Jotta innostuminen olisi onnistuminen lautasella
K-Ryhmän pitkä historia sisällöntuotannosta hyödynnettiin luomalla uudenlainen monikanavainen sisältökokemus. Työn seurauksena pystymme tarjoamaan asiakkaalle aiempaa merkityksellisempää sisältöä, juuri oikealla hetkellä.Lähtökohta
K-Ruoan suurin muutostyö aloitettiin 2018 kun palveluiden kehitystä lähdettiin viemään organisaatiorakenteeseen perustuvista kanavista ja sisällöntuotannosta kohti asiakkaalle yksinkertaisempaa kanavavalikkoa ja yhden syötön periaatetta.
Kehitystyön alkaessa K-ruokakauppojen asiakkaille oli neljä erillistä verkkosivua (K-Citymarket.fi, K-Supermarket.fi, K-Market.fi ja K-Ruoka.fi) sekä K-Ruoka-sovellus. Sisällöntuotannon näkökulmasta tämä oli erittäin raskasta, koska kaikkia verkkosivuja sekä sovellusta jouduttiin päivittämään erillisinä toimintoina. Asiakkaan seuraaminen läpi eri kanavien ja sisältöjen oli erittäin haastavaa.
Tarvitsimme ratkaisun, joka helpottaa asiakkaidemme arkea tuntuvasti ja tarjoaa kokemuksen henkilökohtaisesta palvelusta.
Oivallus
Verkkosivuillamme asiakkaat etsivät eniten tarjouksia, reseptejä, inspiraatiota sesonkeihin sekä oman kaupan tietoja. Sisällöissä korostuivat arkea helpottavat ratkaisut kuten nopeat reseptit ja muu arkiruoan valmistus. Verkkosivujen kävijöissä korostuivat lapsiperheet ja aikuistaloudet sekä myös eläkeläistaloudet. Näin ollen verkkosivujen mahdollisimman hyvä selkeys ja helppo käytettävyys palvelisivat laajaa kohderyhmää.
K-Asiakkaat
Asiakkaiden tarvepohjainen luokittelu on tärkeää, sillä demografiat eivät enää selitä kulutustottumuksia. K-Asiakkaat on K-ryhmän oma tarvepohjainen asiakassegmentointi, joka auttaa vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin entistä paremmin. Laadullisen tutkimuksen ja asiakasdatan yhdistelmästä syntyneillä K-Asiakkailla on kullakin omat, toisistaan eroavat arvot ja asenteet.





Ratkaisu
Yhdistimme kaikki erilliset verkkosivut yhden, täysin uudeksi rakennetun palvelun alle. Nimesimme palvelun K-Ruoka.fi:ksi. Sekä sovelluksen että verkkosivujen kehitystyö startattiin samanaikaisesti. Kumppaneiksi kehitykseen ja yhteistyöhön valikoituivat K:n ajatteluun perehtyneet Reaktor ja Futurice.
Asiakas käyttäytyy hänelle parhaiten sopivalla tavalla kussakin kanavassa ja löytää sisältöihin eri reittiä. Suurin osa asiakkaista saapuu verkkosivuille hakukoneiden kautta. Tästä johtuen sisältöjen täytyy olla helposti löydettävissä, ja niiden tulee tarjota vastauksia asiakkaan hakuihin eli häntä mietityttäviin asioihin. Hakukonelöydettävyyteen panostettiin erityisesti kehityksen aikana. Verkkosivujen tulee myös toimia helppona alustana liikenteen ohjaamiseen mainonnasta.

Sisällöntuotannon ketteröittämisen näkökulmasta oli elintärkeää löytää yksi yhteinen alusta molemmille palveluille. Päädyimme valinnassamme Contentfuliin, joka mahdollistaa nykymallisen sisällöntuotannon yhdellä kertaa sekä verkkosivuilla että sovellukseen.
Eri kanavissa sisältöä esitetään kohdennetusti käyttäjän ja käyttötilanteen mukaan.
Kehitystyö aloitettiin varmistamalla paljon istuntoja keräävät sivustot, kuten kauppojen omat sivut, tarjoussivut, reseptit sekä sesonkien sivustokokonaisuudet. Kun perusrakenteet olivat kunnossa, pääsimme kehittämään kohdentamisen mahdollisuuksia sisällöntuotannon näkökulmasta. Tämä kruunaa palvelukokemuksen.
Yksi sisällöntuotannon raskaimmista tehtävistä oli suosittelusisältöjen laatiminen manuaalisesti etsimällä. Tähän tuottajamme toivoivat helpotusta, jotta asiakaskokemuksen parantaminen olisi joustavampaa ja tukisi myös henkilökohtaisia tavoitteita. Suosittelunostoihin löydettiin apu tekoälyn avulla ja nyt hyödynnämmekin tekoälyä reseptien ja sisältöjen kohdentamisessa niin verkkosivuilla kuin sovelluksessa.
Sisällöstä ostaminen
K-Ruoka sovellus


Mitä tietoa olemme hyödyntäneet
Mitä saavutimme?
Kasvua
Omat digitaaliset kanavamme (verkkosivut + sovellus) kasvoivat vuonna 2019 huikeat 44 % ja palveluissamme vieraillaan viikossa keskimäärin yli 2 miljoonaa käyntiä. Voimme ylpeästi todeta olevamme Suomen suurin ruokamedia.Näkyvyyttä
Olemme parantaneet näkyvyyttämme hakukoneissa ja hakukoneiden kautta tullut liikenne on kasvanut yli 40 % vuoden 2019 aikana.Sitoutumista
Palvelussa vietetty aika on kasvanut, ja asiakas viettää aikaa sivustolla sekä sovelluksessa.Tyytyväisyyttä
Sivuston NPS on noussut 2018 vuoden tuloksesta 13 yksikköä.Tehokkuutta
Aiemmin kankeasta sisällöntuotannosta säästyvä aika voidaan käyttää tulosten analysointiin ja tekemisen optimointiin.Myyntiä
Verkkosivuja ja mobiilisovellusta käyttävät asiakkaat asioivat enemmän ja useammin myös kivijalassa. Lisäksi verkkokauppamyynti kasvoi vuonna 2019 106%.


K-Ruoka on muuttunut täysipainoiseksi sisältöpalveluksi, joka tarjoaa K-Ryhmän kovatasoiselle sisällöntuotanto- ja markkinointitiimille merkittävän ja tehokkaan sisältömarkkinointialustan - kanavan, jota asiakas kantaa taskussaan kaikkialle.
Työn nimi
K-Ryhmä sisältömarkkinointistrategia
Asiakas
Kesko päivittäistavararyhmä
Tiimi
Sisältömarkkinointi ja palvelukehitys
- Teija Nesterinen, Sisältö- ja kanavajohtaja
- Johanna Ekholm, Markkinointipäällikkö, digitaaliset kanavat
- Suvi Leppänen, Markkinointipäällikkö, sisällöt
- Antti Rajala, Myyntijohtaja
- Anu Niemi-Mäkinen, Head of Digital Business Development
- Jarkko Vippola, Kehityspäällikkö
- Kirsi Toivonen, Team Lead
- Lauri Rusanen, Kehityspäällikkö
- Teemu Hakkarainen, Kehityspäällikkö
K-Ruoka.fi UX
- Tuula Itäranta, K-Ryhmä
- Toni Kauppila, K-Ryhmä
K-ruoka.fi kehitystiimi
- Daria Oksman, Reaktor
- Ilkka Vanhanen, Reaktor
- Kaarlo Kock, Reaktor
- Kim Foudila, Reaktor
- Ninja Parkkinen, Reaktor
- Paula Välilä, Reaktor
- Rami Aamulehto, Reaktor
- Tomi Harju, Futurice
- Ville Aaltonen, Reaktor
- Lauri Hukkanen, Futurice
K-ruoka sovelluksen kehitystiimi
- Joose Fjällström, Futurice
- Mikko Piipponen, Futurice
- Tomy Salminen, Futurice
- Timo Moisio, Futurice
- Kalle Lappalainen, Futurice
- Jaakko Husso, Futurice
- Teemu Merikoski, Futurice
- Joona Ryodi, Futurice