Pala kakkua: Suut mustikassa

Pala kakkua: Suut mustikassa

Nyt herkutellaan ihanalla mustikalla ja leivotaan suussasulavaa mustikkakukkoa!

Kotimaiset marjat eivät esittelyjä kaipaa. Kukapa ei olisi ollut mustikka- tai puolukkametsässä? Muistan, kun jo pienenä ”pääsin” vanhempien ja isovanhempien mukaan marja- ja sienimetsään. Talven marjat piti poimia, ja siellä sitten oltiin niin monta kertaa ja niin kauan kunnes talven sato oli kerätty. Parasta minusta silloin oli se, että metsässä syötiin eväitä ja istuttiin kannonnokassa. Metsä tuoksui aina niin raikkaalta, erityisesti sateen jälkeen. Jännittävintä oli silloin, kun matkasin papan pyörän tarakalla Lahdessa Ahtialan perämetsiin marjaan. Silloin tie oli kapea ja mutkainen, eikä tienvarsia reunustaneet talot vaan viljapellot. Silloin Lahdessa maaseutu oli ihan kaupungin kyljessä, vähän kuin täällä Loimaalla nykyäänkin!

Aina lauantaisin mummolla oli tapana leipoa mustikka- ja puolukkapiirakoita ruiskuoreen. Se taikina mitä jäi yli karjalanpiirakoista, niistä mummo leipoi pyöreitä mustikka- ja puolukkapiirakoita. Ai että ne oli hyviä. Silloin kun olin yökylässä mummolassa ja heräsin lauantaiaamuna aikaisin, pääsin mukaan leipomaan. Samalla kertaa mummolla oli tapana kypsentää uunissa karjalanpaisti. Ja kyllä, se oli hyvää ja rasvaista! Parasta oli kastaa karjalanpiirakkaa karjalanpaistin liemeen…

Mustikat ovat jo monissa paikoin kypsyneet. Meillä tässä lähimetsässäkin niitä on jonkin verran, mutta ne ovat vielä niin kamalan pieniä. Täällä kun ei ole satanut koko kesänä juuri ollenkaan, paitsi eilen ja tänään. Mutta enpä tiedä auttaako se enää tähän asiaan. Onneksi minulla on vielä pakkasessa viime kesän mustikkaa, käy minun mustikan keräämiselle miten käy, niitä siis riittää vielä. Päätin leipoa mustikkapiirakkaa. Minun teki mieli mustikkakukkoa ja vaniljakastiketta. Jyrki meinasi, että se on liian raskasta kesällä –hänen mielessä kun oli savolaisten malliset muikkukukot. Kerroin, että kyllä se ihan mustikkapiirakkaa on, syöt sitä kuitenkin ihan mielelläsi! Tällainen piirakka siitä tuli:

Mustikkakukko (8:lle)

Mustikkakukko1

Pohja:

250 g voita tai leivontamargariinia

1 dl sokeria

4 dl Sunnuntai täysjyväruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte: 1 l mustikoita

1 rkl perunajauhoja

¾ dl sokeria

Lisäksi: vaahdotettua vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä

Sekoita pehmeän voin (tai margariinin) joukkoon sokeri (sekoitus riittää, ei tarvitse vatkata). Lisää joukkoon ruis- ja vehnäjauhot, joiden joukkoon on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele 2/3 taikinasta voidellun pyöreän piirakkavuoan (halk. 23-24 cm) pohjalle ja reunoille.

Sekoita mustikoiden joukkoon perunajauhot ja lisää mustikat pohjan päälle vuokaan. Ripottele päälle sokeria. Kauli loppu taikina pyöreäksi vuoan kokoiseksi levyksi ja laita se mustikoiden päälle. Painele reunoja hiukan kiinni. Paista +200 asteessa noin 50-60 minuuttia. Anna hetki jäähtyä ja tarjoa vaahdotetun vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit: sanomattakin hyvää! Ei jäänyt muruakaan jäljelle!

Kokeile myös:

Meidän mummin mustikkapiiras

Kuningatar banoffee

Kuningatarpokekakku

Mustikkainen tuorejuustokakku

Gluteenittomat mustikka-vaniljapullat

Ja ihanat smoothiet:

Kuningatarmaito

Voimasmoothie

Kyllä mustikoilla jaksaa… Hauskaa viikkoa, ja suut mustikassa!

Mari Koenkytö

23.7.2018