Joulun makuja maailmalta

Stollen, jouluhalko, jouluvanukas... Siinä on herkkua kerrakseen, mutta mistä maista jouluiset jälkiruoat ovatkaan peräisin? Entä saavatko paastoa viettävät puolalaiset herkutella jouluaattona?

Lapsille uskotellaan joulupukin rientävän porotokkineen kaikkien maailman lasten luo. Joulu on kuitenkin länsimainen perinne, jota ei vietetä kaikkialla. Esimerkiksi monissa Aasian maissa joulua ei perinteisesti ole vietetty lainkaan. Länsimaissa joulu on kuitenkin vuoden kohokohta,  jolloin juhlitaan ja ennen kaikkea herkutellaan. Tunnetko eri puolilta maailmaa kotoisin olevat jouluherkut?

Tunnelmaa Saksan joulutoreilta

Saksan joulutorit ovat Euroopan kuuluisimpien torien joukossa. Joulutorien pienistä mökeistä voi ostaa kuumaa glühweinia eli hehkuviiniä, käsinkoristeltuja piparkakkuja sekä marsipaanimakeisia. Lisäksi kuivahedelmiä, manteleita ja pähkinää sisältävä stollen eli saksalainen joulupulla on suosittu jouluherkku. Valmista joulupöytään joulutoreilta tuttuja kanelisia hasselpähkinäkeksejä.

Saksan eri osissa nautitaan hyvinkin erilaisia jouluruokia. Yleisimmin joulupöytään kuitenkin katetaan hanhipaistia kaalilisäkkeen ja perunoiden kanssa.

Herkkusuille hanhenmaksaa

Kulinaristeina tunnetut ranskalaiset kattavat joulupöytäänsä kalkkunaa, hanhea, hanhenmaksaa, kastanjoita sekä erilaisia mereneläviä. Jälkiruokapöytään puolestaan leivotaan Bûche de Noël eli jouluhalko. Suklainen kääretorttu on saanut nimensä halkoa muistuttavasta muodostaan.

Kalkkunaa juhlapöytään

Britit ovat puolestaan tunnettuja kalkkunastaan, joka nautitaan paistettujen perunoiden, kastikkeen ja ruusukaalin kera. Nappaa brittivaikutteita myös omaan joulupöytääsi ruusukaalipannun muodossa. Harva britti voisi myöskään kuvitella jouluaan ilman hedelmistä ja brandysta valmistettua jouluvanukasta.

Yhdysvalloissa kiitospäivä on joulua suurempi juhla. Sekä marraskuun lopussa vietettävänä juhlapyhänä että jouluna pöytään katetaan täytettyä kalkkunaa makeiden perunoiden ja karpalokastikkeen kera. Juhla-ateria päätetään makealla kurpitsapiiraalla. Lisäksi Yhdysvalloissa nautitaan usein kuumaa munatotia.

Tuttuja antimia virolaisessa pöydässä

Virossa sekä lämpimät että kylmät ruoat tarjoillaan samaan aikaan. Pöytään katetaan muun muassa hanhea, hapankaalia, lihahyytelöä, keitettyä kieltä ja verimakkaraa. Näiden lisäksi Virossa tarjoillaan suomalaisille tutumpia herkkuja, kuten rosollia, sillisalaattia ja silakoita. Jälkiruokapöydässä on pipareiden ohella toscaisia uuniomenoita ja puolukkaista rahkakakkua.

Puolassa paastotaan jouluna

Puolassa sen sijaan paastotaan jouluna. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ruokaa olisi niukasti. Päinvastoin ruokaa on yltäkylläisesti, mutta lihaa ei tarjoilla missään muodossa. Puolalainen joulu onkin tunnettu keitoistaan: sieni-, kala- ja punajuurikeitot ovat tärkeässä roolissa joulupöydässä. Myös karppia tarjoillaan eri muodoissa. Jälkiruokana tarjoillaan suomalaisillekin tuttua luumukiisseliä.

Jouluherkkuja maailmalta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Joulun herkkumenut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Herkullisia joululahjaideoita

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.