K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Kastike kruunaa salaatin

Kastike kruunaa salaatin

Salaattikastike on tärkeä osa salaatin makua. Kastikkeen valintaan vaikuttaa salaatin oma maku sekä lehden rakenne. Vahvan makuinen salaatinlehti vaatii maukkaan kastikkeen, miedon makuiselle riittää hennompi kastike.

Helpoiten maustat salaatin lorauksella viinietikkaa ja öljyä sekä ripauksella suolaa ja mustapippuria. Makusi mukaan voit lisätä myös hunajaa, chiliä, valkosipulia tai mausteyrttejä kuten basilikaa tai korianteria. 

Salaattimix (ruukku)

Salaattimixillä saat helpolla maistuvan salaattipohjan, jossa värit ja rakenteet vaihtelevat.  Tämän salaatin kanssa sopii erinomaisesti vinaigrettekastike, jossa on pohjana valkoviinietikka ja oliiviöljy. Voit maustaa vinaigretten sinapilla, sitruunalla, yrteillä tai valkosipulilla. Kurkkaa sitruuna-vinagrettesalaattikastikkeen ohje tästä tai kokeile Pirkan valmista salaattikastiketta.

Pirkka salaattimix

Cosmopolitan

Vahvarakenteinen ja rapea Cosmopolitan on jäävuori- ja romainesalaattien risteytys ja sopii Caesar-salaatin pohjaksi. Cosmopolitanin kanssa sopivat myös raskaammat majoneesipohjaiset salaattikastikkeet. Sinappi antaa kastikkeelle potkua. 

Kokeile Caesar-salaatin kanssa myös öljypohjaista kastiketta

Pirkka cosmopolitansalaatti

Tammenlehti (ruukku)

Koristeellinen tammenlehtisalaatti on maultaan miedon makeahko ja rakenteeltaan pehmeä. Salaatin kanssa sopii vinaigrette, mutta myös kermaviilipohjainen kastike. Tammenlehtisalaatti on erinomainen juusto-hedelmäsalaateissa. Testaa vaikka tätä reseptiä.

Pirkka tammenlehtisalaatti

Frisee (pussi)

Voimakkaan makuinen ja hiukan kitkerä friseesalaatti sopii parhaiten salaattisekoituksiin. Kitkeryyttä tasapainottamaan sopii hyvin makeahko balsamico tai paksumpi marjapohjainen vinaigrette. Tässä mustikkaisessa salaatissa vinaigrette on tehty mustikoista.

Frisee-salaatti löytyy esimerkiksi herkullisen palsternakka-lohisalaatin pohjalta.

Pirkka friseesalaatti

Lehtisalaatti (ruukku)

Lehtisalaatti on maultaan mieto ja rakenteeltaan pehmeä salaatti, ja hyvä vihersalaatin raaka-aine. Lehtisalaatti vettyy nopeasti, joten kastike lisätään hyvin kuivatun salaatin päälle juuri ennen tarjoilua. Kastikkeeksi sopii Pirkan kevyt sitruuna-vinaigrettekastike

tai pelkkä sitruunanmehu, suola ja pippuri. Kokeile sitruunavinaigretteä esimerkiksi vesimelonisalaatin kanssa.

Pirkka lehtisalaatti ruukussa

Jääsalaatti (pussi)

Rapea ja miedon makuinen jääsalaatti on keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys. Koristeellinen ja jämäkkä jääsalaatti on monikäyttöinen perussalaatti ja kestää hyvin paksummankin kastikkeen painon. Sen kanssa voi tarjoilla öljy-, jugurtti- tai majoneesipohjaisia kastikkeita. Tämän kukkakaali-tomaattisalaatin kastike syntyy sekoittamalla kermaviiliin sinihomejuustoa.

Pirkka jääsalaatti

Luomu lehtisalaatti (ruukku) 

Luomu lehtisalaatti on hyvä perussalaatti vihersalaatteihin. Hennon rakenteen vuoksi suositeltavaa on tarjota salaatin kanssa vinaigrettea tai sitruunanmehua. Mitä hapokkaampi ja suolaisempi vinaigrette, sitä vähemmän kastiketta tarvitaan. Valkoviini- tai sherryviinietikka sopivat hennolle salaatille punaviinietikkaa paremmin.

Pirkka luomu lehtisalaatti

Jäävuorisalaatti 

Rapea jäävuorisalaatti on maultaan sekä makea että hiukan karvas. Monikäyttöinen salaatti on parhaimmillaan yhdistettynä muiden salaattien kanssa. Kestävämmän rakenteen vuoksi salaatinkastikkeeksi sopii myös hieman raskaammat kermaviili- tai öljypohjaiset kastikkeet, esimerkiksi ranskalainen salaattikastike tai toinen klassikko thousand-island.

Lämpimässä perunasalaatissa kastikkeen pohjana on käytetty kermaviiliä.

 Pirkka jäävuorisalaatti

 Katso, mitä salaatteja syödään missäkin päin Suomea!

salaattikartta

Lataa kartta tästä.