Kasvisten lisääminen ruokavalioon ja rauhoittuminen
Päivitetty 28.1.2019Lisää väriä lautaselle saat helposti lisäämällä erilaisia juureksia, sipuleita ja kaaleja suoraan ruokaan. Elämän ja oman mielen rauhoittaminen on myös tärkeää, sillä kun itsellä menee akku tyhjiin, ei voi auttaa muitakaan.
Kasvisten lisääminen ruokavalioon
Kasvisten lisäämisen merkitys terveydelle on useimmilla hyvin tiedossa. Usein kasvisten lisääminen ruokavalioon tulee tarpeeseen. Erityisesti kasvisten monipuolinen hyödyntäminen ruoanlaitossa on monelle vielä haasteellista.
Talviaikaan kasvisten lisääminen onnistuu helposti lisäämällä erilaisia juureksia, sipuleita ja kaaleja suoraan ruokaan. Tämä helpottaa ruoan valmistusta, kun kasvislisukkeita ei tarvitse laittaa erikseen. Pata-, keitto- ja uuniruoat valmistuvat vaivattomasti ja usein niistä riittää ruokaa myös seuraavalle päivälle. Voisiko tuttua ruokareseptiä tuunata kasvisten osalta? Raastettu porkkana tai kyssäkaali sopii moneen laatikkoruokaan ja perinteiseen jauhelihakastikkeeseen. Keittoihin voi lisätä reippaasti kasvisten määrää. Mikä voisi olla oma tapa lisätä kasvista ruokaan?
Viikoittainen kasvisruokapäivä on ekoteko, mutta todella oivallinen terveysteko. Kun ottaa ensin yhden tavan käyttöön, seuraava tulee jo paljon helpommin. Kasvisruokapäivä totuttaa koko perheen uusiin makuihin ja laajentaa ruokavaliota. Voisiko kasviskeskiviikko olla omalle perheelle mahdollinen?
Vinkkejä koko perheen helppoihin kasvisruokavaihtoehtoihin ››
Elämän ja oman mielen rauhoittaminen
Monilla ruuhkavuosia elävällä on hirvittävä määrä tekemistä. Kun työpäivä päättyy toisaalla, toinen alkaa kotona. Tulee muistaa kodinhoito, kaupassa käyminen, ruoanlaitto, kumppani, lapset, sukulaiset, lasten harrastukset ja ystävät. Näiden lisäksi työssä haluaa onnistua parhaalla mahdollisella tavalla ja toiveissa olisi myös harrastaa itsekin, mutta aikaa ei enää yksinkertaisesti. Olotila vaihtelee välillä syyllisestä väsyneeseen.
Jotkut kestävät hulinaa paremmin kuin toiset. Kun itsellä menee akku tyhjiin, ei voi auttaa muitakaan. Miksi happilaite asetetaan lentokoneessa hätätilanteessa itselle ensin ja vasta sen jälkeen lapselle?
Jos keho käy jatkuvasti ylikierroksilla, sympaattinen hermosto on jatkuvasti käynnissä. Jatkuva ylikuormitustila kuluttaa voimavaroja ja vie pikkuhiljaa kohti uupumusta. Fyysiset oireet ovat ensimmäinen merkki sietokyvyn ylittymisestä. Jotta omasta hyvinvoinnistaan ja perheen hyvinvoinnista voisi huolehtia, on etsittävä tasapaino, missä on hyvä olla.
Mitä asioita elämästä voi jättää pois, jotta arjesta saa kaikille sopivampaa? Tai miten aikatauluja voisi rauhoittaa niin, että elämä olisi rauhallisempaa? On hyvä havainnoida, minkälaisissa hetkissä lapset ovat aidosti tyytyväisimmillään ja milloin myös itsellä on kaikkein levollisin mieli. Voisiko näitä hetkiä lisätä elämään enemmän? Rauhoittuminen on tärkeää myös lapsille.
Hetkittäin myös oman rauhoittumisen aikaa on tärkeä saada. Sitä, että voi vain olla hiljaisuudessa tai vaikka vain hetken ihan yksin.
Voiko tällä viikolla jättää kaiken ylimääräisen pois ja keskittyä vain olemaan? Ottaa koko perheelle lomaa kaikesta ja antaa asioiden olla? Onko itselle lisäksi mahdollista raivata tilaa 20 - 30 min muutaman kerran viikossa? Ajan voi käyttää rauhalliseen kävelyhetkeen ja hengittelyyn. Ottaa oma jäähy kaikesta hetkellisesti, jotta jälleen jaksaa. Kun itse on käynyt rauhallisella kävelyllä, vuoroa voi vaihtaa kumppanin kanssa. Rauhoittuminen ja syvähengitys aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka rentouttaa kehoa sekä mieltä.
Tämän viikon jälkeen on hyvä tunnustella miltä valinnat tuntuivat ja voisiko tämä olla pysyvämpi ratkaisu?