Planetaarinen ruokavalio: syö terveellisesti ja pelasta maailma
Planetaarinen ruokavalio tarkoittaa kestävästi tuotettua kasvispainotteista ruokaa, joka edistää terveyttä. Lue vinkit, miten pääset alkuun!
Nyt puhutaan ruokavaliosta, jolla ruokkisi terveellisesti koko maapallon väestön, ja jonka tuotanto tapahtuisi kestävästi. Tällä hetkellä ruoan tuotanto on suuri uhka ympäristölle. Lisäksi vääränlainen ruokavalio uhkaa terveyttämme. Länsimaissa ongelmana on ylipaino, mutta suuri osa maailman ihmisistä ei saa terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Yli 800 miljoonaa ihmistä kärsii aliravitsemuksesta.
Kansainvälinen EAT Lancet -komissio kutsui 37 huippututkijaa pohtimaan, mikä olisi mahdollisimmat terveellinen ja kestävästi tuotettu ruokavalio. Tutkijaryhmän raportti julkaistiin Lancet-tiedelehdessä keväällä 2019. Ratkaisuksi ehdotettiin planetaarista ruokavaliota, jossa on otettu huomioon ympäristö, terveys ja sosiaaliset näkökohdat. Planetaarista ruokavaliota noudattamalla vältyttäisiin yli 11 miljoonalta ennenaikaiselta kuolemalta vuosittain. Raportissa asetettiin tavoitteet myös ruokatuotannon ympäristövaikutuksille ja jätteiden määrän vähentämiselle.
Mitä tällainen planetaarinen ruokavalio tarkoittaa käytännössä? Lue alta!
1. Lihan syömistä pitää vähentä ä
Suomalaiset syövät liikaa lihaa, ja lihansyönti on edelleen kasvussa. Tällä hetkellä syömme liikaa proteiinia ja liian vähän hiilihydraatteja. Meidän pitäisi vähentää punaisen lihan ja lihajalosteiden kulutusta peräti 85 prosenttia. Aloita vaikkapa pitämällä ainakin yksi kasvisruokapäivä viikossa. Mieti, maistuisiko työlounaalla kasvisvaihtoehto. Vaadi myös työmaaruokalaasi ottamaan osaa muutokseen!
Planetaarisessa ruokavaliossa lihasta ei tarvitse kokonaan luopua, mutta liharuoan syömistä on syytä rajoittaa. Se onnistuu, kun pienennät liha-annosten kokoa sen lisäksi, että syöt lihaa entistä harvemmin. Kun teet esimerkiksi makaronilaatikkoa, korvaa jauheliha kokonaan tai osittain Härkiksellä. Kaalikääryleissä voit korvata jauhelihan sienillä. Myös vaalean lihan, kananmunien ja kalan kulutusta on vähennettävä puoleen.
2. Syö kasvisperäisiä proteiineja
Planetaarisen ruokavalion lautasmallissa puolet lautasesta tulisi koostua kasviksista ja hedelmistä. Toinen puolikas koostuu kokojyväviljoista, kasvisperäisistä proteiineista ja tyydyttämättömistä kasviöljyistä.
Palkokasvien määrän ruokavaliossamme pitäisi olla nykyiseen verrattuna viisinkertainen, pähkinöiden kymmenkertainen. Opettele valmistamaan maistuvaa ruokaa pavuista, linsseistä ja herneistä. Niistä saat runsaasti proteiinia, ne ovat helppoja valmistaa — ja mikä parasta, ne ovat edullisia.
3. Lisää kasviksia ja kokojyväviljaa, vähemmän sokeria
Jokainen voi vaikuttaa terveyteensä ja ympäristöönsä omilla ruokavalinnoillaan:
- Valitse mahdollisimman usein kasvisvaihtoehto ja syö vain kokojyväleipää.
- Ota pastan tai riisin sijasta kasviksia tai salaattia. Valitse jälkiruoaksi hedelmä sokeria sisältävän jälkiruoan sijaan.
- Osta mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja vihanneksia.
- Anna luovuutesi loistaa ja tee annoksista värikkäitä ja kauniita.
- Kokeile valmistaa vegaanisia arkiruokia.
4. Mahdollisimman kestävällä tavalla tuotettua ruokaa
Ruoan- ja varsinkin lihantuotanto kuormittaa ilmastoa ja vesivaroja. Se on myös uhka luonnon monimuotoisuudelle. Ympäristön kannalta tavoitteena on lämpötilan nousun rajaaminen 1,5 asteeseen. EAT Lancet -komission raportin mukaan tähän tavoitteeseen pääseminen vaatii muutosta paitsi yksittäisiltä ihmisiltä, myös päättäjiltä. Terveellisen ruoan hintaa on myös laskettava ja sen saatavuutta on parannettava maailmanlaajuisesti. Näin tunnistat vastuullisesti tuotetun ruoan.
5 Eroon ruokahävikistä
Ruoan hävikki pyritään minimoimaan ja jätteiden määrä puolittamaan vuoteen 2050 mennessä. Lue vinkit ruokahävikin vähentämiseen.
- Suunnittele: Osta vain sen verran kuin tarvitset, vältä heräteostoksia ja liian suuria pakkauksia, tarkasta tuotteen käyttöikä ja hyödynnä mahdollisuuksien mukaan myös punalaputettuja tuotteita.
- Säilytä oikein: Syö kaikki, mitä olet ostanut, avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on loppunut, sijoita jääkaapin etuosaan nopeimmin pilaantuvat tuotteet, niin ne tulevat helpommin käytettyä. Pakasta leipä viipaleina ja käytä tarpeen mukaan.
- Arvioi ja tuunaa: Jos ruokaa jäi tähteeksi, käytä se osana seuraavan päivän ateriaa, pakasta ylijäänyt ruoka, arvioi aisteillasi (katso, haista ja maista), voiko ruokaa syödä
- Kertaa mitä eroa on parasta ennen -päiväyksellä ja viimeisellä käyttöpäivällä.