Pala kakkua: Viime hetken tunnelmat

Pala kakkua: Viime hetken tunnelmat

Viimeinen kaksi viikkoa on ollut kilpajuoksua kellon kanssa, aamusta iltaan. Kiireestä huolimatta piipahdimme joulumarkkinoilla Gdanskissa perheen kanssa. Kyllä perhe tarvitsee sitä yhteistä aikaa varsinkin kiireen keskellä.

Oli ilo seurata lapsia matkalla, kun he ihastelivat Gdanskin vanhan kaupungin rakennuksia sekä kirkkoja. Kirkkoja siellä olikin joka kadun kulmassa. Lapsia rupesi myös kiinnostamaan paikallinen historia sotien ajalta. Vanhan kaupungin katukuvaan oli hienosti rakennettu aivan uusia rakennuksia, osittain vanhaan tyyliin, eipä niitä meinannut erottaa vanhojen rakennuksien välistä. Paikkana Gdansk oli viehättävä, siisti ja sopivan suuri/pieni lyhyeen vierailuun. Joulumarkkinoilla tuoksui paikallinen glögi ja jouluvalot loistivat kirkkaana.

Kuvaterveiset Gdanskista:

gdansk2 620

gdansk1 620

gdansk kollaasi 620

Voidaan jo sanoa, että on jo joulu, kun tämä postaus julkaistaan. Tässä pari vinkkiä vielä joulun alle, jos ehdit näitä tekemään.

kalja 620

Jouluolut eli kotikalja

3 l vettä
1 ps Kotikalja juomauutetta
2 ½ dl sokeria
1 ps kuivahiivaa (löytyy kotikalja pakkauksesta)

Sekoita pussillinen kotikaljauutetta reilusti kädenlämpöiseen veteen (+40-42 C). Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Ripottele pinnalle kuivahiiva. Anna käydä kevyesti peitettynä vuorokauden huoneenlämmössä. Pullota ja säilytä kylmässä noin vuorokausi.

Joulupöydässä pitää olla itse tehtyä sinappia. Muuten ei joulukinkku maistu. Teinkin sitä tällä kertaa kahta erilaista ja vähän runsaammin: 1,5 kg sokeria, 28 kananmunaa, 600g sinappijauhetta, 1,5 l kermaa, siitä sinappini on tehty: myyjäisiin ja ystäville.

sinappi 620

Marin joulusinappi

4 kananmunia
2 dl kermaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl sinappijauhetta
1 tl perunajauhoja
1 tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
1 tl etikkaa tai vaalea balsamietikkaa

Sekoita sinapin aineet teflonkattilassa paitsi etikka. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa (seos sakenee). Jäähdytä hieman ja lisää etikka sinapin joukkoon. Purkita sinappi ja säilytä se kylmässä. Kiva lahja joulun alla ystäville.

Tuunaa: Konjakkisinappi: lisää jäähtyneeseen sinappiin 1 rkl konjakkia. Kahvinmakuinen sinappi: korvaa kerma = 1 dl kermaa + 1 dl kahvia.

Helppo sinappi 3 kananmunaa 1 ½ dl kermaa 1 ½ dl sokeria 1 ½ dl sinappijauhetta

Sekoita aineet teflonkattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Purkita sinappi ja säilytä kylmässä.

Testasin uutta Kiehu maitojuomaa mannapuurossa. Ei palanut pohjaan! Taidan keittää riisipuuronkin jouluna siihen. Suosittelen! Hyvää Joulua!

kiehu 620