Kauppiaan liikuttava jouluperinne

Kauppiaan liikuttava jouluperinne

Päivitetty 12.12.2019

Nurmijärveläinen kauppias suunnitteli lasten kanssa liikuttavan perinteen kauppaansa: ”Tästä tulee paras joulumieli!”

K-Market-logo-680x50

Paikallisen päiväkodin lapset toteuttivat nurmijärveläisen K-Marketin joulukoristelun.

Koristelu on kerännyt runsaasti kiitosta – ja luo ainutlaatuista joulutunnelmaa.

Marraskuisena päivänä ryhmä innosta puhkuvia päiväkotilapsia pelmahtaa Nurmijärvellä K-Market Kiven eteiseen. Nyssäköistä kaivetaan tohinalla toinen toistaan upeampia askarteluluomuksia: lumiukot, joulupiparit ja värikkäät nauhat pääsevät koristamaan kaupan ikkunoita, seiniä ja juuri sisään kannettua joulukuusta. Tästä alkaa joulunodotus.

– Halusin aidot, lasten tekemät joulukoristeet, joista tulee ehdottomasti paras joulutunnelma, sanoo K-Marketin kauppias Minna Astikainen.

KM joulu nurmijarvi joulukoriste still 3850 RGB lowres

Jouluperinne, josta kaikki nauttivat

Minna Astikaisen ideasta alkanut joulukoristeluhanke on toteutettu paikallisen päiväkodin kanssa jo useampana vuonna. Päiväkoti hyödyntää askarteluissa kaupalta saatuja kierrätysmateriaaleja, ja kun koristeet ovat valmiit, toteutetaan yhteinen koristeluhetki kaupalla. Tarjolla on pipareita ja mehua, ja lapset pääsevät itse ripustamaan koristeet valitsemilleen paikoille.

– Onhan se jännää saada oma taideteos kaupan seinälle näkyville.

Palkaksi lasten joulukoristeluista Astikainen lahjoittaa päiväkodille liukureita ja pulkkia tai muuta tarpeellista ja hyödyllistä. Lapset sommittelevat kimmeltäviä sydämiä kiinni pakastekaappien lasioviin, ja vilpitön ilo on käsinkosketeltavaa. Kaupan takahuoneessakin päästään piipahtamaan. Kauppias Minna Astikainen jutustelee lasten kanssa ja seuraa koristeluoperaatiota hymyssä suin.

– Tämä on ehdottomasti molemminpuolinen hyöty. Tästä jos mistä tulee paras joulumieli!

Mukava ilmapiiri näkyy kaikille

Minna Astikaiselle on ollut työssään kauppiaana aina tärkeää se, että henkilökunta viihtyy. Hyvän ilmapiirin voi aistia kaupassa ja se näkyy asiakkaallekin.

– Olen saanut hirveästi positiivista palautetta meidän henkilökunnastamme ja siitä, miten se tervehtii ja hymyilee.

Astikainen puikahtaa itsekin kaupan puolelle aina kun mahdollista. Asiakkaat ovat tulleet tutuiksi pienellä paikkakunnalla. Vaikka olisi kiire, asiakkaan kanssa on mukava vaihtaa pari sanaa.

KM joulu Martintupa still 2793 RGB lowres

Ikimuistoisia asiakkaita

Astikainen muistelee lämmöllä asiakasta, joka on erityisesti jäänyt mieleen. Virkeä vanharouva pistäytyi päivittäin asioimassa lähikaupassaan. Nainen kulki rollaattorin avustuksella ja näkö oli jo heikentynyt. Kun tuttu hahmo näkyi kaupan ikkunasta, henkilökunnalle tuli melkein kisa siitä, kuka ehtii häntä ensimmäisenä auttamaan.

– Tunsimme jo ulkoa rouvan ostoslistan. Hän kävi joskus myös ostoksilla 80-vuotiaan naapurinsakin puolesta.

Rouvan satavuotispäivänä kauppa muisti asiakastaan ruusukimpulla. Suru tuli koko henkilökunnalle, kun myöhemmin tuli tieto hänen poismenostaan.

– Se kosketti kovasti. Hän muistutti omaa mammaani, joka oli samaa ikäluokkaa. Liikuttavaa.

Koristeluprojektille jatkoa

Minna Astikaisen kotona rauhoitutaan jouluna yhdessä koko perheen kanssa. Aattona pelataan ja syödään hyvää ruokaa. Astikainen myöntää olevansa jouluihminen, joka aloittaa jouluruokien suunnittelun jo kuukausia etukäteen. Aattona pöytä notkuu perinteisiä herkkuja, mutta rinnalle Astikainen haluaa kokeilla aina myös jotain uutta.

Astikainen odottaa joululta yhdessäoloa ja erityisesti joulusaunaa mökillä. Joulun kiireettömyys on vastapainoa vauhdikkaalle arjelle. Silloin on aikaa myös miettiä tulevaa vuotta.

– Mielessä on ollut, pitäisikö samanlainen mukava koristeluprojekti toteuttaa nyt myös pääsiäisenä, Astikainen hymyilee.