Hyvät kuidut ja venytysliikkeitä suolistolle

Hyvät kuidut ja venytysliikkeitä suolistolle

Ruokavalinnoillasi vaikutat kokonaishyvinvointiisi. Kuidut ja kasvikset auttavan ruoansulatuksessa ja keventävät sitä kautta oloa. Suoliston toimintaa voi myös edesauttaa joogaamalla. Joogan erilaiset kiertoliikkeet ja keskivartalon taivutukset lisäävä suoliston toiminnallisuutta.

K-Supermarket

Hyvät kuidut

Olet ehkä kuullut sanonnan, että suolisto on ihmisen toiset aivot. Tällä tarkoitetaan sitä, että suolistossa on yhtälailla hermostollista toimintaa kuin aivoissa. Eli suolisto ja aivot ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Suoliston hyvinvointi onkin keskeistä ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa ja tutkimusten mukaan myös mielialaan vaikuttava asia. Suolistoterveyden ydin on kasvisvoittoinen ja kuitupitoinen ruokavalio. Eli tällöin kuidut ja kasvikset tukevat suoliston hyvää mikrobikantaa, mikä on nykytietämyksen mukaan todella merkittävä asia terveydelle. Tutkimuksia tarvitaan lisää, mutta jo nyt on todettu suoliston mikrobeilla olevan merkitystä monien sairauksien synnyssä ja lihavuudessa. Lisäksi niillä on todettu olevan yhteys masennukseen ja ahdistukseen. Ruokavalinnoillasi voit vaikuttaa mikrobistoon ja sitä kautta kokonaishyvinvointiin.

Kuitujen ja kasvisten lisäksi sinun olisi hyvä syödä hapatettuja tuotteita kuten jogurttia, viiliä, piimää sekä hapankaalia ja juureen tehtyä leipää. Suolistokin pitää kasvi- ja kalanrasvasta – kohtuudella toki. Eli proteiinin lähteeksi kannattaa valita kasviperäisiä tuotteita, kalaa ja vaaleaa lihaa. Vähennä myös sokerin ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttöä. Jos sinulla on paljon suolisto-oireita, voikin olla, että niiden hoitaminen vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja vireyteen.

Venytysliikkeitä suolistolle

Kolmannella viikolla olisi hyvä saada suolistolle lisää toiminnallisuutta. Liian raskas ruoka voi tukkia olotilaa kokonaisvaltaisesti ja saada olosi tuntumaan pitkään painavalta. Voit keventää oloa helpottamalla ruoansulatusta.

Joogassa käytetään erilaisia kiertoliikkeitä sekä keskivartalon taivutuksia suoliston toiminnallisuutta lisäämään. Liikkeiden tarkoituksena on auttaa ruoan liikkuvuutta suolistossa, jotta tukkeutunut olo helpottuu. Tavoitteena on myös lisätä kehotietoisuuttasi. Eli virität tällä tavalla itsesi tunnustelemaan, milloin olo on liian täyteläinen ja missä vaiheessa liian tyhjä.

Tee näitä liikkeitä koko tämän viikon aikana päivittäin. Opettele rauhassa. Vaikka kaikissa liikkeissä ei onnistu, älä lannistu. Voit nauraa itsellesi ja jatkaa sen jälkeen uudestaan. Liikkeitä ei kannata ottaa liian tosissaan.

SELÄN JA KESKIVARTALON KIERTO RISTI-ISTUNNASSA: Istu lattialla risti-istunnassa niin, että selkä on suorana. Viltin voit rullata istuinluiden alle tarvittaessa, jotta saat selän suoraksi.

Tuo ensin vasen käsi selän taakse lattialle ja oikea kämmen vasemmalle polvelle. Suorista rankaa ja aktivoi keskivartalo. Kierrä keskivartaloa vasemmalle. Käännä katse vasemmalle. Pidä selkä suorana. Hengitä noin viisi kertaa hyvin rauhallisesti sisään ja ulos. Hengitykset nenän kautta. Toista kierto toiselle puolelle.

Tee liike muutaman kerran toistaen molemmille puolille.

KYLKIVENYTYS: Istu edelleen lattialla risti-istunnassa. Tuo nyt vasen käsi lattialle vasemmalle puolelle. Kohota oikea käsi kohti kattoa. Kurkota kättä kohti kattoa ja venytä oikeaa kylkeä. Taivuta vasemmalle niin, että tunnet kuinka vasen puoli supistuu ja oikea puoli venyy. Hengitä syvään sisään ja ulos noin 5 hengityksen ajan. Hengitykset nenän kautta.

Tee venytys ja supistus tämän jälkeen toiselle puolelle. Toista muutamia kertoja molemmille puolille. Pidä selkä jatkuvasti mahdollisimman suorana.

KISSA-LEHMÄ: Asetu nelinkontin lattialle. Ota viltti tarvittaessa polvien alle, ettei polviin satu. Aseta kämmenet lattialle suoraan olkapäiden alle, käsivarret suorina. Levitä sormet ja pidä paino suoraan kämmenien päällä. Polvissa lantion levyinen haara. Polvet suoraan lantion alapuolella. Havainnoi keskivartalo ja aktivoi vatsa.

Hengitä edelleen nenän kautta. Vedä ensin pitkä sisäänhengitys ja sen jälkeen uloshengityksellä pyöristä selkää. Työnnä käsillä selkää ylöspäin niin, että yläselkä pyöristyy voimakkaasti. Vedä samalla häntää koipien väliin. Ime vatsa sisään. Rentouta niska ja pää.

Sisäänhengityksellä notkista selkää. Avaat rintakehää kohti etuseinää. Vedä lapaluita yhteen. Työnnä istuinluita kohti takaseinää. Taivuta selkää notkolle, kuitenkin itseä kuunnellen, ettei selkä notkistu yli. Uloshengityksellä jälleen pyöristä selkää.

Toista liikettä niin monta kertaa kuin tuntuu hyvältä. Sulje silmät jatkuvan liikkeen ajaksi, jotta voit herkistyä tunnustelemaan kehoa.

VIDEOLINKIT: Tutustu suolistoa helpottaviin joogaliikkeisiin alla olevista linkeistä. Videoilta saa ohjeita, minkälaisilla liikkeillä voi helpottaa suoliston toimintaa. Kokeile itsenäisesti tai tee videon mukana. (Ohjeet englanninkielisiä):

[Katso kaikki Hälläväliä-kaamospersoonan vinkit ››]