Martin tuvan joulutunnelmaa

Martin tuvan joulutunnelmaa

Päivitetty 12.12.2019

Lohjalla Saukkolan kauppias toimii joulunakin kylän sydämenä. "Kun kylä voi hyvin, kauppakin voi hyvin."

K-Market-logo-680x50

Lohjan Saukkolassa sijaitsevan K-Market Landenin kauppias__ Miikka __halusi lisätä kylän elinvoimaa ja mahdollistaa kyläläisten kohtaamiset. Miikka perusti yhdessä paikallisen seurakunnan kanssa kaupan läheisyyteen Martin Tuvan – koko kylän yhteisen olohuoneen.

FB fiiliskuva martin tupa

Martin Tupa on kylän yhteinen olohuone, missä kokoonnutaan joka perjantai ja puhutaan asioita, juodaan kahvia ja herkutellaan karjalanpiirakoilla ja pullalla.

"Melkein joka perjantai me järjestetään täällä Martin Tuvassa niin sanottu kylän yhteinen olohuone. Halukkaat tulevat pullalle ja kaffelle ja sitten vaihetaankin jo kuulumisia. Ehkä juorujakin joskus. Nyt kun on pikkujoulukausikin alkanut, halusin yllättää kyläläiset vähän jouluisemmalla tunnelmalla. Onhan tää ihan mieletöntä, vaikka ite sanonkin."

FB fiiliskuva martin tupa 3

Yksinäistä joulua vastaan

Miikka järjestää vuosittain kylällään Martin tuvan joulun, jotta kenenkään ei tarvitse viettää jouluaan yksin. Tapahtuma kulkee sukupolvelta toiselle, välittäminen kulkee veressä.

"Mun isä piti yksinäisten jouluja ja oli jouluaattona aina pois. Harmitti, miksi faijan piti olla joka joulu pois muiden luona eikä kotona. Silloin aloin miettimään, että ajattele itse jos olisit yksin jouluna. Ja siitä oivalsin että oikeastaan on aika siistiä! Vaikka hän ei ole meidän seurana kotona, niin hän tekee monen muun joulun niin ettei sitä tarvitse viettää yksin. Siitä on jäänyt Martin tuvan henki: se yhteisöllisyys ja yhteisöllinen juttu.

Martin tuvan joulu on sellainen kylän tapahtuma, missä tiedän olevan tutut kyläläiset joiden kanssa jutustella. Se sama kohtaaminen mikä näkyy kaupassa, näkyy myös Martin tuvassa. Oma rooli on olla myös paitsi mukana, niin ennen kaikkea läsnä. Siihen ei riitä, että vie itse tehdyt piirakat paikan päälle vaan on oikeasti läsnä ja mukana.

Martin tupaan saamme joulun tehtyä kutsumalla mukaan lapsia, koska lapset tuovat aina sen joulun riemun. Tuvalla kahvi vaihtuu glögiin ja pulla pipariin ja torttuun. Joulussa on ennen kaikkea tärkeintä lämpö, millä joulun tunnelma luodaan. Martin tuvan jouluun saamme vähintään 50 ihmistä paikalle, kauppiaana ja kylän sydämenä en tyydy vähempään.

Kun ajattelen kauppaa, mun kauppiaana pitää ajatella miten kylä voi. Jos mun kylä ei voi hyvin, kauppa ei voi hyvin. Siinä on tämän kylän tärkein symbioosi."

Lähes 800 K-Marketia ympäri Suomen toivottaa hyvää joulun arkea. Tehdään joulu yhdessä.