Trendikkäät simadrinkit – 5 vinkkiä siman valmistukseen

Trendikkäät simadrinkit – 5 vinkkiä siman valmistukseen

Päivitetty 25.9.2023

Sima tekee vapun, mutta sopii moneen muuhunkin juhlaan – maistuisiko sima & tonic Teresa Välimäen tapaan? 

Sima yhdistyy monen mielessä vappuun, ilmapalloihin, tippaleipiin ja munkkeihin. Teresa Välimäen mielestä sima on hieno juoma, joka sopisi moneen muuhunkin juhlaan.

– Miten pitkältä tuntuikaan lapsena viikko rusinoiden nousemista odotellessa, muistelee Teresa Välimäki lapsuuttaan, johon äidin tekemä sima kuului osana perheen vappuperinteitä.  

Teresalle sima ei kuitenkaan ole pelkkä nostalgiajuoma, vaan luonnollinen ja moneen muuntuva trendikäs virvoitusjuoma. 

– Sima on yksi vapun kohokohdista, mutta se ansaitsisi paikan juhlapöydässä aina muulloinkin, kun kaivataan vaihtoehtoa alkoholijuomille tunnelmaa kohottamaan, hän sanoo.    

Kun siman tekee itse, saa juuri sen makuista juomaa kuin itse haluaa

Sima valmistuu helposti vedestä, Fariinisokerista, hiivasta ja juuri niistä makuaineksista, joista itse kukin inspiroituu. Teresa kannustaakin kokeilemaan ennakkoluulottomasti erilaisia tapoja siman maustamiseen ja muistuttaa, että simaa voi valmistaa rohkeasti kokeillen vaikka muutama litra kerrallaan. 

Dansukker Simasiirappi-2 nelio web 680 680px (1) Trendikäs sima & tonic syntyy helposti katajanmarjalla maustetusta simasiirapista.

Sima – nostalginen perinnejuoma vai trendikäs juhlajuoma aikuiseen makuun?

Monelle sima maistuu parhaalta juuri perinteisimmillään, Fariinisokerilla ja sitruunalla tehtynä. Teresa Välimäki näkee simassa paljon muutakin. 

– Nopeasti valmistuva alkoholiton simasiirappi on erinomainen pohja trendikkäisiin mocktaileihin, kuten persikkabelliiniin tai sima & toniciin. Vappu- tai kesäjuhlaan sopii hienosti kauden marjoilla tai yrteillä koristeltu  juomakannu, jonka pohjana olevan siman saa maistumaan aikuiseen makuun juhlavalta sekoittamalla siihen vaikkapa tonic-vettä tai ginger alea, vinkkaa Teresa.

Teresa muistuttaa alkoholitonta tai matala-alkoholipitoista juomavaihtoehtoa juhliinsa miettivälle, että sima on mainio juhlajuoma, sillä ohjeen mukaan tehtynä ja säilytettynä se sisältää alkoholia vain noin 1 %. 

– Siman valmistus on helppoa, kun vain malttaa seurata hyväksi havaittuja ja toimivaksi testattuja ohjeita. Makukokeiluja voi helposti tehdä itse, mutta juoman onnistumisen kannalta oleellisten ainesosien keskinäisiä suhteita ei kannata muutella, vinkkaa Teresa. Hän kehottaa kokeilemaan esimerkiksi raikasta lime-rosmariinisimaa tai trendikästä tähtianissimaa.

Artikkelikuva Dansukker Luomusima-1 nelio web 680 680px Siman voi maustaa juuri niillä aineksilla, joista itse inspiroituu – kuten tähtianiksella!

Teresan viisi vinkkiä siman tekoon

 1. Etsi makuusi sopiva simaresepti, jonka takana on luotettava tekijä. Lue resepti kokonaan ennen tekoa ja noudata sitä. Muista, että siman tekoon kannattaa ryhtyä noin viikko ennen h-hetkeä! 

 2. Käytä hyvälaatuisia raaka-aineita ja puhtaita välineitä.  

 3. Hiiva tulee lisätä kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos haluat varmistaa hiivan käymisen onnistumisen, käytä arvailun sijaan lämpömittaria ja mittaa lämpötila välille 36–37 astetta. 

 4. Panosta pulloihin: käytä pullotukseen kauniita, uudelleen käytettäviä patenttikorkkipulloja, jotka eivät paljoa maksa. Myös kierrekorkilla varustetut viinipullot käyvät hyvin pullotukseen. 

 5. Yllätä juhlavieraat tarjoilemalla sima suuressa kannussa tai vaikka boolimaljassa.

Dan sukker lime rosmariini sima-680x680 Tyylikkään keväiseen ja raikkaaseen simaan sopii sitrukseksi lime – ja sen makupariksi ihana rosmariini!

Lime-rosmariinisima

Muista aloittaa siman valmistus noin viikko ennen tarjoilua!

noin 4 litraa

Ainekset

 • 4 luomulimettiä
 • 5–6 vahvaa rosmariinin oksaa
 • 250 g Dansukker Fariinisokeria
 • 250 g Dansukker Taloussokeria
 • 4 l vettä
 • 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen

sokeria, rusinoita

dansukker vappu simat

Katso siman valmistusohje dansukker.fistä!

Dansukker-sokerit K-Ruoka-verkkokaupasta