Pala kakkua: Tyttären yllätysläksijäiset vaihto-oppilasvuoden kunniaksi

Pala kakkua: Tyttären yllätysläksijäiset vaihto-oppilasvuoden kunniaksi

Tyttärelle Yhdysvaltoihin vaihto-oppilasvuodeksi lähdön kunniaksi järjestetyistä yllätysläksijäisistä jäi upea muisto. Karviais crumble piirakan äärellä kerrattiin vielä yhdessä asioita lentoa varten.

Haloo Helsingin sanoin:
*Isä olen täällä maailman toisella puolen…
Äiti älä pelkää kyllä pidän itsestäni huolen… *

Kyyneleet valuvat silmistäni, eikä kirjoittamisesta taidakaan tulla mitään. Kuinka mones kerta tämä onkaan, kun kuivaan silmiäni… Ja miksikö? Rakas tyttäreni toteutti haaveensa ja pääsi vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin.

Jo pienestä tytöstä lähtien hän tiesi, että haluaa lukioaikana vuodeksi opiskelemaan ulkomaille. Nyt puolentoista vuoden odotus läheni aivan liian nopeasti lähtöpäivää kohden, ainakin minun mielestäni. Kuluneella viikolla laskimme siis jo päiviä lähtöön. Monen pienen ja suuremmankin asian hoitaminen kuntoon piti varmistaa moneen kertaan, ettemme unohda vaan mitään.

Kaikkein vaikeinta minulle oli pitää yllätysläksiäisten järjestäminen salassa. Zossu oli aloittanut jo kesän alussa suunnittelemaan juhlia siskolleen yhdessä Zassun ystävien kanssa. Siinä pitikin ottaa monta asiaa huomioon, ettei Zassu vaan saisi tietää juhlista. Itse pelkäsin koko ajan, että vahingossa sanon jotakin juhlista. Siinä rinnalla suunnittelin itse Zassun kanssa hänen itsensä järjestämiä juhlia ystäville, juuri samoille, jotka on jo kutsuttu yllätysjuhliin. Olin kyllä päivistä ja juhlista välillä hiukan sekaisin, mutta onneksi en paljastanut mitään…

Juhlien upea kakku tilattiin Suomelan Anulta, joka leipoo Kakutar.fi nimellä!

läksijäiskakku

Yllätysjuhlien järjestäminen Zassulle onnistui ja illasta tuli huikea. Jyrki sai juuri sopivasti ajo-opetusluvan ja ehti asentamaan polkimen Nissaniin. Jyrki vei Zassun ajotunnille juuri ennen juhlien alkua, kun joukko hänen ystäviään tuli meille leipomaan juhlia varten. Olipa keittiössäni hälinää ja naurua. Upea ruokapöytä kesän viileimpien mocktailien kera koristi takaterassia ja suuri joukko Zassun parhaita kavereita jännitti hänen kotiintuloaan.

Amerikan liput ja lippuviirit liehuivat hienosti ja toivat mukavasti lisää tunnelmaa. Hyvä ruoka, hauskat jutut, tietokilpailu ja lukuisten valokuvien ottaminen kuuluivat illan ohjelmaan. Zossun laatima ruokalista ja reseptit yllättivät kaikki. Oli niin hienosti järjestetyt läksiäisjuhlat isosiskolle. Upea muisto!

läksiäisjuhlat kollaasi

Karviaisten lumoissa

Upea aurinkoinen ilma on saanut aikaan sen, että takapihan marjapensaiden marjat kypsyivät todella aikaisin. Punaherukat olivat jo aiemmin punastuneet ja nyt yks kaks karviaisetkin olivat jo kypsiä. Tuli vähän kiirekin keräämisen kanssa. Kuuma keli teki myös sen, että marjoja oli vähän ja ne olivat pieniä. Sainpa sen verran karviaisia, että pääsin leipomaan niistä jotakin.

Olen haikaillut erästä leivontakirjaa jo keväästä asti ja nyt sen ostin. Olin nimittäin reilu vuosi sitten keväällä ruokakuvauskurssilla Helsingissä ja sen piti Jotain maukasta –blogin kirjoittaja ja valokuvaaja Mari Moilanen. Keväällä häneltä ilmestyi kirja ”Taikinakirja” ja halusin hankkia sen. Kesällä sain sen ostettua ja olihan siinä heti reseptejä, mitä piti päästä kokeilemaan. Sieltä kirjasta löytyikin sopiva resepti karviaisille –karviais crumble ja sen tein hiukan muunneltuna. Tässä minun versioni siitä:

Karviais crumble (8:lle)

karviais crumble

Vuoan pohjalle:
1 l karviaisia
½ dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle muruseos:
4 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl fariinisokeria
¾ dl Pirkka Vaahterasiirappia
100 g leivontamargariinia

Lisäksi: valmista vaniljakastiketta tai -jäätelöä

Huuhtele karviaiset ja nyppää tupsut ja kanta pois. Kaada karviaiset voidellun uunivuoan (halk. 24-26 cm) pohjalle. Ripottele karviaisten päälle fariinisokeria ja vaniljasokeria.

Valmista muruseos. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää joukkoon vaahterasiirappi ja pehmeä margariini. Nypi seos murumaiseksi. Murenna taikina karviaisten päälle. Paista paistosta uunin alatasolla +175 asteessa noin 45 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Kommentit: todella maukas paistos. Tämä yllätti kyllä maullaan ja helppoudellaan. Karviainen ja vaahterasiirappi sopivat mainiosti yhteen.

Jälleen minulla oli seuraa, kun maistelimme Zassun kanssa yhdessä paistosta. Samalla kertasimme vielä lentomatkaa varten asioita. Kunpa olisin kasvattanut lapseni pärjäämään maailmalla mallikkaasti ja turvassa… Aivan huikeaa vaihto-oppilasvuotta sinne Atlantin taakse rakas tyttäreni!

Mari Koenkytö
31.07.2018