Parhaat vinkit siman tekoon – näillä ohjeilla onnistut!

Parhaat vinkit siman tekoon – näillä ohjeilla onnistut!

Päivitetty 25.3.2024

On aika juhlistaa kevättä ja nostaa vapulle malja, tietenkin ihan itse tehdyllä simalla! Tyylikäs ja ajaton kuplajuoma valmistuu kotona vaivattomasti muutamista laadukkaista raaka-aineista. Siman ystävillä onkin tänä vuonna suorastaan herkulliset oltavat, sillä kevään 2024 trendikkäimmät mocktailit pohjautuvat simaan. Raikas makujen liitto syntyy, kun simaa yhdistetään tuttujen juomasekoitusten ainesosien kanssa.

Itse tehty sima valmistuu edullisesti

Kuulostaako siman valmistus hankalalta ja työläältä? Sitä se ei ole! Vappujuhlien suosikkijuoma, perinteinen sima, valmistuu edullisesti ja kätevästi vain viidestä luonnollisesta ainesosasta, minkä jälkeen seos hoitaa itse loput.

Tärkeintä valmistuksessa on aikataulutus: raikas kuplajuoma tarvitsee 5–7 päivää tekeytymisaikaa jääkaapissa. Kiireen iskiessä siman saa kuitenkin juhlapöytään jo noin kolmessa päivässä, jos sen antaa tekeytyä huoneenlämmössä. Jos siman teko jäi epähuomiossa aivan viime tinkaan, saat loihdittua maistuvan pikasiman kätevästi myös simasiirapista.

Dan-Kruo24-680x680-022024-Kuva1

Viisi vinkkiä siman valmistukseen:

 1. Perinteinen kuplajuoma valmistuu vain viiden raaka-aineen voimin. Lisää ostoslistalle Dansukker Fariinisokeri, Dansukker Taloussokeri, sitruunoita, hiivaa ja rusinoita.
 2. Tarvitset pullotukseen vain suppilon (tai terävänokkaisen kannun), siivilän ja muutaman pyöreäreunaisen pullon. Esimerkiksi kierrekorkilliset lasiset viinipullot tai muoviset virvoitusjuomapullot sopivat mainiosti siman pullotukseen. Muista puhdistaa ne huolellisesti!
 3. Noudata toimivaksi testattuja ohjeita. Voit loihtia eri makuja, mutta älä muuta oleellisten ainesosien keskinäisiä suhteita.
 4. Älä kierrä korkkeja liian tiukasti kiinni, jotta paine ei kasva liian suureksi käymisprosessin aikana.
 5. Ole ajoissa ja kärsivällinen – odotus palkitaan raikkaasti sihisevällä simalla!

Vinkki: Perinteisen vappusiman ohje on myös Dansukker Fariinisokeri -pussin kyljessä. Mikäli haluat simasta väriltään tummempaa, käytä valmistuksessa sokerina pelkästään fariinisokeria (500 g).

Kaipaatko vaihtelua? Kokeile rohkeasti uutta!

Simasta on yhtä monia variaatioita kuin on tekijöitäkin. Perinteinen sima maistuu sitruunalta, mutta niiden sijasta voit käyttää valmistuksessa muitakin sitruksia, kuten greippiä, limettiä tai appelsiinia. Esimerkiksi vaalea greippisima tai tyylikäs lime-basilikasima ovat kepeän raikkaita, kun taas appelsiini-rosmariinisima on makoisan aromikas.

Dan-Kruo24-680x680-022024-Kuva2

Vapun herkullisin juhlajuoma voi maistua myös marjoilta, yrteiltä tai vaikka granaattiomenalta – siman teossa vain mielikuvitus on rajana! Vappubrunssilla tunnelman kohottajina toimivat mainiosti keväinen seljankukka-limettisima sekä jäämurskan kera tarjoiltava mojitosima, mitkä hemmottelevat aikuisemman väen makuhermoja. Upean punainen mansikka-limettisima ja raikkaan makea vadelma-limettisima ovat puolestaan nuoremman juhlaväen suosikkeja.

Vinkki: Simasta saa astetta juhlavamman koristelemalla sen makuun sopivin marjoin, hedelmäviipalein tai tuorein yrtein.

Trenditietoinen skoolaa mocktaileilla

Jos kaipaat vapun juhlakattaukseen jotakin uutta ja näyttävää, kokeile simapohjaisia mocktaileja, joilla hurmaat vaativankin kilistelijän. Kevään herkullisimmat juomatarjoiltavat valmistuvat kätevästi simasta tai simasiirapista – ja maistuvat läpi koko lämpimän kesän. Erilaisilla hedelmillä, marjoilla ja yrteillä höystetyt drinkit ihastuttavat maun lisäksi kauneudellaan ja luovat hetkessä pirskahtelevan juhlatunnelman.

Simasiirapilla luot aidon siman makua helposti ja nopeasti monenlaisiin juomiin. Se on täydellinen pohja trendikkäille mocktaileille, eli alkoholittomille drinkeille, jotka sopivat vapun juhlintaan niin brunssille, piknikille kuin illallispöydän alkumaljaksikin. Nappaa alta talteen kevään parhaat mocktail-reseptit ja aloita unohtumattomien vappujuhlien suunnittelu!

Dan-Kruo24-680x680-022024-Kuva3

Vuoden 2024 trendikkäimmät mocktailit:

 1. Frozen Strawberry Margarita
 2. Helppo sima spritz
 3. Ihana persikkabellini
 4. Sima & tonic
 5. Sunshine spritzer
 6. Minttu-sitruunaruohomocktail