Viinilehden valitsemat Vuoden samppanja ja kuohuviini 2018

Viinilehden valitsemat Vuoden samppanja ja kuohuviini 2018

Mitkä valittiin kuohuvien kuninkaiksi vuonna 2018?

Vuoden Kuohuviini 2018: Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut 2014

Rypäleet on poimittu optimaalisessa kypsyydessä kalkkia ja graniittia sisältäviltä hiekkaisen savisilta tarhoilta, jotka valmistavat runsaan hapokkaita rypäleitä. Kun Alsacessa normaalisti poimitaan cremantiin päätyvät rypäleet jo 11%:n alkoholipotentiaalissa, Engelin chardonnayt poimitaan vasta 12,5%:ssa. Viini käytetään 11-prosenttiseksi, ja kun se keväällä pullotetaan, rypäleiden omat jäännössokerit saavat aikaan kuplakäymisen luoden viiniin kermaisen moussen. Engelin metodi on puhdas ja luonnollinen, aivan kuten itse viini!

Keskisyvän sitruunankeltaisen kuohuviinin tuoksu on runsas ja kypsän hedelmäinen. Siitä voi aistia mm. keltaista omenaa, persikkaa, greippiä, briossia ja alkavaa pähkinäisyyttä. Suussa kuiva ja runsaan hapokas, mousseltaan suuntäyttävä mutta pehmeä kokonaisuus täydentää aromien kirjoaan keltaisella luumulla ja makeilla mausteilla. Jälkimaku tuntuu pitkänä ja eloisana sitrushedelmien, kypsien makeiden hedelmien ja miedon paahteisten aromien tanssina.

Älä epäröi yhdistää tätä ryhdikästä viiniä ruokaan! Se kestää runsaatkin, grillatut ja paistetut kalat, ja nauttii juustokuorrutteisista kasvispiirakoista tai runsaista kala- tai kanasalaateista. Raadin kommentit: ”Vuoden kuohuviinivalinnassa oli loppusuoralla kolme hyvin tasaväkistä kuohuviiniä. Tyylikkään ranskalaisvoittajan rinnalla maaliviivalla kamppailivat herkullisen hedelmäinen saksalainen Spürnasen Riesling Brut 2015 ja ryhdikkään raikas Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut Etelä-Afrikasta. Cremantin valitsimme voittajaksi, koska se oli kaikkein tyylikkäin, harmonisin ja elegantein. Hieno viini.”

17,90 €/0.75l

Vuoden kuohuvat

Vuoden Samppanja 2018: Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Syvän kullankeltaisen värinen samppanja, jonka tuoksu on moniulotteinen ja houkutteleva: tuoretta briossia, paahdettua kahvipapua, mangoa, aprikoosia, pistaasia ja mantelia. Suussa kuiva, hapokas ja mousseltaan intensiivinen. Maussa luumua, kypsää kirsikkaa ja kerroksittain nugaata ja kermaisuutta, pitkässä jälkimaussa hiven vaniljaa ja praliinia. Kypsä ja syvä viini runsaan reserveviinien määrän ja pitkän pullokypsytyksen ansiosta.

Samppanjan sopii sellaisenaan nautittavaksi mutta voit parittaa sen myös esimerkiksi ostereiden, foie gras’n, pata negra-kinkun, katkarapujen ja kypsien juustojen kanssa.

Raadin kommentit: ”Valinta osui tänä vuonna jo toisen kerran samaan samppanjaan, jonka valitsimme Vuoden kuohuviiniksi myös vuonna 2016. Vaikka samppanjavalikoima laajenee Alkossa, alle 70 euron hintaisia huippusamppanjoita ei vakiovalikoimaan juurikaan ole tullut lisää. Tänä vuonna kolmen parhaan samppanjan joukkoon ylsivät myös tyylikkäästi kehittyneet Nicolas Feuillatte Millésimé Blanc de Blancs Brut 2006 ja Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime Champagne Brut 2006. Erittäin herkullisia molemmat.”

53,49 €/0.75l

Naposteltavat kuohuvan kaveriksi

Sinua saattaisi kiinnostaa