Helppoa kuin siman teko – kolme syytä valmistaa sima tänä vuonna itse

Helppoa kuin siman teko – kolme syytä valmistaa sima tänä vuonna itse

Päivitetty 16.4.2024

Vappu käynnistää kevään ja vie ajatukset kohti kesää – on siis loistava syy juhlistaa tulevaa kera makoisan, ihan itse tehdyn siman! Tänä keväänä klassinen, mutta yksinkertainen kuplajuoma taiotaan kotikeittiössä vaivattomasti muutamista laadukkaista raaka-aineista. Siman valmistus on erinomainen ohjelmanumero vapun odotukseen, ja mikä parasta, se on helppoa, halpaa ja herkullista!

Perinteinen sima valmistuu edullisesti viiden luonnollisen raaka-aineen voimin

Onko sinunkin mieleesi iskostunut kuva siman valmistuksesta monimutkaisena ja stressaavana prosessina? Tämä uskomus jääköön historiaan! Vappujuhlien maistuva ikisuosikki, perinteinen sima, valmistuu vain viidestä raaka-aineesta, joista ainakin osa löytyy jo todennäköisesti omista keittiön kaapeistasi.

Sokeri, fariinisokeri, tuorehiiva ja sitruunamehu sekoittuvat veteen vaivattomasti, minkä jälkeen seoksen annetaan käydä huoneenlämmössä noin vuorokauden ajan ennen pullottamista. Jos taas haluat hyödyntää kuivakaappisi aineksia, voit valmistaa siman helposti myös kuivahiivasta.

Dan PerinteinenSima-kuva2 680x680-032023

Pullottamisvaiheessa simaan lisätään rusinat helpottamaan juoman valmistumisen tarkkailua. Siman käydessä ne alkavat nousta pullon pintaan. Joskus rusinat pomppaavat pintaan jo muutaman päivän kuluessa, mutta siman kannattaa silti antaa tekeytyä jääkaapissa ohjeen mukaisesti – kärsivällinen odotus palkitaan raikkaalla ja pirteällä kuplajuomalla.

Valmistuksessa voit hyödyntää esimerkiksi joulun glögitarjoilusta ylijääneet rusinat. Mikäli ne eivät kuitenkaan ole omaan makuusi, voit jättää rusinat kokonaan pois.

Jos mielesi tekee maultaan hieman miedompaa ja pehmeämpää vappujuomaa, luomusiman valmistaminen onnistuu yhtä vaivattomasti vaihtamalla sitruunat ja sokerit luomutuotteisiin.

Vinkki: Perinteisen vappusiman ohje löytyy myös Dansukker-fariinisokeripussin kyljestä. Mikäli haluat simasta väriltään tummempaa, käytä valmistuksessa sokerina pelkästään fariinisokeria (500 g).

Viikossa valmista juhlapöytään

Sima valmistuu lähes itsekseen eikä itse työvaiheeseen tarvitse varata kovinkaan kauaa aikaa. Tärkeintä tämän vappujuoman valmistuksessa on aikataulutus: raikas sima tarvitsee valmistuakseen 5–7 päivää tekeytymisaikaa jääkaapissa. Kiireen iskiessä siman saa kuitenkin juhlapöytään jo noin kolmessa päivässä, jos sen antaa tekeytyä huoneenlämmössä.

Dan PerinteinenSima-kuva1 680x680-032023

Siman valmistamista suunnitellessa on hyvä varata keittiöön valmiiksi suppilo, siivilä ja muutama tavallinen, pyöreäreunainen pullo. Esimerkiksi kotoa valmiiksi löytyvät kierrekorkilliset lasiset viinipullot tai muoviset virvoitusjuomapullot sopivat mainiosti vappujuoman pullotukseen puhdistuksen jälkeen. Pullojen korkkeja ei kannata kiertää kiinni turhan tiukkaan, jotta sisällä oleva paine ei kasva liian suureksi käymisprosessin aikana. Käyminen on nopeampaa huoneenlämmössä, mutta raikkain maku saadaan, kun sima saa käydä viileässä.

Vinkki: Mikäli kotoa ei löydy suppiloa, voi siman pullotuksessa käyttää apuna esimerkiksi terävänokkaista kannua.

Hemmottele makunystyröitä trendikkäillä simavariaatioilla

Perinteinen sima on saanut viime vuosina rinnalleen lukuisan määrän trendikkäitä ja moderneja versioita. Miltä kuulostaisi esimerkiksi raikas ananas-minttusima, pirteä lime-inkiväärisima tai kepeä seljankukka-limettisima? Erilaisilla hedelmillä ja yrteillä leikittelemällä voit saada klassiseen vappujuomaan täysin uusia ulottuvuuksia, joilla kotiväen ja juhlavieraiden hurmaaminen onnistuu varmasti. Houkuttelevan kultaisen sävyinen sima ja muut värikkäät simajuomat toimivat myös näyttävänä osana juhlapöydän kattausta.

Vinkit: Tiesitkö, että simaa ja simasiirappia voi käyttää myös mocktailien pohjana? Tutustu herkullisiin sima- ja mocktail-resepteihin ja testaa vaikka uutta mojitosimaa!

Dan PerinteinenSima-kuva3 680x680-032023

Pidä keittiön kultaisimman kuplajuoman valmistuksssa mielessä nämä kolme kohtaa:

  1. Tarvitset viisi raaka-ainetta, et enempää, et vähempää. Lisää siis ostoslistalle Dansukker Fariinisokeri, Dansukker Taloussokeri, sitruunoita, hiivaa ja rusinoita.
  2. Noudata toimivaksi testattuja ohjeita. Voit testata eri makuja, mutta älä muuta oleellisten ainesosien keskinäisiä suhteita.
  3. Ole ajoissa ja kärsivällinen – odotus palkitaan sihisevällä ja sävähdyttävällä lopputuloksella: ihan itse tehdyllä simalla.