Pala kakkua: Yksinkertaista ja kaunista – sekä syötävän hyvää!

Pala kakkua: Yksinkertaista ja kaunista – sekä syötävän hyvää!

Voileipäkakku on juhlien suolaisten tarjottavien kuningas.

Lauantaina on vuorossa koulunsa päättävien ja valmistuvien juhlapäivä. Onneksi olkoon kaikille! Meilläkin on laskettu koulupäiviä ja loman alkua. Samalla jokainen lapsemme jännittää todistusta. Koko lukuvuoden ahkerointi on takana ja kesän ajan saa ottaa rennosti. Toivottavasti nämä upeat kelit jatkuvat!

Monella on varmasti lauantaina tiedossa juhlapäivä, vaikka kutsuttuna juhliin? Mekin pääsemme ylioppilasjuhliin. Ystäväperheen esikoinen on kirjoittanut ylioppilaaksi ja sitä me juhlistamme lauantaina.

Tuo päätösviikonloppu tietää kiireitä monelle, monellakin tapaa. Leivotaanko teillä itse juhliin leivonnaiset, vai tilaatteko valmiit tarjottavat kaupasta tai pitopalvelusta? Mikä on tämän kevään suosikkileivonnainen tai -kakku, entä mitä tilataan eniten valmistuvien juhliin? Kysyin asiaa Loimaan Juhlapalvelusta, Catering Anu Suomelalta: ”Tänä keväänä juhliin tilataan macarons eli mantelileivoksia, kuppikakkuja, tuorejuustokakkuja esim. valkosuklaa-mansikkakakkuja. Juhlissa panostetaan runsaaseen ruokatarjoiluun. Salaatteja valitaan paljon ja sen kylkeen pientä suolaista.”

Oletko sinä voileipäkakun ystävä? Minä olen! Olen aina rakastanut tehdä erilaisia voileipäkakkuja. Ne ovatkin aina juhlissani tykättyjä. Erityisesti pidän lohikakusta ja kreikkalaisesta (feta) voileipäkakusta. Yleensä teen suorakaiteen muotoisen kakun tai tarjottimen kokoisen ison kakun. Voileipäkakun tekeminen on mielestäni helppoa. Se on helppo koota leipäviipaleista ja täytteitä voi tehdä oman maun mukaisiksi. Koristelun voi tehdä juuri sellaiseksi kuin haluaa. K-Ruoan lehdessä näin kivan idean voileipäkakun tekoon liittyen: lihavoileipäkakku oli tehty pyöreään vuokaan ja keskelle oli laitettu lasi, jotta kakun muodoksi tuli rengas. Sitähän piti kokeilla syntymäpäiväkseni. Ja oli muuten herkullinen ja täyttävä voileipäkakku.

image

Tässä sinulle vielä lihavoileipäkakun resepti:

Lihavoileipäkakku (12:lle)

1 ps ( 535 g) Fazer Paahto täysjyväleipää

Kostutukseen:
n. 1 dl maitoa

Pekonitäyte:
1 rs (200 g) Creme Bonjour –tuorejuustoa, pekoni-sipuli
½ pkt (a 150 g) Pirkka creme fraichea (ranskankerma 18%)
4 kevätsipulin vartta hienonnettuna
ripaus rouhittua mustapippuria

Lihatäyte:
100 g HK Kevytmeetvurstia tai HK Ohuen ohut Härän kylmäsavupaistia –viipaleena
1 rs (200 g) Creme Bonjour –tuorejuustoa, maustamaton
½ prk (a 150 g) Pirkka creme fraichea (ranskankerma 18%)
1 (150 g) punainen paprika
6 (1 dl) Pirkka voileipäkurkkua hienonnettuna
ripaus rouhittua mustapippuria

Pinnalle:
2 rs (a 200 g) Creme Bonjour –tuorejuustoa, maustamaton
2 rs (a 150 g) Pirkka creme fraiche (ranskankerma 18%)

Koristeeksi: Paahdettua sipulia, herneenversoja tms

Sekoita pekonitäytteen aineet keskenään kulhossa. Hienonna meetvursti tai härän kylmäsavupaistiviipaleet. Poista paprikasta siemenkota ja hienonna paprika. Sekoita kaikki lihatäytteen ainekset toisessa kulhossa.

Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois. Säästä osa reunoista täyttöä varten. Kelmuta kakkuvuoka (halk. 24-26 cm) ja aseta keskelle juomalasi (halk. n. 7 ½ cm). Levitä vuoan pohjalle neljä leipäviipaletta ristin muotoon. Halkaise kaksi leipäviipaletta kolmioiksi ja aseta ne kokonaisten leipäviipaleiden väleihin. Leikkaa ne tarvittaessa koloihin sopiviksi. Tiivistä mahdolliset aukot säästämilläsi reunapaloilla. Kostuta leivät maidolla ja levitä päälle pekonitäyte. Tee toinen leipäkerros samalla tavalla, kostuta ja peitä lihatäytteellä.

Peitä vielä leipäkerroksella ja kostuta. Poista lasi varovasti ja suojaa kakku kelmulla. Pane päälle kevyt paino esim. lautanen ja anna tiivistyä kylmässä seuraavaan päivään.

Sekoita tuorejuusto ja creme fraiche keskenään. Kumoa kakku ja poista kelmu kakun päältä. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Koristele voileipäkakku esim. paahdetulla sipulilla ja herneenversoilla. Yksinkertaista ja kaunista –sekä syötävän hyvää!

Kommentit: Tein kakun 24 cm vuokaan ja käytin lihatäytteeseen Hk:n valmiiksi viipaloitua härän kylmäsavupaistia (löytyy kaupoista 100 g viipalepakkauksena). Lisäksi yksinkertaistin koristelua –toimi silti oikein hyvin!

Voileipäkakku ei petä – se on juhlien suolaisten kuningas kun makea kakku sen kuningatar.

image

Suosittelen myös:

Gluteeniton feta-kinkkupiirakka
Texmex-piirakka
Kahvipöydän suolaiset muffinit
Peltipiirakka Marin tapaan eli pellillinen kaalipiirakkaa

Onnea valmistuville ja koulusta kesälomalle lähteville niin pienille kuin isommillekin koululaisille!

Mari Koenkytö
30.05.2018