Ruokablogit
Luovuimme 1.8. Internet Explorer -selaimen tuesta. Parhaan käyttökokemuksen saamiseksi suosittelemme vaihtamaan johonkin seuraavista Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome tai Microsoft Edge.
Pala kakkua: Yksisarvisen tarina

Pala kakkua: Yksisarvisen tarina

Yksisarviskakku on kuin suoraan sadusta niin ulkonäöltä kuin maultaan, mutta vaatii tekijältään hieman malttia.

Yksisarviskakku (16:lle)

Kakkupohja:
2 dl vettä
2 dl muscovadosokeria
1 dl Pirkka kaakaojauhetta
4 dl Pirkka vehnäjauhoa
2 tl vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa

Kostutus:
1 ½ dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Marjatäytteet:
100 g Pirkka suomalaisia mansikoita (pakaste)
100 g Pirkka suomalaisia vadelmia (pakaste)
100 g Pirkka suomalaisia mustikoita (pakaste)
6 liivatelehteä
2 prk (a 2 dl) Pirkka laktoositonta vispikermaa
1 prk (250 g) Pirkka maitorahkaa
1 dl tomusokeria
2 rkl vettä

Marenki-voikreemi:
360 g suolatonta voita
6 valkuaista
3 ¾ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
elintarvikevärejä

Koristeluun:
valkoista ja mustaa kaulittavaa sokerimassaa
1 jäätelövohveli
koristerakeita yms pieniä koristeita

yksisarviskuvitus

Pingota irtopohjavuoan (halk 19 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele ja korppujauhota vuoan reunat.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja vispilöi sen joukkoon muscovadosokeri ja kaakaojauhe. Jätä odottamaan. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen edelleen vatkaten. Lisää jauhoseosta ja lämmintä kaakaolientä vuorotellen taikinaan koko ajan sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkua +175 asteessa uunin alatasolla 50-55 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Anna kakkupohjan jäähtyä.

Jos kakkupohjan pinta on hiukan kupera, voit tasoittaa sitä leikkaamalla ohuen palan pinnasta pois.
Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kakkulevyistä tulee melko ohuet, joten käsittele niitä varovasti. Vuoraa sama irtopohjavuoka, jolla paistoit kakun, kelmulla. Laita alin kakkulevy vuoan pohjalle. Sekoita kostutuksen aineet keskenään. Sulata marjat omissa kulhoissaan ja soseuta sauvasekoittimella. Laita liivatteet likoamaan reiluun määrään kylmää vettä noin 5 minuutiksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja tomusokeri.

Kuumenna vesi kiehuvaksi pienessä kulhossa mikrossa. Lisää kuivaksi puristellut liivatteet ja sekoita, kunnes liivatteet liukenevat. Anna seoksen jäähtyä hetki. Kaada liivateliemi vaahtoon samalla voimakkaasti sekoittaen.

Jaa täyte saman tien kolmeen marjasosekulhoon ja sekoita marjatäytteet tasaiseksi.

Kostuta vuokaan nostamasi kakkulevy vaniljamaidolla. Levitä mansikkatäyte levyn päälle. Nosta seuraava levy vuokaan, kostuta ja täytä mustikkatäytteellä. Nosta kolmas kakkulevy vuokaan (voit laittaa päällimmäisen kuperaksi paistuneen levyn tähän kohtaan, kupera puoli alaspäin), kostuta ja täytä vadelmatäytteellä. Laita viimeinen kakkulevy vadelmatäytteen päälle ja kostuta. Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.

Muotoile valkoisesta massasta yksisarvisen korvat ja työnnä ne cocktailtikkuihin, joilla ne on helpompi asettaa paikoilleen. Kauli pienestä palasesta mustaa massaa levy ja leikkaa veitsellä siitä silmät ja ripset.

Kuutioi kreemin voi ja anna lämmetä huoneenlämmössä pari tuntia. Erottele valkuaiset metallikulhoon. Mittaa joukkoon sokeri. Kuumenna vettä kattilassa ja nosta kulho vesihauteen päälle. Kuumenna valkuaisia ja sokeria sekoitellen, kunnes seos on 58-60 asteista ja sokeri sulanut valkuaisiin. Nosta kattila pois vesihauteesta ja vatkaa sähkövatkaimella paksuksi marengiksi. Jatka vatkaamista noin 5 minuuttia, kunnes marenki on jäähtynyt noin 28 asteiseksi. Voit laskea kulhon varovasti kylmään veteen vatkaamisen ajaksi. Kun marenki on jäähtynyt, aloita voikuutioiden lisääminen marenkiin edelleen vatkaten. Lisää voita kuutio kerrallaan. Kun kaikki voi on lisätty, jatka edelleen vatkaamista muutaman minuutin ajan. Älä pelästy, jos kreemi näyttää juoksettuneelta, se silenee, kun jatkat vatkaamista vielä hetken.

Kumoa kakku tarjoiluvadille. Kuorruta kakku marenki-voiseoksella siten, että sitä jää noin puolet koristelua varten. Jaa loppu kreemi kolmeen kulhoon ja värjää vaaleanpunaiseksi, violetiksi ja turkoosiksi elintarvikeväreillä. Lusikoi punainen ja violetti yhteen isolla tähtipäätyllalla varustettuun pursotinpussiin, toinen väri pussin toiselle reunalle, toinen toiselle (näin saat kaksivärisen pursotuksen). Laita turkoosi kreemi pienemmällä tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Aseta valmistamasi korvat paikoilleen kakun päälle. Tee jäätelövohvelista yksisarvisen sarvi ja laita se paikoilleen. Pursota yksisarviselle harja kreemeillä korvien ja sarven eteen ja taakse. Ripottele pinnalle koristerakeita. Asettele silmät ja ripset paikoilleen. Nauti!

yksisarviskuvitus2

Helpota ja tuunaa

Huh huh. Kylläpä oli pitkä resepti, eikä ihan yksikertainenkaan. Tämä resepti ja idea oli meidän nuorimman valitsema. Lupasin tehdä yksisarviskakun hänen kanssaan. Hän kun oli siitä kuulemma haaveillut jo pitkän aikaa. Alkutöikseen neiti oli surffaillut netissä etsien yksisarviskakuista kuvia ja löysi K-Ruoan sivuilta kivan kuvan. Sen jälkeen hän luki reseptiä läpi ja halusi tehdä muutaman muutoksen. Täytteenä pitää olla jotakin mistä hän tykkää, ja ehdottomasti kakun päälle pitää laittaa sellainen valkoinen kaulittava massa. Niin me sitten helpotimme ohjetta.

Kakkupohjasta tuli todella herkullinen ja ”suklainen”. Itselläni on 20 cm vuoka, joten kakkupohjasta tuli hiukan suurempi (siis samalla matalampi). Täytteenä meillä oli Saarioisten vadelmahilloa (neidin lemppari) ja vaniljarahkasta ja kermavaahdosta tehty täyte. Samaa täytettä käytin kakun pinnalle (en siis tehnyt marenki-voikreemiä), näin kaulittu sokerimassa asettui kauniisti kakun päälle. Kaulittava sokerimassa oli helppo kaulia, kun vaan ripotteli pöydälle reilusti tomusokeria. Muutoin koristelimme kakun kuten ohjeessa.

Kaikki kakun eri työvaiheet yritimme tehdä yhdessä tai minä yritin neuvoa. Pientä taistelua siitä tuli… Neiti luovutti, kun oli niin vaikeaa… Taisi todella olla hiukan vaativampi kakku. Kerroin, että leipominen kannattaa aloittaa helpoista resepteistä ensin. No, pienen mökötyksen jälkeen neiti tuli reippaana katsomaan miltä hänen Unicorn cakensa näyttää. Avusti vielä kuvan ottamisessakin.

Kakku maistui erittäin hyvälle.

Hyvää alkanutta lokakuuta ja muista nauttia kahvia ja korvapuustia torstaina 4.10! Kuuluuko korvapuustipäivääsi pullamössökahvit, korvapuustipirtelö vai perinteinen korvapuusti?

Hyvää korvapuustipäivää!

pullamosso

3.10.2018
Mari Koenkytö