Verkkokaupan kirjautuminen on uudistunut! Lue lisää täältä.
Kesän sesonkikasvisten kalenteri – muista syödä kesällä ainakin näitä!

Kesän sesonkikasvisten kalenteri – muista syödä kesällä ainakin näitä!

Kesäkuukaudet ovat satokausikasvisten suosijan kulta-aikaa! Kata lautaselle kesäkasviksia niiden sesongin ollessa huipussaan.

Tulosta muistilista jääkaapin oveen

Milloin se kesäkurpitsa olikaan parhaimmillaan? Entä fenkoli? Moni meistä haluaisi suosia sesonkikasviksia, mutta niiden satokausia on vaikea muistaa.

TULOSTA TÄSTÄ vaikka jääkaapin oveen kätevä kalenteri, joka muistuttaa milloin kesäkasvikset ovat parhaimmillaan! Nappaa siitä vielä kännykällä kuva, niin paras ostoslista on aina saatavillasi.

kesan satokausikalenteri

KESÄKUU:

Syö ylenpalttisesti: varhaisperunaa!

Koko vuosi siitä on odotettu, ja nyt niitä taas saa: ihania uusia perunoita! Monen suosikkikesäherkkua voisikin syödä vaikka joka päivä. Keitetyt varhaisperunat (katso keitto-ohje) voin ja tillin kanssa ovat klassikko, mutta uusista perunoista kannattaa kokeilla muutakin. Testaa miltä potut maistuvat savustettuina, grillattuina tai uunissa paahdettuina. Ihanat hölskypotut ravistellaan keiton jälkeen kattilassa voin, kesäsipulin ja ranskankerman kanssa.

peruna

Äläkä unohda: retiisiä!

Punaposkiset retiisit kaunistavat kesän salaatit ja antavat niihin kirpsakkuutta – tee grilliruoan pariksi simppeliä retiisi-itusalaattia tai retiisicoleslawta. Oletko koskaan kypsentänyt retiisejä? Paahdettuna ne saavat aivan uudenlaisen maun. Pujota retiisit kasvisvartaisiin paahtumaan tai grillaa kasvissalaatin joukkoon.

Nyt parhaassa sesongissaan myös:

satokausikalenteri 1 (1) Kuvassa: Retiisicoleslaw, grillatut porkkanat

HEINÄKUU:

Syö ylenpalttisesti: kesäkurpitsaa!

Monipuolinen kurkun sukulaiskasvis sopii niin suolaisiin ruokiin, leivontaan kuin säilöntäänkin. Jo pelkkiä kesäkurpitsan käsittelytapoja on valtavasti: raasta, viipaloi, leikkaa tikuiksi, siivuta juustohöylällä pitkiksi nauhoiksi tai spiraalileikkurilla spagetiksi. Kesäkurpitsasta teet myös porkkanakakun tapaisen mehevän kakun.
Reseptisuosikkimme: Kesäkurpitsapaistos, helppo kesäkurpitsalasagne, kesäkurpitsarieskat

kesakurpitsa

Äläkä unohda: avomaankurkkuja!

Tavallista kurkkua lyhyempi ja kuoreltaan rosoisempi avomaankurkku on kesäkuukausien herkku, jonka paras sesonki alkaa heinäkuusta. Jos tilliliemessä pikamarinoidut hölskykurkut ovat suosikkejasi, anna mahdollisuus myös pikanteille chili-inkiväärikurkuille. Kokeile rohkeasti kurkkua myös lämpimänä – grillikemujen vieraat ihastuvat varmasti hunajaisiin grillattuihin kurkkuihin.

Nyt parhaassa sesongissaan myös:

satokausikalenteri 2 Kuvassa: Chili-inkiväärikurkut, halloumi-mansikkasalaatti

ELOKUU:

Syö ylenpalttisesti: kukkakaalia!

Grillattuna, paahdettuna, raakana, keitettynä… Kukkakaali maistuu tyylillä kuin tyylillä. Ota tänä kesänä haasteeksi kokata kukkakaalia ainakin kahdella uudella tavalla: savusta kukkakaali ja surauta se tahnaksi, pikkelöi, tee muusia kesäkalan kaveriksi tai pujottele BBQ-vartaaseen.

kukkakaali

Äläkä unohda: luumua!

Jos luumuleivonnaiset tuovat mieleesi lähinnä joulutorttujen marmeladisydämet, on aika suunnata elokuussa luumupuun juurelle tai hevi-osastolle ja laittaa luumuiset makumuistot uusiksi. Tuoreista luumuista syntyy mantelijauhon mehevöittämä piirakka, ranskalainen luumugalette tai omenahyveen serkku, luumuhyve.

Nyt parhaassa sesongissaan myös:

satokausikalenteri 3 (1) Kuvassa: Luumupiirakka, paahdettu valkosipulidippi