Ruokablogit
Luovuimme 1.8. Internet Explorer -selaimen tuesta. Parhaan käyttökokemuksen saamiseksi suosittelemme vaihtamaan johonkin seuraavista Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome tai Microsoft Edge.
Pala kakkua: Syksyn pimeneviin iltoihin

Pala kakkua: Syksyn pimeneviin iltoihin

Juustokakku maistuu myös suolaisena versiona. Parmesaani-juustokakun pohja tehdään saaristolaisleivästä ja suolainen juustokakku maistuu erinomaisesti punaviinin seurana illanistujaisissa.

Syksy on jännittävää aikaa. Luonnon upeat värit, pimenevät illat ja arjen tuomat ihanat haasteet karistavat kesän lopultakin mielestäni. Katse on suunnattu eteenpäin, aina jouluun asti. Siinä on ihan hyvä stoppi. Sinne kun jaksaa ja pääsee, saa hengähtää ja nauttia yhdessäolosta perheen kanssa.

Ennen sitä lasten harrastukset rytmittävät vapaa-aikaa. Sillä tavoin pääsen irti kaupan arjesta. Lasten harrastuksissa mukana oleminen on minullekin kuin harrastus. Siihen voi lisätä myös talkootyön. Sitä pääsemme vanhempina kyllä mukavasti tekemään. Hyvä sinänsä, sillä moni seura pyörii juuri sen avulla mm. lapsilla riittää valmentajia. Jokin aasinsilta tästä johonkin oli, mutta taisin nyt varsinaisen asian unohtaa tyystin. Minulle siis lasten harrastukset ovat tärkeä henkireikä, siinä missä toisille esim. käsityöt.

Tämä blogi ja herkkujen leipominen on sitten se toinen harrastus. Se on aikaa, jolloin saan käsilläni tehtyä jotakin selkeästi näkyvää. Saan olla hetken ihan rauhassa. Se tekee niin hyvää. On jännää näin syksyllä, kun sitä vaan rupeaa leipomaan ja ihastelemaan kaikenlaisia syksyisiä reseptejä. En tiedä mistä johtuu, mutta helposti sitä päätyy leipomaan makeaa, vaikka suolainen on yhtä hyvää.

Muistelin näkeväni viime joulun alla mielenkiintoisen reseptin: juustokakun, yllätys yllätys. Se ei kuitenkaan ollutkaan ihan tavanomainen juustokakku, vaan parmesaani-juustokakku. Maistelin kakkua mielessäni jo siinä vaiheessa kun kuolasin aivan älyttömän herkullisen kuvan perään. Silloin oli vaan niin paljon leivottavaa, ettei se kakku oikein sopinut suunnitelmiin.

Nyt vihdoin sain aikaiseksi etsiä sen reseptin ja työn takana se olikin. En muistanut oikein kakun nimeä, joten reseptin hakeminen ei onnistunut. Sitten kokeilin eri hakunimillä uudelleen ja katsoinkin kakkuja kuvahakupalvelimen kautta. Sieltä löysinkin vihdoin oikean kuvan ja sitä kautta pääsin oikean reseptin kimppuun. Reseptin on tehnyt Perinneruokaa prkl –blogin kirjoittaja. Ajattelin, että tämä suolainen kakku maistuisi varmasti täydelliseltä punaviinin ja erilaisten juustojen kanssa. Nyt kakku on valmis. Huomenna kokoan juustopöydän ja sen keskellä komeilee hurmaava parmesaani-juustokakku. Mitähän Jyrki siihen sanoo?

Tässä vielä resepti:

Parmesaani-juustokakku (16:lle)

piiras kuvitus

Pohja:
200 g saaristolaisleipää
50 g voita

Täyte:
2 kananmunaa
400 g tuorejuustoa
100 g parmesaania raastettuna
2 dl kuohukermaa 1 rkl maissitärkkelystä
4 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria

Koristeluun:
2 kpl viikunoita
1-2 dl saksanpähkinöitä
timjamin oksia
hunajaa

Hienonna leipä monitoimikoneella tai veitsellä pieniksi muruiksi. Lisää joukkoon sulatettu voi, sekoita. Taputtele seos irtopohjavuokaan (halk. 24 cm) leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Riko munien rakenne rikki kulhossa. Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa joukkoon parmesaani, kerma ja maissitärkkelys. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin, mutta älä vatkaa, jottei täytteeseen tule ilmakuplia. Kaada täyte pohjan päälle. Tasoita pinta.

Paista kakkua uunissa +175 asteessa 30 minuuttia. Laske lämpötila +150 asteeseen ja jatka paistamista 30 minuuttia. Laita uuni pois päältä ja puukauha uunin luukun väliin (kakku siis edelleen uunissa). Anna kakun kypsyä jäähtyvässä uunissa vielä tunnin ajan. Jäähdytä kakku huoneenlämmössä. Hidas jäähtyminen takaa, ettei kakun pinta halkea. Nosta kakku jääkaappiin yöksi. Koristele kakku viikunalohkoilla, pähkinöillä ja timjamin oksilla. Viimeistele kakku valuttamalla pinnalle hunajaa.

Kommentit: Loistava idea tehdä maukas pohja kakkuun saaristolaisleivästä. Tämä kakku maistui hiukan erikoiselta. Laita päälle reilusti hunajaa, se tasoittaa voimakkaan juuston makua. Punaviini sopii tämän kaveriksi oikein hyvin. Tarjoa lisänä salaattia. Tästä saat loihdittua hienon illanistujaistarjoilun. Suosittelen!

19.09.2018
Mari Koenkytö