksyn leivonnaisten parissa.

P.S. Joko olet ollut sienimetsässä?

Mari Koenkytö
4.9.2018