Mitä tänään grillattaisiin?

TV-kokit Alex Nurmi ja Aki Wahlman korostavat, että grillaus
antaa ruokaan enemmän makua kuin kypsennys paistinpannussa. 

Aki valmistaa ruokaa kotipihansa kaasugrillissä ympäri vuoden.

– Arinan kautta tuleva kosketuslämpö antaa ruokaan erityyppisen ja mielestäni paremman aromin kuin hella ja paistinpannu. Myös käryt haihtuvat taivaan tuuliin. 

Akin kaasugrilli seisoo huputettuna ja toimintavalmiudessa kodin terassilla. Alexin parhaat grillausmuistot liittyvät lapsuuskesiin Paraisilla ukin mökillä.

– Verkoista ja katiskasta nostettu pyyntituore kala paistettiin perinteisessä hiiligrillissä. Hyvältä maistui myös saunan kiukaalla haudutettu makkara.   

Alex ja Aki tunnustautuvat kaasumiehiksi. Hiilellä ei saa tasalämpöä kätevästi. Kannen alla arinalla voi hauduttaa kypsäksi vaikka tuhdin lampaanviulun tai kokonaisen possunniskan.

– Ensin tehdään hyvä paistopinta kovalla lämmöllä. Sitten keskimmäiset vastukset sammutetaan, sivuvastukset käännetään puolelle teholle ja pidetään lämpötila 100 asteessa muutaman tunnin, Aki neuvoo.

Hän varoittaa leikkaamasta lihan pintaan viiltoja, sen seurauksena nesteet vain valuvat pois ja lopputulos jää kuivaksi.

– En harrasta etukäteismarinointia, sen sijaan kääntelen ja valelen lihaan makua kypsymisen aikana. Yksi vaihtoehto on kypsentää liha avattuna paistina, jolloin sen voi maustaa sisäpuolelta ja sitoa kiinni.

– Lohi sisältää rasvaa, joten se sopii grilliin. Merilohifileen lihapuoli valellaan sitrusliemellä, jossa on limen mehua, raastettua kuorta, hiukan hunajaa ja suolaa, ja siihen paistetaan hyvä pinta. Sen jälkeen kala kypsennetään nahkapuoli alaspäin.   

Alexin kesäbravuuri on karitsan sisäfilee. Marinadi syntyy öljyyn lisätystä tuoreesta mintusta, valkosipulista ja pippurista. Fileitä grillataan minuutti pari kummaltakin puolelta ja nautitaan salaatin kanssa.

Jälkiruuaksi kumpainenkin suosittelee grillattuja hedelmiä kuten persikoita, ananasta ja omenaa. Ne voi kypsentää myös sokeriliemessä folionyytissä. Sitten vain jäätelöä hedelmien seuraksi!
Grillissä voi valmistaa myös esimerkiksi  mutakakun tyylisen litteän suklaaherkun tai vaikkapa vadelmatortun.