Kuinka paljon ruokaa tarvitaan jouluksi?

Hillitse ruokahävikkiä myös jouluna. Katso vinkkimme, kuinka valmistat sopivat määrät jouluruokia. Kuinka paljon varataan vaikka joulukinkkua ruokailijaa kohden?

Mikä on tarpeeksi joulupöydässä?

Joulu, jos mikä, on hyvän ruoan aikaa. Ruoka ei saa loppua kesken, mutta toisaalta sitä ei tarvitse jäädä kovin paljon ylikään.

Kotitalousopettaja Leena Korkalainen K-Koekeittiöstä myöntää, että jouluruokien menekin arvioiminen on hankalaa. Esimerkiksi joululaatikoita tulee helposti valmistettua liian paljon.

– Aivan pienten määrien valmistaminen on yksinkertaisesti vaikeaa, koska ruoka saattaa kuivua pitkän kypsennyksen aikana. Isommat annokset säilyvät mehevämpinä ja maukkaampina, Korkalainen kertoo.

Kuinka paljon varataan kinkkua?

Hän kehottaa silti malttiin, sillä yhdellä aterialla nautittava ruokamäärä on noin 500 grammaa henkilöä kohden. Mitä enemmän eri ruokalajeja on, sitä vähemmän yhtä lajia varataan syöjää kohden.

Suunnittelun helpottamiseksi Korkalainen antaa ohjeelliset määrät muutaman tutun jouluherkun valmistajille. Kinkkua varataan noin 150 grammaa henkilöä ja ateriaa kohden. Yhdellä aterialla yksi ihminen syö kalaa 30–50 grammaa per laji, laatikoita 70–100 grammaa per laji ja salaattia 50–100 grammaa per laji. Perunoita kannattaa keittää aterialle 1–2 henkilöä kohden.

– Koko jouluruokarepertuaaria ei edes kannata laittaa joka aterialle tarjolle. Mitä jos painottaisit joulupöydässä yhtenä päivänä kalaa ja toisena jotakin muuta.

Kinkun tähteistä teet vaikka pyttipannun

Pöytään on hyvä laittaa tarjolle vain järkevä määrä ruokaa niin, ettei samoja ruokalajeja joudu lämmittämään moneen kertaan. Jatkokäytön kannalta laatikot ja salaatit ovat vaikeimpia jouluruokia, ja siksi niiden määriä kannattaa miettiä erityisen tarkkaan.

Joulumieltä ei kuitenkaan ole hyvä pilata turhalla niuhottamisella.

– Joulu on aina joulu ja ruoan juhla. Nautitaan hyvästä ruoasta ja yhdessäolosta, Korkalainen muistuttaa.

Joka tapauksessa ruokaa jää jouluna aina yli, ja tähteille on hyvä miettiä hyötykäyttöä. Kinkkua voi pakastaa paloina ja käyttää myöhemmin pyttipannuun, pastakastikkeeseen, suolaisiin piirakoihin tai hernekeittoon. Myös kala, kuten graavilohi, käy hyvin pastakastikkeeseen tai munakkaaseen.

Lisää herkullisia reseptejä tähteiden hyödyntämiaseen löydät K-ruoka.fin reseptihausta.

Herkkuja joulupöytään

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Joulu on jo ovella

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.