Uudenvuoden tinasta voit ennustaa ensi vuoden

Uudenvuoden tinasta voit ennustaa ensi vuoden

Tinan sulataminen kuuluu monen perheen uudenvuoden perinteisiin. Sulatettu tina kaadetaan kylmään vesiastiaan ja muodostuvasta kappaleesta tulkitaan tulevan vuoden onnea, epäonnea ja tapahtumia.

Uudenvuoden tinat poistuvat myynnistä

Perinteisen tinan on todettu sisältävän terveydelle ja ympäristölle haitallista lyijyä. Uudenvuoden tinoja ei ollut myynnissä enää laajasti uutenavuotena 2018 ja perinteisten lyijyä sisältävien tinojen myynti päättyi kokonaan 1.3.2018 alkaen. Tinan vaihtoehtona tulevaa vuotta voi ennustaa myös valamalla mehiläisvahaa, sokeria tai sulattamalla vanhoja kynttilöitä. 

Ennen vanhaan ennustettiin myös oljista. Jouluoljilla uskottiin olevan maagista voimaa, ja siksi niillä sopi myös ennustaa tulevaa. Talon isäntä heitti sylillisen olkia kattoon, ja orrelle jääneiden olkien määrä kertoi kuinka runsas tulevan vuoden sadosta tulisi. Isännän lisäksi olkia saattoi heittää myös muu talonväki: vilja menestyi seuraavana kesänä parhaiten sen kylvämänä, kenen heitosta jäi orrelle eniten olkia. Oljilla ennustettiin myös jäljellä olevia elinvuosia, ja etenkin nuoret naiset kokeilivat ennustaa oljista häiden ajankohtaa.

Kokeile myös näitä vaihtoehtoina tinalle:

  • sulatettu suklaa
  • kahvitahrat
  • ketsuppi- tai sinappitahrat
  • sulaneesta lumesta jäänyt vesiläntti
  • kahvinpurut
  • vasaralla murskatun keksin muruset

Näin onnistuu tinan valaminen turvallisesti

Tinan sulattamiseen tarvitset tinakauhan ja tinaa sekä sangollisen tai suuren astian kylmää vettä. Tinan voi sulattaa takkatulen lämmössä tai vaikkapa kuumalla liedellä. Olethan varovainen, sillä sula tina on polttavan kuumaa! Suojaa käsivarret ja varpaat ja pidä huoli, että lapset ovat turvallisen välimatkan päässä kuumasta tinasta.

Anna tinan sulaa kauhassa kokonaan ja siirrä kauha varovasti kylmällä vedellä täytetyn astian päälle. Kaada sula tina nopeasti ja hallitusti astiaan. Jos lapset haluavat valaa oman tinansa, vastaa ensin itse tinan sulatuksesta ja kaatakaa sula tina veteen yhdessä kauhasta kiinni pitäen.

Tinasta ennustaminen

Tinasta voi ennustaa tulevan joko itse tinakappaleesta tai sen seinälle synnyttämistä varjoista. Kääntele kappaletta seinäpintää vasten hämärässä valaistuksessa ja katso, mitä varjot enteilevät.

Esimerkiksi lentokoneen tai laivan muotoinen tina voi ennustaa ulkomaan matkaa tulevan vuoden aikana. Tinakappaleen röpelöinen pinta taas ennustaa vaurautta. 

Muistathan, että tina pitää kierrättää oikeaoppisesti. Kerran valettua tinaa voi myös hyödyntää seuraavan vuoden ennustuksissa, kunhan muistaa erityisen varovaisuuden erimuotoisia tinan kappaleita sulattaessaan.