Lisää juureksia pöytään, kiitos!

Pitkän talven ja lyhyen satokauden takia on Suomessa syöty perinteisesti paljon juureksia. Juureksista syntyykin edullista ja maistuvaa arkiruokaa.

Nauris – perunan syrjäyttämä suosikkijuures

Nauris oli pitkään Suomen ykkösjuures. Suosikkijuureksen syrjäytti 1900-luvulla suosioon ponnahtanut peruna. Nauris voi olla muodoltaan pyöreä, pitkulainen, litteänpyöreä tai kartiomainen, ja myös väri voi vaihdella valko- ja keltakuorisesta violettiin. Varsinkin maatiaislaji, kaskinauris, yllättää makealla maullaan. Valmista lisäkkeeksi hunajanauriita tai vuohenjuustoisia naurispaistikkaita. Perunasta, nauriista ja porkkanasta syntyy myös piristävän keltainen kasvissose.

Lanttu – myöhäissyksyn ykkösjuures

Joulupöydästä ja soppalautasilta tuttu lanttu on myöhäissyksyn ykkösjuures. Lanttu sopii sellaisenaan pikkunaposteltavaksi tai osaksi dippikasviksia. Lanttu on appelsiinin veroinen C-vitamiinin lähde ja sitä kannattaakin raastaa lisäkesalaatiksi tai soseuttaa perunamuusin sekaan. Syyspäivää lämmittämään sopii myös lanttu-juustoruukku.

Porkkana ja palsternakka ne yhteen sopivat

Porkkanan sukulaisjuures, palsternakka, esittää monesti sivuosaa perinteisissä liha- ja jauhelihakeitoissa, mutta palsternakka sopii mainiosti myös päärooliin. Pyöräytä esimerkiksi palsternakka-omenavuoka tai juhlavampiinkin hetkiin sopiva paahdettu palsternakka-juustosalaatti. Lapset eivät puolestaan voi vastustaa kurpitsakastikkeen kanssa tarjottavia palsternakka-porkkanalettuja. Porkkana ja palsternakka ovat muutenkin oiva makupari, ne sopivat hyvin yhteen esimerkiksi paahdettuina.

Pirkka juuressose arjen pelastajana

Yhdistä juureksia rohkeasti keskenään. Värikäs juures-soijarouhepata, samoin kuin  juures-makkarapannu, syntyy useita juureksia käyttäen. Arkena kannattaa suosiolla suoristella mutkia ja ottaa Pirkan valmiit juuressoseet avuksi. Lempeä juuressosekeitto syntyy alle vartissa, eikä helppoihin lindstöminpihveihinkään kulu valmista punajuuri-perunasosetta hyödyntämällä puolta tuntia kauempaa.

Hyvää ruokaa juureksista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Mutkat suoriksi Pirkan soseilla ja juureksilla

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.