Pala kakkua: Raparperitaivas

Pala kakkua: Raparperitaivas

Uuden sadon raparperista saa monenlaista leipomusta ja herkkua aikaiseksi.

Jos odottelen uusia perunoita, odottelen myös toukokuussa jo kärsimättömänä takapihan raparperipensaan kasvua ja uutta satoa. Upea aurinkoinen ja kuuma keli tiesi sitä, että raparperi kasvoi hetkessä sopivan kokoiseksi. Nyt voi herkutella raparperipiirakalla tai perinteisellä raparperikiisselillä. Jos et ole vielä kokeillut raparpekonia eli pekoniin kääritty raparperia, niin tänä kesänä sitä kannattaa testata. Siitä syntyy varmasti keskustelua grillin ääressä.

Rakastan raparperia niin paljon, että sitä on ihan pakko pakastaa. Talvella on ihanaa leipoa piirakkaa tai kuppikakkuja raparperista. Tulee niin kesä mieleen. Tähän aikaa ja niin kauan, kuin sitä raparperia riittää, on minun raparperimahassa tilaa aina pienelle piirakkapalalle.

Tämän kevään ensimmäinen raparperiherkku on jo leivottu ja maisteltu. Se oli niiin hyvää. Valitsin kokeiluun K-Ruoan sivuilta raparperi-valkosuklaa kuppikakut, tässä vielä resepti:

Raparperi-valkosuklaa kuppikakut (n. 16 kpl)

image

200 g raparperia (n. 3 dl viipaloituna)
100 g valkosuklaata
100 g Pirkka leivontamargariinia tai voita
2 ½ dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl Pirkka kevytmaitoa

Koristeeksi:
1 tlk (2 dl) Pirkka vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
rouhittua valkosuklaa

Lisäksi: Pirkka Amerikan muffinivuokia

Kuori ja paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Rouhi valkosuklaa. Sulata margariini (tai voi) ja anna sen jäähtyä. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sulatettu margariini. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita joukkoon varovasti myös maito, rouhittu valkosuklaa ja raparperin palat. Vältä turhaa sekoittamista. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista +200 asteessa uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta vaniljasokerilla. Pursota kermavaahtoa jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ja koristele ne rouhitulla valkosuklaalla.

P.S. Juustohöylällä saa tehtyä valkosuklaasta kätevästi suklaarullia ja –lastuja koristelua varten.

Kommentit: nämä kuppikakut ovat niin herkullisia. Valkosuklaa taittaa raparperin kirpeyttä, eivätkä kuppikakut kuitenkaan ole liian makeita. Näitä söisi vaikka kaksi kerralla! Maku on tasapainoinen ja samalla kesäinen…

Jos raparperia on saatavilla runsaasti, voit keittää siitä myös hilloa. Yksi suosikkiresepteistäni on vaniljainen raparperipiirakka. Se on mehevä ja samalla sopivan makea piirakka.

image

Suosittelen myös:
Raparperi-kookospiirakka
Mansikka-raparperikakku

Mari Koenkytö
16.05.2018

Lue myös

Sinua saattaisi kiinnostaa