Ekologisen pyykkärin pesuvinkit

Ekologisen pyykkärin pesuvinkit

Julkaistu 31.8.2020

Pienin muutoksin pyykinpesusta on mahdollista saada ympäristöä – ja vaatteita – vähemmän kuluttavaa.

Pesemme pyykkiä 570,7 miljoonaa kertaa vuodessa*. Kemikaaleja, energiaa ja vettä kuluu. Jokainen meistä on superpyykkäri, jos verrataan tilannetta vielä 20 vuoden takaiseen. Pienin muutoksin pyykinpesusta on mahdollista saada kuitenkin ympäristöä – ja vaatteita – vähemmän kuluttavaa.

Näin peset pyykkiä ekologisemmin

1. Pese vähemmän

Selvähän se, että ensimmäinen askel kohti vihreämpää pyykkäystä on vähentää pyykin määrää. Kysy itseltäsi aina ennen pesua: onko vaate oikeasti likainen ja pesun tarpeessa? Ehkä vaatetta voi käyttää vielä kerran, tai tuuletus riittää. Tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan.

2. Pese täysiä koneellisia

Pyykin määrää on siis vähennetty? Hienoa! Seuraava askel on vähentää pesukertoja – pese vain täysiä koneellisia. Pesurumpu on täynnä, kun nyrkkisi mahtuu tyhjään tilaan vaatteiden päällä painamatta niitä kasaan. Näin säästät vettä, rahaa ja ympäristöä.

3. Laske pesulämpötilaa

Veden lämmittäminen rohmuaa energiaa. Korkea lämpötila on tarpeen vain, jos pyykki on tosi likaista tai jos pesuohje niin suosittaa. Useimmissa tapauksissa riittää 30 asteen pesu.

Pesukoneen toiminnan takia on tärkeää käyttää säännöllisesti myös 60-asteista pesuohjelmaa. Tämä hoituu, jos peset esimerkiksi alusvaatteet ja lakanat aina 60 asteen ohjelmalla.

4. Miedot pesuaineet

Kaikki Lumme-pyykinpesunesteet ovat ympäristömerkittyjä. Joutsenmerkityt tuotteet täyttävät tiukat kriteerit, jotka ottavat huomioon tuotteen koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset. Joutsenmerkkiä ei myönnetä pyykinpesuaineelle, mikäli se ei ole yhtä tehokas kuin vastaava joutsenmerkitön tuote.

5. Noudata annostusohjeita

Ekstramäärällä pesuainetta ei saa ekstrapuhdasta pyykkiä. Jos laitat ainetta yli suositusmäärän, vaatteisiin jää saippuajäämiä ja pesuveteen kertyy tarpeettomasti kemikaaleja, joista on turhaa harmia ympäristölle.

6. Huolehdi pesukoneesta

Hyvin hoidettu pyykinpesukone pidentää koneen käyttöikää ja varmistaa, että pyykistä tulee puhdasta. Käyttömäärästä riippuen pesukone tulisi puhdistaa muutaman kuukauden välein.

Kodinkoneiden valmistukseen ja kuljetukseen kuluu energiaa, ja ne sisältävät usein ympäristölle haitallisia raaka-aineita. Mitä pidempään kone pysyy siispä käytössä, sen parempi ympäristölle. Kun tulee aika luopua hyvin palvelleesta pesukoneesta, viethän sen kierrätykseen. Oman asuinalueesi jätehuolto-ohjeesta voi tarkistaa, mihin koneen voi toimittaa.

Lumme-suosikit suuremmissa pakkauksissa

Asiakkaiden toiveesta, Lumme pyykinpesuaineperheen suosikeista Kirjopyykki ja Sensitive Kirjopyykki on nyt saatavilla isompi pakkausvaihtoehto. Pullo on valmistettu 100 % kierrätetystä muovista ja joutsenmerkki takaa tehokkaan pesutuloksen lisäksi myös, että tuotteen ympäristövaikutukset on otettu huomioon.

lumme k-ruoka uutuudet artikkeli 680x486

Siivouskerrat Dagmarin tutkimus 2016, kotitalouksien määrä 2,677 milj. (Tilastokeskus 2016)