Joulutrendit 2015 - 5 faktaa

Mikä nyt on erityisen in? Kokosimme yhteen joulun trendit 2015, lue alta viisi jouluista faktaa.

1. Perinteiset joulupöydän antimet tuunataan uuteen uskoon

Perinteiset jouluruoat ovat monen perheen joulun kohokohta. Jos kuitenkin olet jo kyllästynyt vuodesta toiseen samoihin makuihin, voit tarjota joulun maut kokonaan uudessa muodossa tai tuunata jouluruokia uudella tavalla. Kokeile esimerkiksi lohesta pastramia tai rosollin sijaan punajuuri-vuohenjuustokakkua.

Erityisesti joulupöydän alkupaloihin panostetaan, pöydässä on montaa erilaista pientä ruokalajia, esimerkiksi joulun kalapöydässä on useita sortteja. Myös erilaiset cocktailpalat ovat suosittuja.

Vaihtelua kinkkuun saa kokeilemalla uusia makuja kuorrutukseen tai vaikkapa tarjoamalla kinkku mustaherukkasinapin kera. Kinkun voi valmistaa hyvin myös slowfood-tyylisesti keittämällä. Tähän sopivat etenkin pienemmät kinkkurullat. Kinkun kuorrutteista jo toista vuotta suosiota kerää Dijon kokojyväsinappi. Dijonin joulukinkku aiheutti jo viime vuonna sen, että monesta kaupasta loppui Maille Dijon kokojyväsinappi kesken. Tänä vuonna menekin kasvuun on varauduttu.

Lipeäkala on parin viimeisen vuoden aikana tehnyt paluuta joulupöytiin. Se on miedon makunsa vuoksi erinomainen joulukala, perinteinen ja helppo valmistaa.

2. Leivontabuumi jatkuu: Piparimaut ja koristeluPiparkakkutalo

Leivonnan suosio kasvaa aina vain. Leivontasuklaiden ja suklaahippujen myynti on yllättänyt K-ruokakauppojen asiantuntijat. Erilaiset suklaaherkut ovat joulun kestosuosikkeja.

Huomattu on myös, että piparkakkutalojen teko inspiroi. Pipari näkyy myös jouluherkkujen maustamisessa, vaikkapa rocky roadeissa, muffineissa, pullissa ja mudcakessa.

3. Joulupöytään sopivat erikoisoluet ja alkoholittomat viinit

Erikoisoluita on tullut huimasti lisää. Useilla K-ruokakaupoilla on omia nimikko-oluitaan, joten kannattaa ehdottomasti tarkistaa oman K-kaupan pienpanimo-olutvalikoima. Jos etsit jotain tiettyä, eikä sitä löydy, kannattaa nykäistä kauppiasta hihasta ja pyytää tilaamaan. Myös alkoholittomien viinien valikoima kasvaa, joten kannattaa tutustua myös niihin.

4. Kukat kuuluvat jouluunamaryllis

Joulu on kukkien suurin sesonki, suomalaiset ostavat kukkia noin 65 €:lla (Suomen Gallup 2013). Kukissa arvostetaan aikaisempaa useammin alkuperää. 90 prosenttia K-ruokakauppojen myymistä joulukukista on suomalaista tuotantoa. Muista kukkaostoksilla Partaharjulla kasvatettu Pirkka Amaryllis, Ylitalon puutarhassa viljellyt Pirkka joulutähdet ja Lepolan puutarhan Pirkka hyasintit.

Trendikkyyttä hakeva tekee pöydälleen näyttävän jouluasetelman leikkokukista. Leikkokukat ovat viime vuosina lisänneet suosiotaan myös jouluna ja perinteisten lajien rinnalla joulukimppuihin saatetaan käyttää esimerkiksi ruusua.

5. Järkevä kuluttaminen ja hyvä mieli

Hävikin vähentäminen ja järkevä kuluttaminen näkyvät myös joulun syömisessä. Nyt on trendikästä panostaa ruoan laatuun, ei määrään.

Toisaalta vegaaniruoan kiinnostus on noussut. Kookosmaitoon keitetty riisipuuro sopii myös vegaaneille ja on kätevä maidoton versio myös laktoosi-intolerantikolle tai maitoallergiselle. Myös joulupöydän kasvisvaihtoehdot kiinnostavat. Joulun herkuista tämän joulun yhtenä hittinä on ollut vegaaninen pavlova.

Jouluna on kiva auttaa muita. K-ryhmä on tänäkin vuonna mukana esimerkiksi hyvä joulumieli ja joulupata -keräyksissä.

K-ruokakaupoissa on marraskuun alusta lähtien ollut myynnissä possuaiheisia joulukortteja. Joulukortit maksavat 1 €:n, ja korteista saatava myyntitulo tilitetään lyhentymättömänä ja kaksinkertaisena suomalaisille sikatilallisille.

Näin syntyy stressitön joulu

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.